Recepty na dipy, které korunují vaše dílo | e15.cz

Recepty na dipy, které korunují vaše dílo

ZDROJ: Ženy - E15

časopis F.O.O.D.

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Opečená masa či zelenina jsou skvělé. Ale do vyšších pater chuti je posouvají omáčky či dipy, které k nim podáváte. Která z následující čtveřice se stane vaším favoritem?

BBQ omáčka

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 lžíce olivového oleje * 1 středně velká červená cibule * 3 stroužky česneku * 1 červená chilli paprička * 1 lžička semen fenyklu * 50 g hnědého cukru * 50 ml tmavé sójové omáčky * 300 ml rajčatové passaty * sůl a pepř

Na pánvi lehce potřené olejem osmažte najemno nasekanou cibuli, rozdrcený nebo najemno pokrájený česnek s chilli, semínky fenyklu a cukrem. Přilijte sójovou omáčku, rajčatovou passatu a dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu a nechte mírným varem probublávat několik minut, aby se chutě pěkně prolnuly. Nechte vychladnout. Dobře uzavřené v ledničce vydrží několik dní.

Bylinkový dip

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 filety z ančoviček * 1 stroužek česneku * 2 jarní cibulky, nasekané * menší hrst hladkolisté petrželové natě * menší hrst koriandru * 2 lžíce kopru * 2 lžíce čerstvého estragonu * 6 lístků bazalky * 2 lžíce bílého vinného octa * 1 lžička mořské soli * 1 lžička cukru * čerstvě mletý pepř * 200 g zakysané smetany * 100 g majonézy

Omyté ančovičky, rozdrcený česnek, pokrájenou jarní cibulku, bylinky, ocet, sůl, cukr a pepř rozmixujte do jemné směsi. Přidejte smetanu s majonézou a promíchejte. Přemístěte do misky a dejte vychladit na hodinu do ledničky. Vyjměte z ní asi 10 minut před podáváním.

Dip s grilovanou paprikou

4 porce - příprava: 20 minut

* 200 ml nízkotučného bílého jogurtu * 1 červená paprika * 1,5 lžíce kopru, nasekaného * 70 g sýra feta * 1 lžička řeckého koření * 1 stroužek česneku

Jogurt nechte asi 30 minut vykapat v cedníku vyloženém čistým plátnem. Přidejte k němu nakrájenou opečenou papriku, zbavenou semínek a slupky (papriku nasucho opečte v troubě, horkou vložte do mikrotenového sáčku a nechte zapařit, slupku pak snadno sloupnete), najemno nasekaný kopr, rozdrobený sýr, řecké koření a rozdrcený česnek. Promíchejte a dejte alespoň na hodinu do ledničky. Takto připravený dip vám vydrží v ledničce až 3 dny.

Dip z bílých fazolí s rozmarýnem

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g uvařených nebo konzervovaných bílých fazolí * 2 lžíce extra panenského olivového oleje * 2 lžíce zakysané smetany * šťáva z 1 citronu * 1 stroužek česneku, rozdrcený * 1/2 lžičky mleté papriky * 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného * sůl a pepř

Slité fazole rozmixujte na hladkou kaši se všemi ostatními surovinami kromě rozmarýnu. Ten vmíchejte úplně nakonec. Dejte vychladit do ledničky. Náš tip: Místo fazolí můžete použít také nakládanou cizrnu.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: časopis F.O.O.D.

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video