Rolády pro každého krok za krokem
Vepřová roláda s houbami
4 porce - příprava: 1,5 hodiny
* 800 g vepřové plece
* 200 g anglické slaniny
* 250 g čerstvých hub
* 1 cibule
* rostlinný olej
* sůl a pepř
* kmín
* 2 vejce
1. Nejdříve si Johana připravila maso. Omytou a osušenou plec nařízla tak, aby se dalo použít jako plát na roládu. Maso naklepala a dala stranou.
2. Plátky anglické slaniny vyložila formu na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček. Naskládala je tak, aby vždy aspoň třetina přečnívala ven. Na slaninu položila plát masa a dochutila solí a pepřem.
3. Cibuli nakrájela nahrubo a nechala ji zpěnit na oleji.
4. Pak přidala očištěné a nakrájené houby, dochutila je solí, pepřem a kmínem a chvíli dusila. Nakonec vmíchala vejce a nechala je srazit.
5.-6. Smaženici navrstvila na maso do formy, přehnula okraje masa a zabalila do slaniny. Pekla v předehřáté troubě při 180 °C asi 80 minut. Po upečení nechala chvíli odpočinout, pak vyjmula z formy a krájela na plátky.
Tipy editorky Johany
- Do rolády můžete zavinout cokoli, co máte rádi. Kromě pesta, nádivky nebo smaženice zkuste třeba náplň do španělských ptáčků (hořčice, okurka, uzenina, vejce natvrdo), míchaná vajíčka či zelí.
- Pokud nemáte (třeba na chatě) k dispozici kuchyňský provázek, sepněte roládu jehlami na maso. Nebo vyzkoušejte chalupářský trik: vytvořte menší roládky a jednu vedle druhé těsně naskládejte do pekáčku nebo remosky. Při pečení přelévejte výpekem. Máte pak k dispozici pěkně každou porci zvlášť.
- Potřebujete nakrmit hladové chlapy a kluky? Když šťávu v pekáčku zahustíte, podávejte jako přílohu k roládě knedlíky.
Omeleta se sýrem, pečenou paprikou a cuketou
4 porce - příprava: 40 minut
* 1 velká červená paprika
* 1 menší cuketa
* 6 vajec
* 6 lžic polohrubé mouky
* hrst čerstvých bylinek
* sůl a pepř
* rostlinný olej
* 100 g balkánského sýra
Papriku omyjte, zbavte stopky a jádřince, přepulte a připravte podle receptu na str. 50. Cuketu omyjte a škrabkou na brambory z ní nakrájejte podélné plátky. Lehce je osolte a opepřete, orestujte na oleji a nechte okapat na ubrousku.
Vejce prošlehejte pomocí ručního šlehače, pak vmíchejte po lžících mouku, nasekané bylinky, sůl a pepř. Menší plech s vyšším okrajem vyložte pečicím papírem, pokapejte trochou oleje a nalijte směs. Dejte péct do předehřáté trouby na 6 až 8 minut při 170 °C. Vyjměte a nechte lehce zchladnout.
Přendejte i s papírem na rovnou plochu, na dvě třetiny omelety rozložte plátky cukety a papriky, posypte rozdrobeným sýrem, zaviňte pomocí papíru a dejte ještě na 5 minut zapéct do trouby. Podávejte nakrájenou na plátky, teplou nebo studenou, třeba jako chuťovku k vínu.
NÁŠ TIP: Pokud netrváte na vegetariánské verzi, můžete do rolády přidat plátky krůtí nebo vepřové šunky.
Krůtí roláda s brusinkami a ořechovým pestem
4 porce - příprava: 80 minut
* 700 g krůtích prsou
* sůl a pepř
* hrst brusinek
* olivový olej
PESTO:
* menší svazek čerstvé bazalky
* 1/2 hrnku kešú ořechů
* 5 lžic vlašských ořechů
* 4 stroužky česneku
* 60 g parmazánu
* 100 ml olivového oleje
* 1/2 lžičky soli
Maso omyjte, osušte a nařízněte tak, aby z něj vznikl plát. Mezi dvěma fóliemi jej lehce naklepejte na zhruba stejnou výšku. Do vyšší nádoby vložte bazalku, nasucho orestované ořechy, česnek, parmazán, olej i sůl a tyčovým mixérem nasekejte na pesto. Maso z vnitřní strany osolte a opepřete a na dvě třetiny naneste pesto, přidejte brusinky, zarolujte a převažte potravinářským provázkem.
Na pánvi rozpalte olej a ze všech stran na něm roládu opečte. Pak ji dejte do pekáčku, podlijte trochou vývaru nebo vody a dejte péct do trouby při 180 °C asi na 60 minut dozlatova. Průběžně přelévejte výpekem. Hotovou roládu položte na prkénko, zakryjte alobalem a nechte chvíli odpočinout. Výpek můžete zahustit lžící mouky a povařit. Podávejte s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Telecí roláda s bylinkami a hráškem
4 porce - příprava: 80 minut
* 800 g telecí kýty
* sůl a pepř
* 4 plátky toastového chleba
* 2 lžíce másla
* 100 ml plnotučného mléka
* 1 vejce
* svazek bylinek (oregano, tymián, majoránka aj.)
* 1/2 hrnku čerstvého nebo mraženého hrášku
* strouhanka
* rostlinný olej
Maso nařízněte tak, aby vznikl plát. Osolte a opepřete. Chléb nakrájejte na kostičky a orestujte na másle. Zalijte mlékem, ve kterém jste rozšlehali vejce, a nechte nasáknout. Přebytečnou tekutinu slijte, vmíchejte nasekané bylinky a hrášek, dochuťte. Pokud je nádivka řídká, přidejte strouhanku. Směs rozprostřete na část masa, zarolujte a převažte provázkem. Na rozpáleném oleji roládu ze všech stran opečte, přendejte do pekáčku a pečte doměkka asi 60 minut. Podlévejte.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.