Škola vaření: Domácí těstoviny rychle a jednoduše v pěti krocích | E15.cz

Škola vaření: Domácí těstoviny rychle a jednoduše v pěti krocích

Tomáš Babinec

Zapomeňte na složité postupy, nespočet ingrediencí a hodiny strávené v kuchyni. zatoužíte-li po klasické Itálii, Příprava vlastních těstovin podle našeho redaktora Tomáše vám nezabere moc času...

Základní recept

Na domácí těstoviny se nejlépe hodí mouka z tvrdozrnné pšenice, tzv. semoliny. Obsahuje totiž hodně lepku, důležitého pro jejich přípravu. Pokud ji neseženete, můžete použít pšeničnou mouku té nejvyšší kvality (extra 00).

Připravte si 400 g mouky a čtyři vejce. Ta dodají těstu tu správnou strukturu. Nic víc, nic míň. Čerstvé těstoviny pak vařte ve vroucí osolené vodě maximálně 2–3 minuty. Vodu solte v poměru 1 lžíce soli na 1 l vody. Uvařené těstoviny nikdy neproplachujte
ve studené vodě, přišli byste o zbytkový lepek, kterým můžete dohustit připravenou omáčku.

1) Mouku nasypte na pracovní plochu. Uprostřed vytvořte důlek a vyklepněte do něj vejce.

2) Vejce postupně zapracujte do mouky. Vypracujte hladké a pružné těsto.

3) Hotové těsto pomoučněte a při pokojové teplotě nechte na 10 minut odpočinout.

4) Těsto vyválejte válečkem nebo na těstovinovém strojku na pásy o výšce asi 3 mm a délce asi 30 cm. Vždy je důkladně pomoučněte, aby se vám hotové těstoviny neslepily.

5) Přeložte připravený pás těsta několikrát přes sebe a nakrájejte z něj úzké „nudle“, které pak párkrát v rukou prohodíte. Dostanete tak tagliatelle nebo pappardelle. Špagety připravíte i na těstovinovém strojku.

Autor: Tomáš Babinec
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!