Pokrm bohů - vychutnejte si gurmánské pochoutky s kaki
Kaki je lesklé oranžové ovoce, které se svým tvarem podobá broskvi a rajčeti a pochází ze španělské Valencie. V překladu jeho druhového jména - Diospyros - název znamená „pokrm bohů“.
Toto sezónní ovoce se sklízí se během září a října, a momentálně je tedy nejvhodnější doba pro jeho vyzkoušení. K dostání je i v našich obchodech, už několik let k nám kupř. dováží společnost Anecoop bezpeckový druh s označením Persimon Bouquet.
Kaki se vyznačuje skvělou výživovou hodnotou s vysokým podílem vlákniny, vitamínů a minerálních látek - obsahuje např. vitamin A a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan. Díky tomu pomáhá posílit váš imunitní systém a metabolismus a působí i při stresu, nervozitě a únavě.
V kuchyni nachází téměř všestranné využití: hodí se k přípravě salátů, omáček, hlavních jídel, dezertů a zavařenin. Výborné je i sušené kaki.
RECEPTY:
Gazpacho z kaki
Přísady:
500 g kaki Persimon Bouquet
400 g červených rajčat
půlka okurky
50 g červené papriky
50 g zelené papriky
1 cibulka
1 stroužek česneku
50 g tvrdého namočeného chleba
1 lžíce jablečného octa
150 ml olivového oleje
sůl
Příprava:
Všechnu zeleninu opláchneme pod studenou vodou, nezapomeneme vyndat semínka z paprik. Omytou zeleninu nakrájíme na kousky a dáme do velkého hrnce s vysokými okraji, abychom zabránili prskání.
Dále oloupeme kaki, odstraníme stopku a nakrájíme také na kousky. Přidáme kousky kaki do hrnce spolu s namočeným chlebem. Pár kousků kaki si necháme na finální ozdobení.
Přidáme stroužek česneku a ocet, mixujeme šlehačem. Scedíme rozmixovanou směs, dochutíme olivovým olejem a solí.
Způsob podávání:
Podáváme velice studené ve sklenicích nebo polévkových miskách, přidáme kuličku kaki napíchnutou
na jehlu/párátko.
Vepřová panenka s kaki omáčkou a pečenými bramborami
Přísady:
3ks kaki Persimon Bouquet
600g vepřové panenky
1kg brambor
bazalka
tymián
šalvěj
grilovací koření
sůl
2cl rumu nebo brandy
lžíce medu
Příprava:
Panenku nakrájíme, naložíme do koření a osmahneme na pánvi. Pro přípravu omáčky nakrájíme kaki na kostičky a také osmažíme, podléváme vodou. Přidáme lžící rumu nebo brandy, lžíci medu a vaříme cca 10 minut, dokud nám nevznikne omáčka. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vyskládáme na plech potřený olejem, posolíme a dáme péct.
Cheese cake s kaki
Přísady:
4 kaki Persimon Bouquet
4 vejce
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce citrónová kůry
½ lžíce vanilkové esence
215 g krystalového cukru
750 g přírodního sýru Philadelphia nebo Žervé
125 g roztaveného másla
250 g rozdrcených máslových sušenek
300 ml kysané smetany
Příprava: Předehřejeme troubu na 160°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozmačkáme, promícháme s máslem a rukama nebo skleničkou upěchujeme do formy. Dáme chladit na 30 minut do lednice.
Sýr smícháme s cukrem, vanilkovou esencí, citrónovou kůrou, moukou a přidáme postupně po jednom vejci. Promícháme a přidáme kysanou smetanu a nastrouhané kaki.
Opět promícháme a nakonec hmotu nalijeme na těsto a pečeme 75 -90 minut. Poté necháme vychladnout. Hotový cheese cake podáváme studený.
Koktejl z kaki
3 cl bílého rumu, 3 cl tmavého rumu, 5 cl rozmačkaného kaki Persimon Bouquet, 5 cl ananasové šťávy, 1 cl citronové šťávy, 1 cl grenadiny
Příprava: Oloupané kaki rozmačkáme a použijeme ho místo vymačkaných pomerančů. Do šejkru, ve kterém máme rozdrcený led, nalijeme směs z rozmačkaného kaki, přidáme bílý a tmavý rum, ananasovou a citronovou šťávu a grenadinu.
Důkladně protřepeme a hotový koktejl nalijeme do sklenice. Můžeme ozdobit půlměsíčkem kaki