Recept na víkend: Polévka k nedělnímu obědu

Pórková polévka s pastinákem a vejcem
4 porce - příprava: 25 minut
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce řepkového oleje
* 1 cibule
* 2 pastináky (může být i petržel)
* 4 větší brambory typu B
* 2 celé pórky
* 1 l zeleninového vývaru
* 2 hřebíčky
* čerstvý tymián
* sůl a pepř
* 200 ml smetany na vaření
* 4 vejce
* 1 lžíce octa
V hrnci rozehřejte máslo s olejem, přidejte nasekanou cibuli, oloupané a na kostičky nakrájené pastináky a brambory. Chvilku poduste, poté přidejte na kolečka nakrájený pórek. Zalijte vývarem, dochuťte nadrceným hřebíčkem, tymiánem, solí a pepřem. Vařte doměkka, asi 10 minut. Potom odstavte a rozmixujte. Vmíchejte smetanu, prohřejte a podávejte se ztracenými vejci. Ozdobte zelenou částí pórku a čerstvým tymiánem.
Náš TIP: Ztracené vejce připravíte následovně: do vroucí vody v rendlíku nalijte ocet, lžící udělejte vír a do něj vyklopte vejce ze sklenice nebo hrnku. Pak krátce povařte, stačí 2 minuty.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.