Uvařte si ovocné knedlíky | e15.cz

Uvařte si ovocné knedlíky

ZDROJ: Ženy - E15

Jana Vašáková (Dieta)

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Ovocné knedlíky jsou pro většinu dospělých synonymem dětství. Oslaďte si léto, příprava nadýchaných koulí je hračka i pro ty nejmenší.

Vzpomeňte si na doby, kdy jste vy sami s maminkou doma hnětli těsto na knedlíky, ruce jste měli upatlané, prsty slepené a ovoce nikdy nedrželo tam, kde mělo. Vraťte se zpátky do dětství a vyzkoušejte doma naše tři recepty. Nejjednodušší tvarohové knedlíky s jahodami zvládnou i malí kuchtíci.

Tvarohové knedlíky s jahodami

4 porce - příprava: 30 minut

* 250 g polotučného tvarohu
* 1 vejce
* 120 ml polotučného mléka
* 250 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 1 lžička prášku do pečiva
* 250 g jahod
* 150 g tvrdého tvarohu na strouhání
* moučkový třtinový cukr
* máslo na dochucení

Tvaroh, vejce a 2/3 mléka smíchejte s moukou, solí a práškem do pečiva. Zpracujte těsto a podle potřeby přidávejte mléko. Bude-li se vám těsto zdát moc řídké a lepivé, přimíchejte trošku hrubé mouky nebo dětské krupičky. Poté těsto vyválejte na plát asi 1 cm silný a rozkrájejte na čtverečky. Ty naplňte omytými a okapanými jahodami a rukama tvarujte knedlíky.

Vařte ve větším množství vody asi 8 minut. Že jsou knedlíky hotové, poznáte tak, že vyplavou na hladinu. Nakonec je na talíři posypte strouhaným tvarohem i moučkovým třtinovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Kynuté knedlíky s lesním ovocem

4 porce - příprava: 30 minut + kynutí

* 500 g hladké pšeničné mouky
* špetka soli
* 2 žloutky
* 1 sáček vanilkového cukru
* 3 lžíce olivového oleje
* 250 ml mléka
* 1/2 kostky droždí (nebo 1 sáček)
* hladká mouka na zasypání
* borůvky a maliny na naplnění
* 150 g nastrouhaného tvarohu
* moučkový cukr
* rozpuštěné máslo na ozdobu

Mouku smíchejte ve větší míse se špetkou soli, žloutky, vanilkovým cukrem a olivovým olejem. Mléko ohřejte, vlijte do mísy a navrch nasypte droždí. Vypracujte těsto, posypte troškou mouky, přikryjte utěrkou a dejte do tepla vykynout asi na hodinu.

Poté těsto ještě jednou propracujte a vyválejte na tenčí plát. Ruce si posypte moukou, aby se vám těsto nelepilo, rozdělte ho na dílky a ty plňte borůvkami a malinami. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě asi 6 minut, po 3 minutách otočte. Zasypte strouhaným tvarohem i moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Tip od Jany: Maliny skvěle ladí s kynutým těstem. Jsou sladké i kyselé zároveň. Proto je můžete dopředu zasypat troškou moučkového cukru a nechat v ledničce pár hodin odpočinout. Poté je na pánvi i se šťávou, kterou pustily, krátce restujte, až zlehka zkaramelizují. Pak už jen naplňte těsto a vařte!

Bramborové knedlíky s blumami

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g brambor varného typu A
* 1 vejce
* špetka soli
* 200 g dětské krupičky
* 250 g blum na naplnění
* mletý mák
* moučkový cukr
* máslo na přelití

Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Nechte je zchladnout, oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte vejce, špetku soli a postupně přisypávejte krupičku. Vypracujte těsto a nechte chvíli odležet.

Poté vyválejte, rozkrájejte na čtverce a ty plňte na kousky nakrájenými omytými blumami. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě, až vyplavou na povrch, asi 8-10 minut. Poté přendejte na talíře, zasypte mletým mákem, moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: Jana Vašáková (Dieta)

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video