Stylové drinky na zahřátí i na zdraví
Vánoční punč s tropickým ovocem
8 porcí - příprava: 10 minut + odležení
* 250 ml třtinového rumu
* 250 ml červeného vína
* 1 hrnek silného černého čaje
* 3–4 lžíce přírodního cukru
* šťáva z 1 pomeranče
* šťáva z 1 citronu
* ovoce na ozdobu (koktejlové třešně, karambola, pomeranče…)
Všechny suroviny dejte do hrnce a zahřívejte do rozpuštění cukru, nesmí se ale vařit. Přidejte ovoce a nechte do druhého dne odležet. Podávejte ohřátý nebo na ledu ozdobený čerstvým ovocem.
Horká čokoláda se šlehačkou
3 porce - příprava: 15 minut
* 300 ml plnotučného mléka
* 50 g čokolády s obsahem kakaa min. 70 %
* 1 lžíce sušeného mléka
* 1 lžíce kukuřičného škrobu
* 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
* 2 lžíce kvalitního kakaa
* mletá skořice
* špetka soli
* smetana ke šlehání na ozdobu
Mléko přiveďte k varu a nechte probublávat. Čokoládu nastrouhejte a smíchejte se zbývajícími surovinami. Na 300 ml mléka je potřeba asi 5 lžic této směsi – do horkého mléka ji metličkou jednoduše vmíchejte, aby nevznikly hrudky. Před podáváním nechte chvilku odležet a zdobte ušlehanou smetanou.
Náš TIP: Suchou směs na čokoládu můžete věnovat také jako jedlý dárek, stačí ji hezky zabalit do krásné sklenice.
Horká švestka se skořicí
2 porce - příprava: 10 minut
* 400 ml švestkového džusu
* 1 celá skořice
* ½ hvězdičky badyánu
* 8 cl slivovice
Švestkový džus nalijte do kastrůlku, podle chuti trochu nařeďte a ohřejte i se skořicí a badyánem. Podávejte smíchané se slivovicí. Podobně můžete připravit hruškový džus s hruškovicí nebo jablečný s calvadosem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - vánoční speciál.