Recept na velikonoční jidáše

JIDÁŠE
asi 30 kousků - příprava: 50 minut + kynutí
* 500 g hladké mouky (můžete použít 250 g bílé a 250 g celozrnné špaldové)
* špetka soli
* 250 ml mléka
* 1 lžíce krupicového cukru
* 21 g kvasnic (nebo sáček sušených)
* 90 g krupicového cukru
* špetka strouhané citronové kůry
* 3 žloutky + 1 vejce na potírání, prošlehané
* 120 g rozpuštěného másla
* rum nebo mléko na potírání
* med k podávání
1. Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé droždí a rozpuštěné vlahé máslo.
2. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho zakryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout, až zhruba zdvojnásobí objem. Z těsta oddělujte kousky, na lehce pomoučené ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé.
3. Tvarujte jidáše (stáčejte například jako spirálky). Nechte ještě jednou asi půl hodiny na plechu pokrytém pečicím papírem kynout. Troubu předehřejte na 180 °C, jidášky potřete vejcem promíchaným s mlékem nebo rumem, vložte do trouby a pečte krásně dozlatova. K jidáškům podávejte med.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.