Recept na víkend: Pečená žebra s tymiánovou krustou

Pečená žebra s tymiánovou krustou
4 porce - příprava: 80 minut + odležení
* 1 kg žeber z mladé krávy
* 6 stroužků česneku
* 2 lžíce hrubozrnné hořčice
* hrst čerstvého tymiánu
* sůl
* nahrubo mletý pepř
* 100 ml olivového oleje
* 1 mrkev
* 1 celer
* 2 petržele
* 1 menší červená řepa
* 1 cibule
* 2 lžíce hladké mouky
* hovězí vývar
Maso nechte odpočívat při pokojové teplotě aspoň půl hodiny. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozdrcený česnek smíchejte s hořčicí, tymiánem, solí, pepřem a olejem. Směsí potřete žebra ze všech stran a dejte je do pekáče.
Zeleninu a cibuli nakrájejte na větší kousky, pokapejte olejem a rozprostřete kolem pečeně. Pečte asi 30 minut, přelijte výpekem a pečte ještě 30 minut. Pak vyjměte žebra a nechte je 15 minut odležet.
Část výpeku dejte do kastrolu a prohřejte, vmíchejte mouku a nechte zhoustnout. Přelejte do pekáče se zbytkem výpeku, a zeleninou, přidejte vývar a tymián a pečlivě promíchejte. Povařte, až se šťáva zredukuje. Servírujte s nakrájenými žebry a opečenými knedlíčky.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.