Řeřicha setá

Popis
Semena a nať řeřichy jsou známé už z antického období, kdy se používaly proti kurdějím. Dnes se tato rostlina pěstuje převážně ve Francii, Anglii a Dánsku. Využívá se jako rychle rostoucí zelenina bohatá na vitamin C. Je to jemná rostlinka se sytě zelenými lístky, která kvete v červnu až červenci bílými kvítky a jejím plodem je vejčitá šešule na vzpřímených stopkách.
Použití
Řeřicha má podobnou chuť jako ředkvička, proto ji používáme na chleba s máslem, pomazánkou nebo paštikou. Výborně chutná také s tvarohem a v salátech. Nikdy se nevaří, přidává se na hotový pokrm. Připravujeme ji těsně před konzumací, protože rychle vadne. Má velmi výraznou a štiplavou chuť.
Pěstování
Řeřicha se pěstuje velmi snadno a hlavně velmi rychle klíčí, takže můžeme brzy sklízet. Dá se pěstovat celoročně v misce na okenním parapetu. Semínka vysejeme na vatu, kterou udržujeme vlhkou. Za týden až deset dní můžeme sklízet. Snese i polostín, na přílišném slunci má trpkou chuť. Od března klíčí i venku.
Účinky na organismus
Řeřicha je výrazným zdrojem vitaminu C, který nám chybí hlavně v zimním období. Obsahuje 94 % vody, 1,3 % bílkovin, 0,5 % tuku a 1,5 % bezdusíkatých látek. Kromě již zmíněného vitamin C má i vysoký obsah betakarotenu, vitaminu B1 a K. Působí příznivě na organismus při ledvinových a dýchacích potížích, zánětu močového měchýře, podporuje trávení a má antimikrobiální účinky.