Pohrajte si v kuchyni s pomeranči
Pomerančový pudink
forma o Ø 22 cm - příprava: 50 minut + pečení a chlazení
* 250 g sušených meruněk
* 1 lžička jedlé sody
* 125 g másla + na formu
* 100 g krupicového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 3 vejce
* 1 lžičky mletého zázvoru
* 180 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 100 g lískových oříšků
* 3 pomeranče
* šťáva z 1/2 citronu
* 2 cl pomerančového likéru
* 2 lžičky kukuřičného škrobu
Meruňky pokrájejte a svařte s 300 ml vody. Vmíchejte sodu, nechte zchladnout a rozmixujte. Měkké máslo utřete s cukrem a vanilkovými semínky. Postupně zašlehejte vejce o pokojové teplotě. Pak vmíchejte i meruňkové pyré ochucené zázvorem. Mouku prosejte s práškem do pečiva a mletými oříšky. Zapracujte do základu těsta a nalijte ho do vymazané formy. Tu překryjte alobalem a utěsněte. Do hlubokého pekáče postavte formu s těstem.
Pekáč zalijte horkou vodou, ta by měla být asi do poloviny výšky těsta ve formě. Pečte 2 hodiny na 150 °C. Pudink vyjměte, sundejte alobal a nechte vychladnout. Z jednoho pomeranče oškrábejte kůru, část dlouhých kousků dejte stranou. Druhý pomeranč nakrájejte i s kůrou na kolečka a 4 z nich odložte. Ze zbylého ovoce vykrájejte dužninu a vymačkejte šťávu. Tu smíchejte se zbylou kůrou, šťávou z citronu a likérem a svařte. Vmíchejte škrob a nechte zhoustnout. Dílky vložte do svařené šťávy a prohřejte. Nalijte na pudink a nechte ztuhnout. Ozdobte kolečky pomeranče, kůrou a mletými oříšky.
Kachna na pomerančích
4 porce - příprava: 3 hodiny + marinování
* 4 kachní stehna
* 1 lžička celého černého pepře
* 1 lžička jalovce
* 80 g soli
* 800 g kachního nebo husího sádla
* 2 mrkve
* 3 pomeranče
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 150 ml kachního nebo drůbežího vývaru
* 4 cl pomerančového likéru
* 250 g rýže basmati
* 1 snítka šalvěje
Kachní stehna omyjte a osušte. Pepř a jalovec plochou stranou nože rozdrťte a smíchejte se solí. Směs vetřete do masa, uložte do pekáče a nechte přes noc marinovat v chladu. Troubu zapněte na 180 °C. Ráno maso otřete papírovou utěrkou dosucha. Na horní straně stehen (s kůží) zprudka opečte na troše sádla dozlatova. Narovnejte zpět do pekáče a zalijte zbylým sádlem (jen asi 1 lžíci si nechte stranou). Všechno maso by mělo být ponořené v sádle. Vložte do trouby a pečte asi 2,5 hodiny.
Mezitím nakrájejte mrkev na tenké nudličky. Dva pomeranče oloupejte a nakrájejte na kolečka. Z posledního pomeranče oškrábejte oranžovou část kůry a vymačkejte z něj šťávu. Šalotku a česnek nakrájejte najemno. Šalotku zpěňte na zbylé lžíci sádla. Přidejte mrkev a česnek a nechte také zpěnit. Zalijte pomerančovou šťávou, vývarem a likérem a nechte zredukovat asi na polovinu.
Dochuťte solí a pepřem. Stáhněte z plamene a jen na prohřátí vložte plátky pomeranče. Rýži uvařte podle návodu na obalu. Kachnu vyjměte z konfi tu a nechte okapat. Podávejte s rýží, pomerančovou omáčkou a ozdobené jemně nasekanou šalvějí.
Pomerančová marmeláda se skořicí
6 sklenic po 350 ml - příprava: 25 minut
* 2 kg pomerančů
* 750 g krupicového cukru
* 12 g citrusového pektinu
* šťáva z 1 citronu
* 1 celá skořice
* 3–4 hřebíčky
2 pomeranče (s chemicky neošetřenou kůrou) omyjte, osušte a ostrouhejte oranžovou část kůry. Ze všech pomerančů vykrájejte dužninu – nesmí na ní zůstat ani mezidílkové blanky. Zbylou šťávu vymačkejte z vykrájené a pokrájené slupky. Cukr smíchejte s pektinem.
Pomeranče přiveďte k mírnému varu, přidejte citronovou šťávu, rozlámanou skořici a hřebíčky. Vmíchejte i směs cukru a pektinu a nechte chvíli provařit, dokud marmeláda nezačne želírovat (lžičkou trochu nalijte na vychlazený talířek – tak poznáte, jestli už má správnou konzistenci). Horkou směs plňte do čistých sklenic. Otřete hrdlo, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
NÁŠ TIP: Před nandaváním do sklenic můžete přidat trochu rumu nebo pomerančového likéru.
Crème karamel s pomerančem
4 porce - příprava: 60 minut + chlazení
* 120 g krupicového cukru
* 2 vejce
* 2 žloutky
* 1/2 vanilkového lusku
* 200 ml smetany ke šlehání
* 200 ml plnotučného mléka
* 2 pomeranče
* 2 lžíce třtinového cukru
Troubu zapněte na 140 °C. Polovinu cukru nechte v pánvi zkaramelizovat dozlatova a nalijte na dno 4 formiček o průměru asi 8 cm. Vejce, žloutky, zbylý cukr, semínka z vanilky, smetanu a mléko dejte do mísy a metlou prošlehejte. Směsí zalijte karamel ve formičkách. Položte je do hlubokého plechu a ten zalijte horkou vodou – její hladina by měla být zhruba do výšky, ve které je hladina směsi ve formičkách. Vložte do trouby a pečte přibližně 45 minut, dokud krém neztuhne. Vyjměte a nechte asi 3 hodiny chladnout, nejdříve na pokojovou teplotu, pak přendejte na zbylý čas do ledničky.
Pomeranče oloupejte a dužninu zbavte veškerých bílých blanek a zbytků kůry. Šťávu slijte do hlubší pánve a přidejte vymačkanou šťávu z pomerančových slupek. Zasypte třtinovým cukrem a zahřívejte, až zhoustne na sirup. Na pár okamžiků vložte dílky pomeranče, aby se trochu prohřály. Vychlazený creme karamel vyklopte z formičky na talíř (podle potřeby ji můžete nejdřív na chvilku vložit do horké vody, aby kraje povolily). Podávejte s pomeranči a pomerančovou omáčkou.
NÁŠ TIP: Zkuste část pomerančů vyměnit za mandarinky, dezert tak získá zase trochu jiný šmrnc!
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.