Tip na neděli: Jahodovo-rebarborový koláč

Jahodovo-rebarborový koláč
6 porcí - příprava: 70 minut + chlazení
TĚSTO:
* 750 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 1 lžíce krupicového cukru
* 230 g másla
NÁPLŇ:
* 500 g rebarbory
* 500 g jahod
* 2 lžíce bramborového škrobu
* 2 lžíce šťávy z pomeranče
* čerstvá pomerančová kůra
* 100 g krupicového cukru
NA DOKONČENÍ:
* 2 žloutky
* 2 lžíce smetany ke šlehání
V míse smíchejte mouku, sůl, cukr a máslo tak, aby vznikly hrudky. Přidejte 80 ml studené vody a míchejte, až se těsto spojí. Nemělo by se lepit. Rozdělte ho na 2 díly, zabalte do fólie a dejte alespoň na 1 hodinu do ledničky.
Smíchejte nakrájenou rebarboru a jahody s bramborovým škrobem, šťávou a kůrou z pomeranče a cukrem. Odpočinutá těsta vyválejte, jeden díl vložte do vymazané formy, z druhého vykrojte hvězdičky.
Těsto ve formě naplňte směsí a ozdobte hvězdičkami. Vrchní těsto potřete vyšlehanými žloutky se smetanou. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova 45 až 50 minut.
Recept vyšel v časopise F.O.O.D.