Recept na neděli: Domácí malinové koblihy

Domácí malinové koblihy
16 menších koblih - příprava: 55 minut + kynutí
* 2 lžičky sušeného droždí
* 125 ml polotučného mléka
* 2 lžíce krupicového cukru
* 50 g másla
* 340 g hladké mouky + na zpracování těsta
* 2 vejce
* olej na smažení
* moučkový cukr na obalení
* malinový džem
Do misky dejte mírně teplé mléko, lžíci vlažné vody, lžíci cukru a droždí. Kvásek zakryjte utěrkou a nechte asi 10 minut odstát, aby vzešel. Pak ho zapracujte do mouky, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a zbývající cukr. Promíchejte a na pomoučněném vále vypracujte těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky.
Hladké těsto dejte do olejem vytřené misky a nechte vykynout na teplém místě. Potom ho přeneste na pomoučněný vál, propracujte a rozdělte na dvě části. Ty postupně vyválejte na tloušťku asi 1 cm.
K plnění koblih potřebujete dvě vykrajovátka, jedno větší a jedno menší. Dobře poslouží i skleničky. Větším vykrajovátkem naznačte na vyváleném plátu těsta kolečka a polovinu z nich i vykrojte. Na naznačená kolečka dejte lžičku džemu, přikryjte vykrojeným kolečkem, trochu přitlačte okraje a opatrně vykrojte menším vykrajovátkem či sklenicí. Těsto, které zůstane z vykrojených koleček, znovu zpracujte stejným způsobem.
Hotové koblihy uložte na pomoučněný vál, zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. V pánvi rozpalte tolik oleje, aby se koblihy z poloviny ponořily a smažte je tak, aby se nedotýkaly. Když jsou mírně zlaté, otočte je a smažte z druhé strany. Hotové koblihy dejte na papírový ubrousek, který z nich odsaje přebytečný olej. Mírně vychladlé koblihy obalte v moučkovém cukru a podávejte.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.