Pokrmy z citrusů plné vitamínů

atímco my se v únoru choulíme do kabátů, obalujeme se šálami a zpod čepice nám kouká jen nos červený od rýmy, v zemích okolo Středozemního moře právě v tuto dobu dozrávají citrusy. Ještě že se na nás alespoň zářiví představitelé plodů rostlin botanického rodu routovitých – pomeranče, citrony, mandarinky, grepy či limetky – usmívají z regálů každého obchodu s ovocem!
Plné slunce, plné šťávy
Jejich šťavnaté přitažlivosti bychom měli podléhat v zimě co nejčastěji, neboť všechny jako jeden muž jsou bohaté především na vitamin C, posilují náš imunitní systém, kterému toto roční období zasazuje jeden drtivý úder za druhým. Citrony obsahují glukosid limonin se silnými antiseptickými účinky, a účinně pomáhají odkyselovat organismus. Pomeranče obsahují kromě již zmiňovaného vitaminu C také beta-sitosterol, snižující tělu nepřátelský cholesterol.
Grepy, nahořklé a osvěžující, poskytují našemu tělu mohutný detoxikační účinek. Jejich sladší, růžová odrůda je navíc ještě bohatší na beta-karoten. Říká se, že grapefruitové aroma zlepšuje náladu, což můžete vyzkoušet hned – na protější straně najdete jednoduchý salát, jehož základ tvoří obě jeho odrůdy. Tento druh ovoce snižuje také množství inzulinu v našem organismu a právě nižší hladina tohoto hormonu tlumí pocit hladu. A dobrá zpráva navíc – grepy dokážou potlačit chuť na sladké! Chuť mojita nebo oblíbených orientálních pokrmů si pak dnes už ani nedovedeme představit bez brčálově zelených limetek. Citrusy jsou zkrátka králi sezony a stojí za to užívat si jich do sytosti.
Citrusový salát s brusinkami
Příprava: 10 minut
Na 4 porce: * 4 lžíce krupicového cukru * 1 badyán nebo svitek skořice * hrst čerstvých, mražených nebo sušených brusinek (sušené předem namočte) * 1,5 kg citrusů (pomeranče, běžný a růžový grapefruit), oloupaných a nakrájených na kolečka Cukr svařte se lžící vody, kořením a brusinkami, aby se rozpustil a lehce zkaramelizoval. Oloupané citrusy, pečlivě zbavené zbytků bílé nahořklé vrstvy slupky, nakrájejte ostrým nožem na plátky, rozložte do mísy, zalijte zálivkou a nechte v chladu chvíli rozležet.
Thajská kuřecí polévka
Příprava: 20 minut
Na 4 porce: * 1,5 l kuřecího vývaru * 1–2 kuřecí prsní řízky * 1 hrnek hub šitake * kousek zázvoru * 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka * rýžové nudle * jarní cibulka * 1 lžička přírodního cukru * rybí nebo sójová omáčka * 2 červené chilli papričky * hrst lístků bazalky nebo koriandru * šťáva a kůra z limetky
Vývar přiveďte k varu. Vložte do něj maso pokrájené na nudličky, houby (pokud máte sušené, aspoň hodinu předem je namočte) a povařte mírným varem asi 10 minut. Přidejte na tenké plátky nakrájený zázvor, kokosové mléko, limetkovou šťávu, rybí omáčku, rýžové nudle připravené podle návodu na obalu, na nudličky nakrájenou jarní cibulku, dochuťte, posypte jemně nakrájenou limetkovou kůrou, na nudličky pokrájenou chilli papričkou a lístky bylinek a ihned noste na stůl. Polévky jsou pro thajskou kuchyni velmi typické. Thajská gastronomie vyniká rafinovanou kombinací chutí a barev, kde hrají klíčové role kromě chilli papriček právě limetky. Jemná kuřecí polévka s kokosovým mlékem Tom Kha Kai naštěstí nepatří mezi nejpálivější zástupce thajské kuchyně, takže se pro spřátelení s ní velmi hodí.
Rizoto s citronem
Příprava: 25 minut
Na 4 porce: * 1,5 l vývaru * 3–4 lžíce másla * 2 lžíce olivového oleje * 2 velké šalotky * 2 hrnky rizotové rýže (kulatozrnné) * asi 100 ml suchého bílého vína * 50 g parmazánu, nastrouhaného * 2 lžíce citronové šťávy + najemno nastrouhaná citronová kůra * 2 lžíce hladkolisté petrželky * sůl a čerstvě mletý bílý pepř na dochucení
Vývar přiveďte k varu a nechte na mírném ohni probublávat. V hlubší pánvi se zesíleným dnem rozehřejte polovinu oleje a lžíci másla a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Přidejte rýži a asi 5 minut ji promíchávejte se šalotkou. Směs zalijte vínem a za stálého míchání jej nechte odpařit. Postupně pak po sběračkách přilévejte horký vývar, další sběračku vždy, když se předchozí tekutina zcela vsákne do rýže. Stále promíchávejte. Asi po 15 minutách bude rýže uvařená na skus a krásně krémovitá. Vypněte plamen a do rizota vmíchejte zbylé máslo, sýr, najemno nakrájenou petrželku, citronovou kůru a šťávu. Rizoto dochuťte a ihned podávejte.
Široké nudle s kapustičkami
Příprava: 25 minut
Na 4 porce: * 250 g kapustiček * 2 lžíce olivového oleje * 2 šalotky * několik lístků šalvěje * 4 stroužky česneku * 200 ml konzervovaných rajčat * kůra z 1 pomeranče * opražené pinie nebo mandle * máslo * 50 g parmazánu * sůl a pepř na dochucení * vařené široké nudle k podávání
Kapustičky rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte košťálek a oddělte lístky. Osmažte je na oleji spolu se šalotkou a šalvějí, česnekem nakrájeným na plátky, nasekanými rajčaty, kůrou a oříšky. Na závěr přidejte máslo, ochuťte a ještě chvilku poduste. Podávejte s vařenými těstovinami posypané piniemi, pomerančovou kůrou a nastrouhaným parmazánem. Know-how: Italská kuchyně se pyšní lehkou a rychle stravitelnou kuchyní založenou na mnohačetném využití desítek druhů těstovin. Různé regiony k nim pak podávají různé typy omáček a příloh. Této jednoduché pochoutce dává jižanský šmrnc dochucení pomerančovou kůrou a piniovými oříšky.
Mandarinkový sorbet
Příprava: 10 minut + mražení
Na 4 porce: * šťáva z asi 15 mandarinek * 200 g krupicového cukru * několik kumquatů na ozdobu (není nutné)
Mandarinkovou šťávu promíchejte s cukrem, až se cukr zcela rozpustí. Vlijte do mrazicí nádoby a dejte zamrazit. Občas promíchejte vidličkou, aby se v sorbetu vytvořila krystalická struktura. Těsně před podáváním nechte trochu povolit a rozdělte na jednotlivé porce. Ozdobte čerstvými citrusy a neprodleně noste na stůl. Know-how: Sorbet je vynikající osvěžující pochoutka, která na rozdíl od zmrzliny neobsahuje mléko. Připravuje se z ovocné šťávy nebo rozmačkaného ovoce, cukru, případně vody. Je také ideální sladkou tečkou, která stimuluje trávení.