Sýrové dobroty: Proměňte obyčejné jídlo v koncert chutí!

Lasagne s ricottou a brokolicí
4 porce - příprava: 60 minut
* 10–12 plátků lasagní
* 75 g másla
* 2–3 lžíce hladké mouky
* 2–3 dl plnotučného mléka
* sůl
* muškátový oříšek
* 1 brokolice
* 500 g ricotty
* pepř
* 10 lžic parmazánu
Troubu předehřejte na 190 °C. Ve vroucí vodě připravte lasagne podle návodu na obalu. V menším rendlíku rozpusťte máslo, zasypte hladkou moukou a připravte zlatavou jíšku. Tu za stálého míchání zalijte mlékem, přidejte špetku soli a muškátového oříšku a provařte, až vznikne hladký bešamel. Pokud je moc hustý, přilijte trochu mléka.
Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a povařte asi 5–10 minut v osolené vodě. Pak ji sceďte a nakrájejte na kousky. V míse smíchejte ricottu a brokolici. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Na dno zapékací mísy nalijte trochu oleje, přidejte vrstvu lasagní a na ně rovnoměrně rozetřete směs sýra a brokolice. Na ni přidejte vrstvu bešamelu a opět překryjte těstovinami. Vrstvy pravidelně opakujte, poslední by měl tvořit bešamel. Ten ještě posypte parmazánem. Připravené lasagne pečte asi 30 minut dozlatova.
Vepřové kotlety s hořčicí a sýrem feta
4 porce - příprava: 35 minut
* 4 vepřové kotlety (po 200 g)
* 1 lžička olivového oleje
* sůl a pepř
* 50 g másla
* 1 střední pórek
* 2 dl kuřecího vývaru
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 2 lžíce celozrnné hořčice
* 150 g crème fraîche
* 100 g sýra feta
* 1 lžička krupicového cukru
* 2 lžičky citronové šťávy
* 0,5 dl suchého bílého vína
* svazek fazolových lusků
Kotlety zlehka roztlačte rukou, osolte a opepřete. Na trošce oleje opečte z obou stran dozlatova. Na druhé pánvi rozpusťte máslo a na něm opečte nadrobno nakrájený pórek. Přilijte vývar a obě hořčice. Promíchejte a povařte 2 minuty.
Potom směs podlejte crème fraîche, přidejte rozdrobený sýr feta, cukr a citronovou šťávu. Vařte společně asi 5 minut. Přidejte opečené vepřové kotlety, podlijte vínem a nechte na mírném ohni probublávat ještě 6–7 minut. Hotové kotlety podávejte s lehce povařenými fazolovými lusky.
Sýrový koláč s restovanou paprikou
forma o Ø 26 cm - příprava: 60 minut
* 300 g hladké mouky
* 115 g másla
* 1 žlutá paprika bez jádřince
* 1 červená cibule
* olivový olej
* 50 ml smetany
* 4 vejce
* 100 g strouhaného čedaru
* 70 g strouhaného parmazánu
* 1/4 lžičky soli
* 1/4 lžičky pepře
* hrst černých oliv
Troubu předehřejte na 200 °C. Z mouky a másla připravte těsto (viz recept “Rajčatový quiche“). Papriku s cibulí nakrájejte na silnější proužky. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje orestujte papriku a červenou cibuli.
V míse smíchejte smetanu, vejce, sýry, sůl a pepř. Směs nalijte do formy vyložené připraveným těstem. Navrch přidejte papriku s cibulí, posypte olivami a pečte 40–50 minut. Nechte chvíli odstát a pak nakrájejte na osminy.
Kuřecí kapsy se sýrem cottage
4–6 porcí - příprava: 60 minut
* 6 kuřecích prsou s kůží
* sůl a pepř
* šťáva a kůra ze dvou citronů
* 30 g másla
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce nasekané pažitky
* 3 stroužky česneku
* 125 g slaniny
* 250 g sýra cottage
Prsa osolte a opepřete, potřete citronovou kůrou a citronovou šťávou. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem a osmažte pažitku s utřeným česnekem a slaninou. Nechte vychladnout a přidejte cottage.
Prsty udělejte pod kůží kapsu, naplňte nádivkou a spojte párátkem. Dejte na plech, zakapejte olivovým olejem a posypte citronovou kůrou. Pečte 10 minut na 200 °C a pak při teplotě 180 °C asi 30 minut. Podávejte s vařenými bramborami.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.