Svatomartinská husa - čtyři tipy, jak ji správně připravit + jeden skvělý recept... | E15.cz
KoronaHelpdesk E15

Jak vydělat v těžkých časech

Více k tématu

Svatomartinská husa - čtyři tipy, jak ji správně připravit + jeden skvělý recept...

Eva Všetíčková

Když české přísloví říká: „Na svatého Martina, kouřívá se z komína“, bůhví jestli tím nemyslí, že se právě peče dobře vykrmená husička. Ale víte, jak ji správně připravit? Poradíme vám!

Svátek svatého Martina je v české tradici velmi významný a také veselý. Skončila sezona polních prací, čeledi končívala sjednaná služba a dostávala mzdu. Uzavíraly se také smlouvy mezi obcí a obecním pastýřem, konávaly se dobytčí či výroční trhy a poutě. Vinaři poprvé ochutnávali mladé (martinské) víno z tohoroční sklizně. Středobodem svátečního stolu pak byla pečená martinská husa.

Čtyři kroky ke správnému výsledku:

1) Husu den před pečením řádně nasolte a okmínujte vně i zevnitř a nechte přes noc v chladu odpočívat.

Maso krásně zkřehne a provoní se kmínem (přidáte-li suché lístky pelyňku, podpoří se trávení tučnějšího husího masa). Pak už jen stačí vložit do ní hrušky a jablka (případně švestky, i sušené). Přidané ovoce ji ochutí a také udržuje správnou vlhkost při pečení.

2) Z chladu rovnou do trouby husa nesmí. Aby maso nezažilo teplotní šok, nechte ji dvě až tři hodiny před pečením čekat při pokojové teplotě.

3) Pečte zakrytou pomalu (klidně až 7 hodin) a při nízké teplotě (od 100 do 130 °C). Během pečení ji několikrát otočte, aby se pekla z obou stran. Teprve na posledních zhruba 20 minut nechte husu dopéct odkrytou, aby se na ní utvořila lahodná, dozlatova křupavá kůrčička.

4) Během pečení průběžně odebírejte vypečené sádlo (má mnohočetné následné použití) a přelévejte husu často výpekem. Maso se nesmí vysušit!

Svatomartinská husa a vínoSvatomartinská husa a vínoAutor: Ženy - E15

Recept podle časopisu F.O.O.D.:

Martinská husa s podzimním ovocem

Na 6–8 porcí:

  • husa (o váze asi 4 kg)
  • sůl, kmín, lžička drhnutého pelyňku,
  • 2 lžičky drhnutého rozmarýnu,
  • 2 lžičky drhnuté majoránky
  • 1/2 kg hrušek, jablek nebo směsi
  • 250 g švestek

Příprava:

Husu důkladně omyjte a osušte. Zevnitř i zvenčí vetřete sůl, kmín a bylinky a nechte přes noc v chladu. Asi dvě hodiny před pečením vyjměte a nechte stát při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 130 °C.

Hrušky a/nebo jablka oloupejte, rozčtvrťte a smíchejte se stejně připravenými jablky a rozpůlenými švestkami. Částí ovoce naplňte husu. Vložte prsíčky dolů na rošt v troubě, pod ní postavte pekáč (nebo ji položte na rošt přímo v pekáči) a asi 4 až 6 hodin zakryté pečte.

Asi v polovině pečení husu otočte a propíchejte vidličkou, aby sádlo mohlo vytékat. Během pečení často polévejte vypečenou šťávou a také průběžně odebírejte vypečené sádlo. Ke konci obložte husu zbylou směsí ovoce. Podávejte s bramborovými knedlíky nebo s bosáky.

Tip: Husa je skvělá v kombinaci s mladým vínem, protože to svatomartinské má vyšší kyselinku a napomáhá tak dobrému trávení tučnějšího husího masa. Vyzkoušejte třeba Svatovavřinecké. K dostání je od 11. listopadu.

Autor: Eva Všetíčková
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!