Sladký recept na víkend - Broskvový obrácený koláč

Broskvový obrácený koláč
forma o průměru 24 cm
příprava: 65 minut
suroviny: 1 kg tvrdých broskví, 300 g cukru jemná krupice, 150 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky citronové kůry, 3 vejce, 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g mletých mandlí, 200 ml plnotučného mléka, šlehačka nebo jogurt
Postup: Broskve omyjte a nakrájejte na plátky. Formu vyložte pečicím papírem. Na dno vyskládejte plátky broskví, posypte je 50 g cukru a nechte odpočívat. Troubu předehřejte na 180 °C.
Do mísy dejte změklé máslo nakrájené na kousky, zbytek cukru, vanilkový cukr a citronovou kůru. Šlehejte do bílé pěny, zhruba 8 minut.
Pak po jednom zašlehávejte vejce, která jste nechali odpočinout při pokojové teplotě. Do máslové hmoty střídavě zapracovávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mandlemi a odstáté mléko. Těsto přendejte do formy na broskve s cukrem a povrch uhlaďte. Vložte do trouby a pečte při 180 °C 40 až 45 minut. Vyndejte a nechte zchladnout. Pak koláč překlopte na velký talíř. Podávejte s ušlehanou šlehačkou nebo hustým jogurtem.
Článek byl převzat z časopisu F.O.O.D.