Těstoviny do pořádné mísy
Špagety s pestem
4 porce, příprava: 35 minut
* 50 g piniových oříšků
* 80 g parmazánu
* hrst lístků bazalky
* 2 stroužky česneku
* 125 ml olivového oleje
* sůl a pepř
* citronová šťáva
* 500 g špaget
Piniové oříšky opečte v suché pánvi do světlehnědého odstínu. Vyjměte a nechte vychladnout. Parmazán jemně nastrouhejte. Do mixéru vložte bazalku a nahrubo rozmixujte. Přidejte česnek a oříšky, mixujte a postupně přilévejte olej, dokud pesto nezíská hladší konzistenci. Vmíchejte 3–4 lžíce parmazánu, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. V osolené vodě uvařte na skus špagety, sceďte je a promíchejte s pestem. Podávejte zasypané parmazánem.
Náš TIP: Salsa di noci. Připravuje se jako pesto. Základ jsou vlašské ořechy, piniiové oříšky, parmazán, česnek, smetana a máslo.
Pappardelle se sušenými chilli papričkami
4 porce, příprava: 25 minut
* 400 g pappardelle
* sůl
* 300 g cherry rajčátek
* 2 sušené chilli papričky
* 250 g mozzarelly
* 50 ml olivového oleje
* špetka šafránu
* 4 lžíce strouhaného parmazánu
* bazalka na ozdobu
Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Rajčata rozpulte, papričky nadrobno nasekejte a nakrájejte mozzarellu. V pánvi rozehřejte lžíci oleje a rajčata krátce orestujte. Šafrán promíchejte se zbytkem oleje. Těstoviny smíchejte s rajčaty, šafránovým olejem, mozzarellou a osolte. Před podáváním posypte parmazánem, chilli a bazalkou.
Tagliatelle s lilkem a uzenou ricottou
4 porce, příprava: 50 minut + odstátí
* 1 lilek
* sůl a pepř
* 4–5 rajčat
* 1 stroužek česneku
* 3–4 lžíce olivového oleje
* 4 snítky bazalky
* pískový cukr
* 500 g tagliatelle
* 100 g uzené ricotty
Lilek nakrájejte na plátky. Osolte a nechte přibližně 15 minut vypotit. Rajčata spařte, stáhněte slupku a nakrájejte je na malé kousky. Česnek nakrájejte najemno a opečte na lžíci olivového oleje. Přidejte rajčata, několik lístků bazalky, osolte, opepřete, podle chuti přisypte cukr a 10–15 minut povařte. Lilek pořádně osušte a na oleji z obou stran orestujte (asi 6 minut), nasekejte. V osolené vodě uvařte těstoviny na skus. Ricottu nakrájejte na kousky. Těstoviny promíchejte s rajčatovou omáčkou, lilkem, posypte bazalkou a ricottou.