Tradiční recepty z regionů
Šumavská kyselka
4 porce - příprava: 30 minut
- 1 l podmáslí sůl a pepř
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 vejce 2 lžíce másla
- 1 hrst nasekaného kopru
- 4 vařené brambory ocet nebo citron
Podmáslí zahřejte na 80 °C, přidejte sůl, pepř a kmín. Vmíchejte rozšlehaná vejce, máslo a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Odstavte a vmíchejte kopr a na kostičky nakrájené vařené brambory. Dochuťte octem nebo citronem.
Horácký pstruh se zeleninovou omáčkou
4 porce - příprava: 40 minut
- 8 filetů ze pstruha
- 2 šalotky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 4 lžíce másla
- 200 ml rybího (nebo zeleninového) vývaru
- 200 ml suchého bílého vína
- 2 bobkové listy sůl a pepř
- 100 g anglické slaniny
- 4 jarní cibulky růžový pepř
- 800 g brambor typu B
- 1/2 lžičky mletého kmínu
Filety osolte a opepřete. Očištěnou nadrobno nakrájenou šalotku a kořenovou zeleninu orestujte na 2 lžících másla, podlijte vývarem, vínem, přidejte bobkový list a vložte filety. Nechte pomalu dusit přiklopené asi 15 minut. Ryby vyjměte. Pokud je to nutné, zvyšte teplotu, abyste zredukovali zeleninu. Odstavte a propasírujte se zbylým vývarem, dochuťte solí a pepřem.
Na zbývajících 2 lžících másla orestujte na malé kostičky nakrájenou anglickou slaninu, přidejte nasekanou jarní cibulku a čerstvě mletý růžový pepř. Brambory uvařte v osolené vodě s trochou kmínu doměkka. Slijte je, rozšťouchejte a vmíchejte k nim okořeněnou orestovanou slaninu a cibulku. Pokud je třeba, dochuťte solí. Podávejte s filety přelitými zeleninovou omáčkou.
Valašské podlistníky
4 porce - příprava: 40 minut
- 200 g brambor typu B vařených ve slupce
- 400 g syrových brambor typu B
- 100 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- sůl a pepř
- 1 lžička drceného kmínu
- zelné listy
- máslo na potření
- olej na smažení
Vařené brambory oloupejte a smíchejte se syrovými bramborami nastrouhanými nahrubo, ze kterých jste vyždímali tekutinu. Přidejte mléko, vejce, mouku, sůl, pepř, kmín a promíchejte. Zelné listy zbavte košťálu a potřete je rozehřátým máslem. Na rozpálený olej nalijte tenkou vrstvu těsta velikosti listu, navrch položte list a polijte další tenkou vrstvou těsta. Podlistníky smažte z obou stran dozlatova.
Slovácký krupicový nákyp
1 forma o průměru 24 cm - příprava: 60 minut
- 3 větší jablka
- 12 sušených švestek
- 3 lžíce přírodního cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- mletá skořice
- 1 l plnotučného mléka
- 1 hrnek pšeničné krupice
- + na vysypání špetka soli
- máslo na vymazání formy
Jablka zbavte jádřince a i se slupkou nakrájejte na kostičky, sušené švestky rozpulte. Smíchejte je s dvěma lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a skořicí. V hrnci za stálého míchání povařte mléko s krupicí, jednou lžící cukru a špetkou soli do konzistence kaše. Formu vymažte máslem a vysypejte krupicí. Na dno rozprostřete polovinu krupicové kaše, vyskládejte na ni směs z jablek a švestek, navrch dejte zbývající část kaše a ještě zasypte mletou skořicí. Pečte v předehřáté troubě při 170 °C dozlatova, asi 40 minut.
Slezský zelný guláš
4 porce - příprava: 3 hodiny
- 2 lžíce sádla
- 2 velké cibule
- 500 g předního hovězího masa
- sůl a pepř
- kmín
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mleté papriky
- 600 ml hovězího vývaru
- 1/2 plechovky loupaných rajčat
- 1 lžička krupicového cukru na dochucení
- 6 velkých brambor typu B
- 1 menší hlávka zelí
Na sádle orestujte dohněda nadrobno nasekanou cibuli, vmíchejte na malé kostky nakrájené maso, osolte, opepřete a přidejte kmín a nasekaný česnek. Restujte, dokud se neodpaří šťáva z masa. Poté zaprašte moukou, krátce orestujte, přidejte papriku a podlijte vývarem. Vmíchejte loupaná nasekaná rajčata, dochuťte cukrem a vařte maso doměkka. Potom přidejte na malé kostky nakrájené brambory a zelí, vařte do změknutí.
Dochuťte solí a pepřem, popřípadě ještě doslaďte. Guláš podávejte s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.
Náš TIP: Do guláše můžete nakonec vmíchat 100 g zakysané smetany nebo 4 lžíce smetany ke šlehání.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.