Rychlý recept: Melounové osvěžení

Meloun může být nejen osvěžující svačinou, ale i součástí lehkého a zdravého salátu, který můžete servírovat v letních dnech k večeři. Zkuste dva naše recepty, sezona melounů je v plném proudu.
MELOUNOVÝ SALÁT
V 1 porci: 1363 kJ/324 kcal
Ingredience na 1 porci:
300 g melounu bez pecek
100 g kuliček mozzarelly
1 lžíce nasucho opražených dýňových semínek
snítka máty
1 limetka
1 lžíce redukovaného balzamika
Postup: Meloun nakrájíme na kostky, přidáme kuličky mozzarelly, na půlkolečka nakrájenou limetku a nasekanou mátu a promícháme. Necháme odležet a podáváme v miskách nebo hlubokém talíři. Můžete zakápnout redukovaným balzamikem.
Tip: Salát můžete ozvláštnit ještě oplatkou z pečeného pršutu. Pikantnější varianty docílíte tak, že mozzarellu nahradíte řeckou fetou.
BAZALKA
Roste hlavně v teplém středomořském podnebí a pro tuto kuchyni je také typická, na světě jí ale existuje až 60 druhů. Obsahuje silice, které podporují chuť k jídlu, trávení, ale také zbavují stresu.
MOZZARELLA
Její název souvisí s italským slovem mozzare – odříznout, protože je formována nožem. Jde o sýr, který se vyrábí z tzv. točeného tvarohu. Pravá mozzarella se vyrábí z buvolího mléka.
MELOUN VODNÍ
V překladu z řečtiny znamená velké jablko, ale do toho má opravdu daleko. Jeho šťavnatá vodnatá dužnina, která může obsahovat až 93 % vody, je chráněna tuhou slupkou. Kromě toho, že má málo kalorií (15–30 kcal/100g), obsahuje i kyselinu listovou, jablečnou a citronovou, ale také železo a vápník.
DÝŇOVÁ SEMÍNKA
Jsou neuvěřitelným koktejlem zdraví prospěšných látek, zvláště pak zinku, železa, draslíku a hořčíku. Snižují cholesterol a vysoký krevní tlak a jejich konzumace je vhodná zejména pro ženy v menopauze.
Zdroj: časopis Dieta
Recept byl převzat z časopisu Dieta
Letní delikatesa - salát ze dvou druhů melounů se sušenou šunkou
4 porce
Příprava: 20 minut
Ingredience:
1 malý vodní meloun
1/2 cukrového nebo medového melounu 8 plátků sušené šunky 1 lžíce balzamikového octa 1 lžíce olivového oleje 50 g parmazánu
řeřicha na ozdobu
Postup: Z obou melounů vykrojte dužninu. Nakrájejte ji na kostičky a ty promíchejte. Na talíř naservírujte plátky sušené šunky a přidejte kostičky melounů. Ocet promíchejte s olejem a nakapejte na meloun. Parmazán nastrouhejte na hoblinky a nasypte na salát. Nakonec ozdobte lístky řeřichy.
Recept byl převzat z časopisu F.O.O.D.