Recepty na dipy, které korunují vaše dílo | E15.cz

Recepty na dipy, které korunují vaše dílo

Recepty na dipy, které korunují vaše dílo

časopis F.O.O.D.

Opečená masa či zelenina jsou skvělé. Ale do vyšších pater chuti je posouvají omáčky či dipy, které k nim podáváte. Která z následující čtveřice se stane vaším favoritem?

BBQ omáčka

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 lžíce olivového oleje * 1 středně velká červená cibule * 3 stroužky česneku * 1 červená chilli paprička * 1 lžička semen fenyklu * 50 g hnědého cukru * 50 ml tmavé sójové omáčky * 300 ml rajčatové passaty * sůl a pepř

Na pánvi lehce potřené olejem osmažte najemno nasekanou cibuli, rozdrcený nebo najemno pokrájený česnek s chilli, semínky fenyklu a cukrem. Přilijte sójovou omáčku, rajčatovou passatu a dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu a nechte mírným varem probublávat několik minut, aby se chutě pěkně prolnuly. Nechte vychladnout. Dobře uzavřené v ledničce vydrží několik dní.

Bylinkový dip

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 filety z ančoviček * 1 stroužek česneku * 2 jarní cibulky, nasekané * menší hrst hladkolisté petrželové natě * menší hrst koriandru * 2 lžíce kopru * 2 lžíce čerstvého estragonu * 6 lístků bazalky * 2 lžíce bílého vinného octa * 1 lžička mořské soli * 1 lžička cukru * čerstvě mletý pepř * 200 g zakysané smetany * 100 g majonézy

Omyté ančovičky, rozdrcený česnek, pokrájenou jarní cibulku, bylinky, ocet, sůl, cukr a pepř rozmixujte do jemné směsi. Přidejte smetanu s majonézou a promíchejte. Přemístěte do misky a dejte vychladit na hodinu do ledničky. Vyjměte z ní asi 10 minut před podáváním.

Dip s grilovanou paprikou

4 porce - příprava: 20 minut

* 200 ml nízkotučného bílého jogurtu * 1 červená paprika * 1,5 lžíce kopru, nasekaného * 70 g sýra feta * 1 lžička řeckého koření * 1 stroužek česneku

Jogurt nechte asi 30 minut vykapat v cedníku vyloženém čistým plátnem. Přidejte k němu nakrájenou opečenou papriku, zbavenou semínek a slupky (papriku nasucho opečte v troubě, horkou vložte do mikrotenového sáčku a nechte zapařit, slupku pak snadno sloupnete), najemno nasekaný kopr, rozdrobený sýr, řecké koření a rozdrcený česnek. Promíchejte a dejte alespoň na hodinu do ledničky. Takto připravený dip vám vydrží v ledničce až 3 dny.

Dip z bílých fazolí s rozmarýnem

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g uvařených nebo konzervovaných bílých fazolí * 2 lžíce extra panenského olivového oleje * 2 lžíce zakysané smetany * šťáva z 1 citronu * 1 stroužek česneku, rozdrcený * 1/2 lžičky mleté papriky * 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného * sůl a pepř

Slité fazole rozmixujte na hladkou kaši se všemi ostatními surovinami kromě rozmarýnu. Ten vmíchejte úplně nakonec. Dejte vychladit do ledničky. Náš tip: Místo fazolí můžete použít také nakládanou cizrnu.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: časopis F.O.O.D.
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!