Prosinec nejsou jen Vánoce
Červené kokosové kari s kroupami
4 porce - příprava: 50 minut
* 200 g středních ječných krup
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 cm zázvoru
* 4 batáty
* 1 lžíce řepkového oleje
* 2 lžíce červené kari pasty
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 ml kokosového mléka
* 2 lžíce rybí omáčky
* 1 limetka
* čerstvý koriandr
Kroupy propláchněte studenou vodou. Pak je v hrnci zalijte větším množstvím vody a vařte doměkka. Mezitím oloupejte cibuli, česnek a zázvor a nasekejte je najemno. Batáty oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
V hrnci na polévku zahřejte olej. Vsypte cibuli, česnek, zázvor a krátce orestujte, až cibule změkne. Přidejte batáty a společně opékejte asi pět minut. Pak vmíchejte kari pastu a ještě krátce orestujte. Zalijte vývarem, kokosovým mlékem a rybí omáčkou a vařte asi 20 minut.
Až budou batáty měkké, rozmixujte polévku dohladka. Dochuťte šťávou z poloviny limetky. Vařené kroupy slijte. Do misek dejte kroupy a zalijte polévkou. Přidejte plátek limetky a lístky koriandru.
Kroupy
Ideální zavářka nebo příloha vzniká broušením obalu zrna – nejčastěji ovsa, pšenice nebo ječmene. Kromě toho, že skvěle zahřeje i zasytí, zmírňuje potíže se zažíváním a svědčí srdci a cévám.
Vinná klobása v trojobalu
4 porce - příprava: 45 minut
* 1 kg vinné klobásy
* 100 g hladké mouky
* 3 vejce
* 150 g strouhanky
* olej na smažení
* brusinky
KAŠE:
* 1 kg brambor typu C
* 3 jablka (nejlépe Granny Smith)
* 60 ml smetany 12%
* 50 g másla
* sůl
Na kaši oloupejte brambory a jablka a nakrájejte je na kousky. Brambory s jablky dejte do hrnce a zalijte studenou osolenou vodou. Přiveďte k varu a vařte 15 až 20 minut doměkka.
Mezitím rozdělte vinnou klobásu na kratší klobásky. Obalte je v klasickém trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). V pánvi zahřejte vyšší vrstvu oleje. Vložte obalené klobásky a na mírném ohni je opékejte dozlatova. Skládejte je na papírovou utěrku a nechte okapat.
Uvařené brambory s jablky slijte. Vraťte je do hrnce a rozšťouchejte. Pak je zalijte ohřátou smetanou, rozšlehejte metlou na kaši a osolte. Kaši rozdělte na talíře. Přidejte smažené klobásky a pokapejte máslem. Podávejte s brusinkami.
Vinná klobása
Vyrábí se z jemně mletého vepřového nebo telecího masa, bílého vína, pečiva v mléce a koření. Není tepelně upravená, proto se musí rychle konzumovat. Někde bývá součástí štědrovečerní hostiny.
Likérový trifle s mandlovou sušenkou
4 porce - příprava: 45 minut
* 500 ml smetany 33%
* 50 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 vanilkový pudink
* 25 g másla
* 500 ml smetany 40%
* 1 balení mandlových sušenek
* 150 ml vaječného likéru
* 100 g čerstvých malin
Dvě třetiny smetany vlijte do hrnce. Přidejte krupicový i vanilkový cukr a smetanu zahřejte. Ve zbytku smetany rozmíchejte vanilkový pudink. Vlijte do horké smetany a za stálého míchání mírně vařte asi dvě minuty. Sundejte z ohně. Přidejte máslo a vyšlehejte. Nechte zchladnout a občas prošlehejte.
Mezitím vyšlehejte 40% smetanu dotuha. Na dno skleniček rozdělte rozlámané sušenky (několik si jich schovejte na ozdobu), pokapejte je vaječným likérem a pak do sklenic rozdělte část našlehaného vanilkového pudinku. Na vrstvu pudinku rozložte maliny a vrstvu ušlehané šlehačky. Tu pokapejte zbylým vaječným koňakem.
Zakončete vrstvou vanilkového krému a čepičkou šlehačky. Poháry dejte vychladit. Při podávání ozdobte mandlovou sušenkou a malinami.
Vaječný likér
Oblíbený dámský sladký nápoj, který je často používaný při přípravě lahodných moučníků. Mnoho rodin také pečlivě střeží vlastní recept na domácí vaječňák, který může sloužit i jako dárek.
Pečená žebra s mandarinkovou omáčkou
4 porce - příprava: 3 hodiny
* 3 mandarinky
* 125 ml mandarinkového džusu
* 60 ml sójové omáčky
* 60 ml bílého vinného octa
* 50 g třtinového cukru
* 2 stroužky česneku
* 5 cm zázvoru
* 2 celé skořice
* 4 hvězdičky anýzu
* 2 kg hovězích žeber
Zapněte troubu na 180 °C. Ze dvou mandarinek vymačkejte šťávu i s dužninou a smíchejte s mandarinkovým džusem, sójovou omáčkou, octem, 250 ml vody a cukrem. Míchejte, až se cukr rozpustí. Pak do nálevu prolisujte česnek, nastrouhejte zázvor a přidejte skořici a anýz.
Hovězí žebra omyjte a osušte. Rozkrájejte je na porce podél žeberních kostí. Kusy masa srovnejte do pekáče a zalijte připraveným mandarinkovým nálevem. Pekáč zakryjte alobalem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 2 hodiny. Pak alobal sundejte a teplotu zvyšte na 200 °C.
Do pekáče k masu vložte rozkrojenou zbylou mandarinku a vraťte zpět do trouby. Pečte ještě asi 30 minut. Podávejte s čerstvým pečivem, například bagetkou nebo chlebem.
Mandarinky
Ovoce už léta spjaté i s českými Vánocemi připutovalo do Evropy v 19. století z Číny. Dobře se loupe, proto je oblíbené i u dětí. Obsahuje vitamin C a pomáhá v boji se zimními virózami.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.