Rozmarýna lékařská

Popis
Rozmarýna je stále zelený polokeř s přímými až vystoupavými, bohatě větvenými stonky s šedou borkou. Listy jsou vstřícné, křižmostojné, čepel je čárkovitá, kožovitá, svrchu zelená a vespod šedoplstnatá. Květenství tvoří lichoklasy, které jsou složené z lichopřeslenů po pěti až deseti květech. Pěstuje se jako koření a léčivka již od starověku. Kvete na přelomu jara a léta drobnými bílými, nachovými až modrými kvítky.
Pěstování
Rozmarýna pochází ze Středozemí, tudíž špatně snáší mráz a nejlépe se jí daří v květináčích. Má ráda slunné stanoviště, snese ale i polostín. Sadíme ji do kypré půdy, protože nesnáší těžkou zeminu. Rozmarýna časem dřevnatí, proto ji postupně rozmnožujeme řízkováním a postupně si vypěstováváme nové náhradnice. Je také vhodnou bylinkou pro pěstování v nádobách, dá se snadno tvarovat.
Použití
Lístky tvaru jehliček používáme čerstvé nebo je necháme usušit. Je to vhodné koření na skopové a drůbeží maso, do omáček, polévek. Chutná po kafru a voní po jehličnanech. Aroma se zvýrazňuje sušením, a proto stačí rozmarýnu používat v malém množství. Účinky na organismus
Obsahuje pryskyřice, třísloviny a hořčiny. Má kladný vliv na tlak, ledviny a nervovou soustavu. Posiluje zažívání, pomáhá při plynatosti a nadýmání. Zevně se používá éterický olej na artritidu, revmatismus a migrénu. Výtažky z rozmarýny se používají v kosmetických výrobcích a oblíbená je také v aromaterapii. Přidává se do koupelí k prokrvení pokožky a do protirevmatických mazání.