Recept na neděli: Krůtí roláda se sušenými švestkami

Krůtí roláda se sušenými švestkami
4 porce - příprava: 2 hodiny
* 1 kg krůtích prsou
* sůl a pepř
* 50 ml oleje
* 50 ml smetany
* 200 g sušených švestek
* 100 g anglické slaniny
* 4 šalotky
* 50 g másla
* 4 snítky tymiánu
Krůtí maso opláchněte, osušte a rozřízněte. Rozklepejte ho na plát a potrhané okraje odřízněte. Do masa z obou stran pečlivě vetřete sůl s hrubě drceným pepřem a lžící oleje. Ořezy masa se smetanou a špetkou soli i pepře rozsekejte na kaši pomocí robotu.
Pak ji rozetřete na připravený plát masa. Na to naskládejte polovinu sušených švestek a na nudličky nakrájenou slaninu. Zabalte do rolády, svažte provázkem a vložte do pekáče se zbytkem olejem. Přidejte zbylé švestky a oloupané šalotky.
Lehce podlijte vodou, přidejte plátky másla a tymián. Pekáč zaklopte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 60 minut. Pak odklopte, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte 20 minut, aby povrch zezlátl.
Sušené švestky
Jejich úžasné účinky na zdraví znali už naši předkové. Jsou skvělé pro úpravu zažívání, odbourávání cholesterolu i při redukční dietě. Navíc uspokojí chuť na sladké, když vás honí mlsná.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.