Silvestrovské pohoštění za chviličku: 7 netradičních receptů, kterými zaujmete
Chlebíčky s houbami
Ingredience
Houbová směs 500 g
Česnek 2 stroužek
Šalotka 2 ks
Rajčata 100 g
Olivový olej 1 lžíce
Tymián 1 svazek
Veka nebo bageta 1 ks
Parmezán 50 g
Sůl na dochucení
Pepř na dochucení
Příprava:
Očištěné houby, česnek, šalotku a oboje rajčata nakrájejte nadrobno a krátce poduste na rozehřátém oleji. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem.
Z pečiva nakrájejte našikmo plátky a nasucho je opečte v rozehřáté troubě. Rozdělte na ně houbovou směs, posypte parmazánem a vraťte asi na 5 minut do trouby, aby se vše prohřálo a sýr natavil.
Krevetoví motýlci s chilli omáčkou
Ingredience
Krevety tygří (kuchyňsky upravené) 1 kg
Olivový olej 125 ml
Česnek najemno nasekaný 2 stroužek
Petrželka hladkolistá (nebo čerstvý koriandr)
Citron skrojky k podávání
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Na chilli omáčku:
Hořčičný prášek 1 lžíce Sezamový olej 1 lžíce Chilli omáčka sladká 250 ml Rajský protlak 1 lžíce
Postup přípravy:
Krevety podélně nakrojte, ale nedokrojte tak, aby vám vznikli motýlci. Plochou hranou nože je trochu rozklepněte. Nyní si připravte chilli omáčku. Hořčicový prášek smíchejte v misce s olejem. Přidejte ostatní suroviny a vše dohladka promíchejte. Dejte do ledničky.
Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte olej. Osmažte na něm asi 3 minuty krevety a česnek za občasného potřesení pánví. Vyjměte z pánve, promíchejte s bylinkami a podávejte se skrojky citronu a chilli omáčkou.
Lentejas con salsa criolla (čočka na peruánský způsob)
Ingredience
Čočka (předem namočená) 1 šálek
Cibule (středně velká) 1 ks
Rostlinný olej 2 lžíce
Česnek 2 stroužek
Rajče (nebo půl lžíce rajčatového protlaku) 1 ks
Mletý kmín
Bobkový list 3 ks
Brambora (větší, pokrájená na kostky) 1 ks
Slanina (nakrájená na nudličky) 2 plátek
Sůl
Pepř
Vejce 4 ks
Rajčata 2 ks
Cibule 1 ks
Postup přípravy: Cibulku nechte v kastrolu na oleji zesklovatět. Přidejte česnek, slaninu a chvíli smažte. Přidejte rajčatový protlak či rajče nakrájené na kostičky a zamíchejte. Okořeňte špetkou mletého kmínu, přidejte 3 bobkové listy a špetku soli a dobře zamíchejte. Přidejte slitou propláchnutou čočku. Vlijte asi čtvrt litru vody a povařte, až bude čočka téměř měkká (v tlakovém hrnci to trvá jen 10 minut). Pak podle potřeby přilijte vodu tak, aby byla čočka pokrytá, ale aby z toho nebyla polévka. Přidejte brambory a povařte, až i ony změknou (v tlakovém hrnci 5 minut). Voda se má zcela odpařit. Jídlo osolte, opepřete a chcete-li, podávejte s vyškvařenou slaninou, sázeným vejcem a salátem z rajčat a cibule.
Slané bramborové bábovičky
Ingredience
Brambory 600 g
Máslo 50 g
Vejce 1 ks
Anglická slanina 8 plátek
Sůl na dochucení
Pepř na dochucení
Postup přípravy: Oloupané, uvařené brambory propasírujte nebo rozšťouchejte. Přidejte máslo, vejce a směs osolte. Po obvodu formy na muffiny rozprostřete lehce opečenou slaninu, navrstvěte bramborovou hmotu, ozdobte čerstvě mletým pepřem a hřebínkem slaniny a pečte při teplotě 220 °C asi 8 minut.
Sýrové bochánky
Ingredience
Hladká mouka 2 hrnek
Sůl 1 lžička
Prášek do pečiva 4 lžička
Ztužovač šlehačky nebo vinný kámen (koupíte např. v dm drogerii) 1/2 lžička
Cukr 1 lžíce
Chilli koření 1/2 lžička
Máslo (je to asi 110 g) 8 lžíce
Sýr Čedar nastrouhaný 1 hrnek
Mléko 0,66 hrnek
Postup přípravy: Troubu předehřejte na 200 °C. V míse promíchejte mouku, sůl, oba prášky, cukr a chilli. Vpracujte máslo nakrájené na kousky, aby vznikla drobenka, pak přidejte sýr. Ke směsi přilijte mléko a vidličkou promíchejte, jen aby se směs spojila.
Přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a zlehka prohněťte. Sklepejte na asi centimetrový plát a pomocí vykrajovátka tvořte kolečka.
Pečte na tukem vymazaném nebo pečicím papírem pokrytém plechu 12 až 15 minut.
Sýrové minisendviče
Ingredience
Toastový chléb 8 ks
Ementál nebo Gruyère (nakrájený na jemné plátky) 250 g
Máslo 2 lžíce
Postup přípravy Z chleba a sýra vytvořte sendviče. Na pánvi rozehřejte máslo, sendviče smažte z každé strany asi 3 minuty, až se začne sýr rozpouštět.
Mandlové cukroví
Ingredience
Hladká mouka 300 g
Máslo 200 g
Cukr 100 g
Na dokončení… Cukr 100 g
Máslo 2 lžíce
Smetana ke šlehání 125 ml
Mandlové lupínky 100 g
Kandované ovoce 2 lžíce
Postup přípravy: Z mouky, másla a cukru vypracujte těsto, vyválejte ho na pečicím papíru, přemístěte na plech a propíchejte vidličkou. Cukr nechte zkaramelizovat a přidejte zbylé přísady. Hmotu rozetřete na připravené těsto, pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C a ještě teplé rozkrájejte na různé tvary.