Silvestrovské pohoštění za chviličku: 7 netradičních receptů, kterými zaujmete | e15.cz

Silvestrovské pohoštění za chviličku: 7 netradičních receptů, kterými zaujmete

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Silvestrovské pohoštění nemusí být jen jednohubky a klasické chlebíčky. Co takhle zkusit něco jiného. Máme pro vás sedm skvělých receptů, jejichž příprava vám nezabere mnoho času a určitě si na nich pochutnáte!

Chlebíčky s houbami

Ingredience

Houbová směs 500 g

Česnek 2 stroužek

Šalotka 2 ks

Rajčata 100 g

Olivový olej 1 lžíce

Tymián 1 svazek

Veka nebo bageta 1 ks

Parmezán 50 g

Sůl na dochucení

Pepř na dochucení

Příprava:

Očištěné houby, česnek, šalotku a oboje rajčata nakrájejte nadrobno a krátce poduste na rozehřátém oleji. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem.

Z pečiva nakrájejte našikmo plátky a nasucho je opečte v rozehřáté troubě. Rozdělte na ně houbovou směs, posypte parmazánem a vraťte asi na 5 minut do trouby, aby se vše prohřálo a sýr natavil.

Krevetoví motýlci s chilli omáčkou

Ingredience

Krevety tygří (kuchyňsky upravené) 1 kg

Olivový olej 125 ml

Česnek najemno nasekaný 2 stroužek

Petrželka hladkolistá (nebo čerstvý koriandr)

Citron skrojky k podávání

Sůl

Čerstvě mletý pepř

Na chilli omáčku:

Hořčičný prášek 1 lžíce Sezamový olej 1 lžíce Chilli omáčka sladká 250 ml Rajský protlak 1 lžíce

Postup přípravy:

Krevety podélně nakrojte, ale nedokrojte tak, aby vám vznikli motýlci. Plochou hranou nože je trochu rozklepněte. Nyní si připravte chilli omáčku. Hořčicový prášek smíchejte v misce s olejem. Přidejte ostatní suroviny a vše dohladka promíchejte. Dejte do ledničky.

Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte olej. Osmažte na něm asi 3 minuty krevety a česnek za občasného potřesení pánví. Vyjměte z pánve, promíchejte s bylinkami a podávejte se skrojky citronu a chilli omáčkou.

Lentejas con salsa criolla (čočka na peruánský způsob)

Ingredience

Čočka (předem namočená) 1 šálek

Cibule (středně velká) 1 ks

Rostlinný olej 2 lžíce

Česnek 2 stroužek

Rajče (nebo půl lžíce rajčatového protlaku) 1 ks

Mletý kmín

Bobkový list 3 ks

Brambora (větší, pokrájená na kostky) 1 ks

Slanina (nakrájená na nudličky) 2 plátek

Sůl

Pepř

Vejce 4 ks

Rajčata 2 ks

Cibule 1 ks

Postup přípravy: Cibulku nechte v kastrolu na oleji zesklovatět. Přidejte česnek, slaninu a chvíli smažte. Přidejte rajčatový protlak či rajče nakrájené na kostičky a zamíchejte. Okořeňte špetkou mletého kmínu, přidejte 3 bobkové listy a špetku soli a dobře zamíchejte. Přidejte slitou propláchnutou čočku. Vlijte asi čtvrt litru vody a povařte, až bude čočka téměř měkká (v tlakovém hrnci to trvá jen 10 minut). Pak podle potřeby přilijte vodu tak, aby byla čočka pokrytá, ale aby z toho nebyla polévka. Přidejte brambory a povařte, až i ony změknou (v tlakovém hrnci 5 minut). Voda se má zcela odpařit. Jídlo osolte, opepřete a chcete-li, podávejte s vyškvařenou slaninou, sázeným vejcem a salátem z rajčat a cibule.

Slané bramborové bábovičky

Ingredience

Brambory 600 g

Máslo 50 g

Vejce 1 ks

Anglická slanina 8 plátek

Sůl na dochucení

Pepř na dochucení

Postup přípravy: Oloupané, uvařené brambory propasírujte nebo rozšťouchejte. Přidejte máslo, vejce a směs osolte. Po obvodu formy na muffiny rozprostřete lehce opečenou slaninu, navrstvěte bramborovou hmotu, ozdobte čerstvě mletým pepřem a hřebínkem slaniny a pečte při teplotě 220 °C asi 8 minut.

Sýrové bochánky

Ingredience

Hladká mouka 2 hrnek

Sůl 1 lžička

Prášek do pečiva 4 lžička

Ztužovač šlehačky nebo vinný kámen (koupíte např. v dm drogerii) 1/2 lžička

Cukr 1 lžíce

Chilli koření 1/2 lžička

Máslo (je to asi 110 g) 8 lžíce

Sýr Čedar nastrouhaný 1 hrnek

Mléko 0,66 hrnek

Postup přípravy: Troubu předehřejte na 200 °C. V míse promíchejte mouku, sůl, oba prášky, cukr a chilli. Vpracujte máslo nakrájené na kousky, aby vznikla drobenka, pak přidejte sýr. Ke směsi přilijte mléko a vidličkou promíchejte, jen aby se směs spojila.

Přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a zlehka prohněťte. Sklepejte na asi centimetrový plát a pomocí vykrajovátka tvořte kolečka.

Pečte na tukem vymazaném nebo pečicím papírem pokrytém plechu 12 až 15 minut.

Sýrové minisendviče

Ingredience

Toastový chléb 8 ks

Ementál nebo Gruyère (nakrájený na jemné plátky) 250 g

Máslo 2 lžíce

Postup přípravy Z chleba a sýra vytvořte sendviče. Na pánvi rozehřejte máslo, sendviče smažte z každé strany asi 3 minuty, až se začne sýr rozpouštět.

Mandlové cukroví

Ingredience

Hladká mouka 300 g

Máslo 200 g

Cukr 100 g

Na dokončení… Cukr 100 g

Máslo 2 lžíce

Smetana ke šlehání 125 ml

Mandlové lupínky 100 g

Kandované ovoce 2 lžíce

Postup přípravy: Z mouky, másla a cukru vypracujte těsto, vyválejte ho na pečicím papíru, přemístěte na plech a propíchejte vidličkou. Cukr nechte zkaramelizovat a přidejte zbylé přísady. Hmotu rozetřete na připravené těsto, pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C a ještě teplé rozkrájejte na různé tvary.

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video