Přiveďte světlo do vaší kuchyně a vařte s radostí

Za dne
Hlavním a kruciálním momentem při plánování kuchyňského osvětlení je velikost a orientace okna. Pokud vaše kuchyň oknem nedisponuje, přeskočte rovnou na odstavec o umělém světle. Principiálně by mělo denní světlo osvětlovat co největší pracovní plochu, tzn. přípravnu, dřez a horkou zónu (sporák apod.) a jde o to, aby ke kuchařovi či kuchařce přicházelo světlo čelem, nikoliv aby si při přípravě jídla stínili vlastním tělem.
Samozřejmě, čím je okno větší a propustnější, tím teoreticky větší bude energetická úspora. Výhodu dispozičního uspořádání mají nově postavené byty a moderní rodinné domy, které ve svých plánech již zohledňují koncepce s eco-friendly tematikou. Dbejte také na dobrou světelnou propustnost oken. Tedy vyhněte se různým PVC fóliím, těžkým záclonám a stále spuštěným žaluziím. Tmavou kobku si někdy vyrábíme totiž sami.
Světlo umělé
V bytovém a světelném designu musíte často hledat kompromis mezi skvělým nápadem či koncepcí a udržitelností finanční, potažmo energetickou. Současné trendy led osvětlení jsou spojením takřka ideálním, čehož využívají eko-developeři (např. pražský Crestyl). Na rozdíl od žárovek mají LED diody vysokou svítivost a dlouhou životnost při nízké spotřebě energie. Další nespornou výhodou je nízká provozní teplota diody.
Při plánování a instalaci osvětlení pamatujte to, že svítidla by vás neměla příliš oslňovat, tj. měla by mířit pokud možno kolmo na pracovní plochu.Snažte se sladit intenzitu a barvu světla u všech prvků: svítidel nástropních, osvětlení skříněk (počítáte-li s nimi), světla v digestoři i jednotlivých zdrojů na pracovní ploše. Taktéž svítidlo instalujte tak, aby světlo nevytvářelo nežádoucí stíny, či zbytečně neodhalovalo nerovnosti na povrchu použitých materiálů. Jednolitost a funkčnost jest v kuchyňském prostoru nejvyšším cílem!