Slavnostní oběd pro přátele | e15.cz

Slavnostní oběd pro přátele

ZDROJ: Ženy - E15

David Skokan

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
O vánocích se rádi setkáváme s blízkými i vzdálenými příbuznými nebo kamarády. Pozvěte je letos na sváteční hodování.

Minivánočky

4 kousky příprava: 50 minut + kynutí

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 20 g droždí
  • 100 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru + na posypání
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce na potření
  • 100 g sekaných mandlí

Všechny ingredience nechte asi půl hodiny při pokojové teplotě odstát. Mléko lehce ohřejte v kastrůlku. Odlijte z něj do misky asi třetinu, rozmíchejte v něm lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Do mísy prosejte mouku a moučkový i vanilkový cukr. Přidejte zbylé mléko a žloutek, potom kvásek a promíchejte. Vlijte rozpuštěné máslo a pořádně prohněšte vařečkou. Nakonec do těsta zapracujte polovinu mandlí.

Těsto zpracujte do bochánku, poprašte moukou a na teplém místě nechte kynout 1 hodinu. Pak je rozdělte na čtyři díly.

Vezměte první díl, nakrájejte jej na 5 stejných kousků a vyválejte je na stejně dlouhé prameny. Tři prameny splešte do copu. Dva stočte kolem sebe. Dva stočené prameny položte na cop ze třech pramenů a konce založte dolů. Stejně uplešte i zbylé tři vánočky.

Potřete je rozšlehaným vejcem a posypte zbylými mandlemi. Vánočky rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Nechte je v teple kynout 20 minut. V předehřáté troubě pečte na 190 °C asi 30 minut.

Bujon s játrovými paštičkami

4 porce příprava: 2,5 hodiny

  • 1 kg hovězí oháňky
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • čtvrt celeru
  • 1 malá žlutá cibule
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 1 lžička soli

PAŠTIČKY

  • 250 g vepřových jater
  • 70 g strouhanky
  • 1 vejce
  • muškátový oříšek
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 1 balení listového těsta
  • 1 lžička nemletého máku na posypání

Maso omyjte a vložte do hrnce. Jednu mrkev, jednu petržel a celer oloupejte a přidejte k masu. Cibuli očistěte, nakrojte a přidejte do hrnce. Vložte koření a sůl. Zalijte 2 litry studené vody. Přiveďte k varu. Ztlumte plamen a táhněte asi 2 hodiny. Občas seberte pěnu. Zbylou mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na nudličky.

Povařte je v osolené vodě 10 minut a zchlaďte. Játra omyjte, vykrájejte blanky, nasekejte je a smíchejte se strouhankou a žloutkem. Dochušte muškátovým oříškem, utřeným česnekem, solí a pepřem.

Těsto rozválejte a vykrájejte kolečka. Okraje poloviny z nich potřete bílkem a naneste lžičku játrové hmoty. Přiklopte. Povrch potřete bílkem a posypte mákem. Pečte při 180 °C asi 20 minut. Vývar proceďte. Vložte nudličky zeleniny a nechte prohřát. Servírujte s pečenými paštičkami.

Kachní prsíčka s pomerančovou omáčkou a sladkým pyré

4 porce příprava: 50 minut

PYRÉ

  • 1 velká sladká brambora
  • čtvrt celeru
  • 100 ml vývaru
  • 100 ml smetany 33%
  • 20 g másla

PRSÍČKA

  • 2 ks kachních prsou
  • sůl a pepř
  • 2 velké pomeranče
  • 2 lžíce pomerančové marmelády
  • 1 lžíce krupicového cukru

Bramboru a celer oloupejte a nakrájejte. Zalijte vývarem a vařte asi 30 minut, doměkka. Přidejte smetanu a máslo a rozmixujte dohladka. Kachní prsa opláchněte a osušte. Kůži nakrájejte na kostičky. Vetřete sůl a pepř a nechte odpočinout. Mezitím z pomerančů okrájejte kůru i s bílou blankou. Vykrájejte měsíčky. Ze zbytku pomerančů vymačkejte šťávu do kastrůlku. Přidejte marmeládu a cukr a vařte do zhoustnutí. Přidejte pomeranč a promíchejte.

Prsa opékejte na pánvi kůží dolů dozlatova. Pak je otočte a zprudka opékejte asi minutu. Pečte při 170 °C asi 8-10 minut. Nechte odpočinout. Nakrájejte a podávejte s pyré a omáčkou.

Svíčková omáčka s karlovarským muffinem a medailonky

4 porce příprava: 90 minut

  • 1 velká mrkev čtvrt celeru
  • 1 větší petržel
  • 1 cibule
  • 50 ml oleje
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • půl lžičky celého černého pepře
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 100 ml octa
  • 1 l silného hovězího vývaru
  • 1 citron
  • 200 ml smetany 33%
  • 30 g másla
  • sůl

MUFFINY

  • 4 rohlíky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 4 vejce
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce mrkve nakrájené na velmi drobné kostičky
  • 100 g hrubé mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli

MEDAILONKY

  • 800 g svíčkové
  • 4 plátky slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a pepř

Zeleninu a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej, vsypte kořenovou zeleninu a restujte ji. Ve chvíli, kdy zelenina začne lehce zlátnout, přidejte cibuli a koření a dál restujte dozlatova. Do orestované zeleniny vsypte cukr a za stálého míchání restujte ještě asi minutu. Zalijte octem a nechte ho odpařit. Přilijte vývar. Citron oloupejte tak, aby na něm nezbyla bílá slupka, nakrájejte ho a přidejte do kastrolu. Na mírném ohni vařte asi 40 minut, aby byla zelenina zcela měkká.

Sundejte z ohně. Vyjměte koření a rozmixujte dohladka. Vrašte zpět na sporák. Přidejte smetanu, nechte lehce přejít varem. Dochušte solí, případně cukrem. Nakonec přidejte máslo. Rohlíky nakrájejte na kostky asi 1 x 1 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a opečte dozlatova. Přendejte do misky, vsypte hrst nasekané petrželky, máslo, žloutky, mléko, mrkev, mouku a muškátový oříšek. Zamíchejte. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli sníh a opatrně ho vmíchejte do hmoty. Silikonové formičky na muffiny vymažte máslem.

Naplňte je těstem. Vložte do kastrolu s vodou na pařák. Přiveďte k varu a vařte pod poklicí na páře asi 20 minut.

Svíčkovou nakrájejte na 4 medailonky po 200 g. Osolte a opepřete. Obalte plátkem slaniny a svažte kuchyňským provázkem. V pánvi zahřejte olej. Vložte medailonky a zprudka opékejte minutu z každé strany. Pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut podle toho, jak máte rádi maso propečené. Osolte a opepřete.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: David Skokan

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video