Rychlovka na víkend i na večeři
Marinované kuřecí paličky
4 porce - příprava: 45 minut + marinování
* 16 kuřecích paliček
* 3 lžíce rostlinného oleje
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce medu
* 1 lžička sladké papriky
* šťáva z 1/2 citronu
* mleté chilli
* sůl
Kuřecí paličky očistěte a osušte. Olej smíchejte se sójovou omáčkou a medem. Vmíchejte mletou papriku, citronovou šťávu a podle chuti špetku chilli. Promíchejte s paličkami a nechte asi 2 hodiny odležet v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C. Paličky narovnejte na plech vyložený pečicím papírem. Marinádu smíchejte se solí a během pečení maso pravidelně potírejte. Hotovo je asi za 30 minut.
NÁŠ TIP: Do marinády přidejte trochu nadrceného jalovce, dodá paličkám decentní kořenitost.
Salát Coleslaw
4 porce - příprava: 20 minut + odležení
* 2–3 lžíce bílého jogurtu
* 4 lžíce majonézy
* 2 lžíce citronové šťávy
* sůl a pepř
* 400 g bílého zelí
* 2 mrkve
* 1 červená cibule
* 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
Jogurt smíchejte s majonézou, citronovou šťávou, solí a pepřem. Zelí nakrouhejte na tenké nudličky, mrkev nastrouhejte nahrubo, případně použijte škrabku na zeleninu julienne. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Všechnu zeleninu promíchejte se zálivkou a nechte odležet.
Bramborový salát s okurkou nebo červenou cibulí
4 porce - příprava: 35 minut
* 1 kg brambor typu A
* sůl a pepř
* 200 g bílého jogurtu
* 4 lžíce majonézy
* 2–3 lžíce bílého vinného octa
* 4–5 lžic horkého láku z okurek
* 4 kyselé okurky
* hrst kerblíku
* 1 lžíce kaparů
* 1 červená cibule
* hrst kopru
Brambory omyjte a uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte mírně zchladnout a oloupejte. Nakrájejte na kostičky. Jogurt smíchejte s majonézou, octem, lákem, špetkou soli a pepřem. Promíchejte s teplými bramborami a nechte chvíli odležet. Okurky nakrájejte nadrobno a smíchejte s nahrubo nasekaným kerblíkem (nebo plocholistou petrželí) a kapary. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Promíchejte s jemně nasekaným čerstvým koprem. Základ salátu rozdělte na poloviny – jednu smíchejte s okurkami, druhou s cibulí.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.