Recept na neděli: Pečený hřbet ze selátka se zelím a knedlíkem

Pečený hřbet ze selátka se zelím a knedlíkem
6 porcí - příprava: 2 hodiny
* 1 hřbet ze selátka s kostí (zhruba 1,5 kg)
* sůl a mletý pepř
* 1 palice česneku
* 1 cibule
ZELÍ:
* 1 cibule
* 4 lžíce sádla
* 1 lžička kmínu
* 500 g kysaného zelí
* 1–2 lžíce krupicového cukru
* 1 jablko
* 1 velká moučná brambora
* sůl
Kůži nařízněte nožem do proužků. Do masa, kůže i zářezů vetřete sůl a pepř. Česnek rozeberte. Čtyři stroužky oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty vmáčkněte do zářezů na kůži.
Maso vložte do pekáče a ozdobte zbylými neoloupanými stroužky česneku. Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a přidejte do pekáče. Podlijte, zaklopte a pečte při 180 °C 45 minut.
Pak odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopékejte 40 minut.
Připravte si zelí. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozpusťte sádlo a cibuli osmažte. Přidejte kmín. Zelí slijte a překrájejte. Vmíchejte k cibulce. Podlijte sklenicí vody a posypte cukrem. Duste asi 20 minut.
Jablko a bramboru oloupejte, nastrouhejte a se zelím duste asi 30 minut. Dosolte, doslaďte nebo dokyselte. Maso nechte odpočinout, krájejte a podávejte se zelím a knedlíkem.
Recepty na knedlíky najdete zde.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.