Tradiční i méně známé recepty z jablek

Nezanedbatelnou výhodou jablek je především jejich vysoký obsah živin, prvků, vitamínů a antioxidantů, které přispívají našemu zdraví.
Léčivé účinky jablek“
- snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
- posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
- stabilizují hladinu cukru v krvi
- čistí střeva
- posilují dásně
- jablečná šťáva léčí žaludeční i střevní záněty
Prastará lidová moudrost praví, že jedno jablko denně je nad všechny doktory. Jablka upravují chuť k jídlu, jsou lehce stravitelná, proto bývají významnou složkou různých odtučňovacích kúr.
RECEPTY:
Křížaly - sušená jablka
Křížaly jsou nejen chutné ale i zdravé mlsání, neboť sušení při šetrné teplotě zachovává v ovoci většinu výživných látek a vitamínů. Při zácpě působí lehce projímavě a navozují pocit pohody ve střevech. Pokud chcete trochu zhřešit, můžete si je namáčet je v čokoládě. Dají se použít i do štrúdlů a buchet nebo z nich připravit i lahodný čaj.
Potřebujeme:
Libovolné množství jablek (křížaly můžete ovšem připravovat také z jiných druhů ovoce - hrušek, meruněk, banánů atd.)
Postup:
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a natlučených částí. (Chuťově lepší jsou křížaly z kyselejších jablek. Pokud vám nevadí tvrdší slupka, nemusíte jablka ani loupat.)
Poté ovoce pokrájíme na plátky (měsíčky) široké cca 6 mm - 8 mm a skládáme na mřížku nebo plech s pečícím papírem - těsně vedle sebe. Mřížku nebo plech dáme na radiátor a necháme jablka takto schnout 1,5 - 2 dny. Na sušení vybírejte zásadně pouze zdravé, nepoškozené, dozrálé plody. Neměly by být povadlé, scvrklé nebo moučné.
Nasušené křížaly přendáme do plátěných sáčků a necháme doschnout, občas promícháme. Po dosušení křížaly skladujeme na suchém a tmavém místě v uzavřených dózách, při teplotě do 15 stupňů.
Jablečné slupky nevyhazujte!
Slupky podněcují vylučování kyseliny močové, a tím léčí dnu a vůbec mají silný močopudný účinek (v tomto případě k nim lze přidat celer, petržel, přesličku, zlatobýl, řepíček, jehlici trnitou, šípek nebo sušené stopky višní).
Čaj ze slupek uplatňuje se i jako sedativum, zklidňuje revmatismus i jaterní a ledvinové poruchy. Usušené slupky lze též utlouci na prášek - 1 lžíce se pak svaří s 1 litrem vody.
K pročišťující kúře se doporučuje pít dva decilitry vlažného odvaru jednou denně, nejlépe před jídlem.
Ořechová jablka ve slanině
Potřebujeme:
8 ks jablek
Citronovou šťávu
sýr Camembert 150 g
1 vrchovatou lžíci ořechů
200 g anglické slaniny
Postup: Jablka oloupeme, potřeme citronovou šťávou, horní třetinu odkrojíme, vydlabeme jádřince a naplníme vydlabané otvory směsí z camembertu rozmíchaného s ořechy, přiklopíme odkrojenou částí a celá jablíčka obalíme plátky slaniny (pomůžou párátka).
Postavíme na plech s pečícím papírem a pečeme zvolna v předehřáté troubě 20-30 minut.
Obrácený makový jablečník
Potřebujeme:
1 kg jablek
550 g práškového cukru
6 ks vajec
2 dl rostlinného oleje
2 dl vody
200 g polohrubé mouky
150 g mletého máku
1/2 balíčku prášku do pečiva
rozinky
skořici
čokoládovou polevu
Postup: Očištěná jablka pokrájíme na kostky a podusíme se 100 g cukru, přidáme rozinky a skořici.
Žloutky vymícháme s 300 g cukru, postupně vmícháme olej, vodu, mouku s práškem do pečiva. Nakonec vpracujeme sníh z bílků. V misce smícháme mák, 150 g cukru a asi 1/3 těsta.
Podušená jablka rovnoměrně rozložíme na dno plechu vyloženého mastným papírem. Na ně rozetřeme makové těsto a na to zbytek těsta.
Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 45 minut. Po vychladnutí vyklopíme a na koláč rozetřeme čokoládovou polevu.
Zdroj: Recepty.cz