Slavnostní oběd pro přátele

Minivánočky
4 kousky příprava: 50 minut + kynutí
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce krupicového cukru
- 20 g droždí
- 100 g másla
- 500 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru + na posypání
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 1 celé vejce na potření
- 100 g sekaných mandlí
Všechny ingredience nechte asi půl hodiny při pokojové teplotě odstát. Mléko lehce ohřejte v kastrůlku. Odlijte z něj do misky asi třetinu, rozmíchejte v něm lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Do mísy prosejte mouku a moučkový i vanilkový cukr. Přidejte zbylé mléko a žloutek, potom kvásek a promíchejte. Vlijte rozpuštěné máslo a pořádně prohněšte vařečkou. Nakonec do těsta zapracujte polovinu mandlí.
Těsto zpracujte do bochánku, poprašte moukou a na teplém místě nechte kynout 1 hodinu. Pak je rozdělte na čtyři díly.
Vezměte první díl, nakrájejte jej na 5 stejných kousků a vyválejte je na stejně dlouhé prameny. Tři prameny splešte do copu. Dva stočte kolem sebe. Dva stočené prameny položte na cop ze třech pramenů a konce založte dolů. Stejně uplešte i zbylé tři vánočky.
Potřete je rozšlehaným vejcem a posypte zbylými mandlemi. Vánočky rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Nechte je v teple kynout 20 minut. V předehřáté troubě pečte na 190 °C asi 30 minut.
Bujon s játrovými paštičkami
4 porce příprava: 2,5 hodiny
- 1 kg hovězí oháňky
- 2 mrkve
- 2 petržele
- čtvrt celeru
- 1 malá žlutá cibule
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 1 lžička soli
PAŠTIČKY
- 250 g vepřových jater
- 70 g strouhanky
- 1 vejce
- muškátový oříšek
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 1 balení listového těsta
- 1 lžička nemletého máku na posypání
Maso omyjte a vložte do hrnce. Jednu mrkev, jednu petržel a celer oloupejte a přidejte k masu. Cibuli očistěte, nakrojte a přidejte do hrnce. Vložte koření a sůl. Zalijte 2 litry studené vody. Přiveďte k varu. Ztlumte plamen a táhněte asi 2 hodiny. Občas seberte pěnu. Zbylou mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na nudličky.
Povařte je v osolené vodě 10 minut a zchlaďte. Játra omyjte, vykrájejte blanky, nasekejte je a smíchejte se strouhankou a žloutkem. Dochušte muškátovým oříškem, utřeným česnekem, solí a pepřem.
Těsto rozválejte a vykrájejte kolečka. Okraje poloviny z nich potřete bílkem a naneste lžičku játrové hmoty. Přiklopte. Povrch potřete bílkem a posypte mákem. Pečte při 180 °C asi 20 minut. Vývar proceďte. Vložte nudličky zeleniny a nechte prohřát. Servírujte s pečenými paštičkami.
Kachní prsíčka s pomerančovou omáčkou a sladkým pyré
4 porce příprava: 50 minut
PYRÉ
- 1 velká sladká brambora
- čtvrt celeru
- 100 ml vývaru
- 100 ml smetany 33%
- 20 g másla
PRSÍČKA
- 2 ks kachních prsou
- sůl a pepř
- 2 velké pomeranče
- 2 lžíce pomerančové marmelády
- 1 lžíce krupicového cukru
Bramboru a celer oloupejte a nakrájejte. Zalijte vývarem a vařte asi 30 minut, doměkka. Přidejte smetanu a máslo a rozmixujte dohladka. Kachní prsa opláchněte a osušte. Kůži nakrájejte na kostičky. Vetřete sůl a pepř a nechte odpočinout. Mezitím z pomerančů okrájejte kůru i s bílou blankou. Vykrájejte měsíčky. Ze zbytku pomerančů vymačkejte šťávu do kastrůlku. Přidejte marmeládu a cukr a vařte do zhoustnutí. Přidejte pomeranč a promíchejte.
Prsa opékejte na pánvi kůží dolů dozlatova. Pak je otočte a zprudka opékejte asi minutu. Pečte při 170 °C asi 8-10 minut. Nechte odpočinout. Nakrájejte a podávejte s pyré a omáčkou.
Svíčková omáčka s karlovarským muffinem a medailonky
4 porce příprava: 90 minut
- 1 velká mrkev čtvrt celeru
- 1 větší petržel
- 1 cibule
- 50 ml oleje
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- půl lžičky celého černého pepře
- 3 lžíce krupicového cukru
- 100 ml octa
- 1 l silného hovězího vývaru
- 1 citron
- 200 ml smetany 33%
- 30 g másla
- sůl
MUFFINY
- 4 rohlíky
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 50 g rozpuštěného másla
- 4 vejce
- 50 ml mléka
- 1 lžíce mrkve nakrájené na velmi drobné kostičky
- 100 g hrubé mouky
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
MEDAILONKY
- 800 g svíčkové
- 4 plátky slaniny
- 1 lžíce oleje
- sůl a pepř
Zeleninu a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej, vsypte kořenovou zeleninu a restujte ji. Ve chvíli, kdy zelenina začne lehce zlátnout, přidejte cibuli a koření a dál restujte dozlatova. Do orestované zeleniny vsypte cukr a za stálého míchání restujte ještě asi minutu. Zalijte octem a nechte ho odpařit. Přilijte vývar. Citron oloupejte tak, aby na něm nezbyla bílá slupka, nakrájejte ho a přidejte do kastrolu. Na mírném ohni vařte asi 40 minut, aby byla zelenina zcela měkká.
Sundejte z ohně. Vyjměte koření a rozmixujte dohladka. Vrašte zpět na sporák. Přidejte smetanu, nechte lehce přejít varem. Dochušte solí, případně cukrem. Nakonec přidejte máslo. Rohlíky nakrájejte na kostky asi 1 x 1 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a opečte dozlatova. Přendejte do misky, vsypte hrst nasekané petrželky, máslo, žloutky, mléko, mrkev, mouku a muškátový oříšek. Zamíchejte. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli sníh a opatrně ho vmíchejte do hmoty. Silikonové formičky na muffiny vymažte máslem.
Naplňte je těstem. Vložte do kastrolu s vodou na pařák. Přiveďte k varu a vařte pod poklicí na páře asi 20 minut.
Svíčkovou nakrájejte na 4 medailonky po 200 g. Osolte a opepřete. Obalte plátkem slaniny a svažte kuchyňským provázkem. V pánvi zahřejte olej. Vložte medailonky a zprudka opékejte minutu z každé strany. Pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut podle toho, jak máte rádi maso propečené. Osolte a opepřete.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.