Vafle 5x jinak
Čokoládové vafle s vanilkou
2 porce - příprava: 30 minut + odležení
* 4 vejce
* 125 g másla
* 80 g krupicového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 100 g hladké mouky
* 100 g mletých mandlí
* 4 lžíce kvalitního kakaa + na ozdobu
* 250 ml plnotučného mléka
* špetka soli
* olej na potření vaflovače
* 150 ml smetany ke šlehání
Oddělte žloutky a bílky. Máslo a cukr vyšlehejte v robotu nebo elektrickým šlehačem do pěny, vmíchejte žloutky a semínka z vanilkového lusku. Mouku smíchejte s mandlemi a kakaem a střídavě s mlékem ji zapracujte do máslové pěny.
Bílky se špetkou soli ušlehejte v jiné nádobě do tuhého sněhu. Ten opatrně zapracujte do těsta. Vaflovač rozpalte a lehce potřete olejem. Upečte postupně všechny vafle. Podávejte je ozdobené ušlehanou smetanou a poprášené kakaem.
Náš TIP: Hotové vafle můžete potřít třešňovou nebo jahodovou marmeládou, ideálně domácí.
Kaštanové vafle s jablečnou omáčkou
2 porce - příprava: 45 minut
* 2 vejce
* 60 g krupicového cukru
* 150 g kaštanové mouky
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 100 g měkkého tvarohu
* 100 ml plnotučného mléka
* 75 g másla + na potření vaflovače
* javorový sirup na ozdobu
JABLEČNÁ OMÁČKA:
* 2 jablka
* 30 g másla
* 30 g vlašských ořechů
* 1 lžíce moučkového cukru
* 4 cl calvadosu
Jablka omyjte, rozkrojte na čtvrtiny, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Na másle orestujte nasekané ořechy. Přidejte jablka, a když změknou, posypte je cukrem a nechte zkaramelizovat. Zakápněte calvadosem a odstavte.
Připravte těsto. Vejce s cukrem vyšlehejte, mouku smíchejte se škrobem a práškem do pečiva. Tvaroh s mlékem a rozpuštěným máslem rozšlehejte a střídavě s moukou vmíchejte do pěny. Vaflovač potřete máslem a opečte vafle dozlatova. Podávejte je s jablečnou omáčkou pokapané javorovým sirupem.
Pivní vafle
4 porce - příprava: 30 minut + odležení
* 200 g másla
* 160 g krupicového cukru
* 1 sáček vanilkového cukru
* špetka soli
* 4 vejce
* 300 g hladké mouky
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 1/2 lžičky skořice
* 75 ml plnotučného mléka
* 100 ml světlého piva
* olej na potření vaflovače
* moučkový cukr na poprášení
Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte do pěny. Vmíchejte sůl a vejce jedno po druhém. Potom po lžících přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Nakonec přilijte mléko a pivo. Těsto nechte půl hodiny odležet a pak v rozpáleném vaflovači připravte vafle. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem.
Belgické vafle se špekem a volským okem
4 porce - příprava: 45 minut + odležení
VAFLE:
* 3 vejce
* 125 g másla + na vymazání
* 3 špetky soli
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 250 ml plnotučného mléka
* 100 ml perlivé minerálky
NA DOKONČENÍ:
* 100 g anglické slaniny
* 30 g másla
* 4 vejce
* sůl a pepř
* čerstvá petrželka na ozdobu
Nejdříve si připravte těsto na vafle. Oddělte žloutky a bílky. Změklé máslo se solí utřete, přidejte žloutky a šlehejte do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a střídavě s mlékem postupně vmíchejte do žloutkové pěny. Přilijte minerálku a promíchejte. Nechte asi 20 minut odležet. Pak opatrně zapracujte sníh vyšlehaný z bílků.
Předehřejte vaflovač, lehce ho potřete máslem a opečte vafle dozlatova. Plátky slaniny nechte na pánvi opéct dokřupava, na druhé pánvi nebo v lívanečníku rozpusťte trochu másla a připravte volská oka. Dochuťte solí a pepřem. Ještě teplé vafle podávejte s opečenou slaninou a volským okem. Na talíři ozdobte nasekanou petrželkou.
Vaflové sendviče se zázvorem
4 porce - příprava: 35 minut
* 2 cm čerstvého zázvoru
* 125 g másla
* 125 g krupicového cukru
* 2 lžíce vanilkového cukru
* 3 vejce
* 180 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 2–3 lžíce plnotučného mléka
* olej na potření vaflovače
CITRONOVÝ KRÉM:
* 90 g másla
* 200 g krupicového cukru
* 2 vejce + 2 žloutky
* 120 ml citronové šťávy
* 1 lžička strouhané citronové kůry
Nejprve si připravte krém. Změklé máslo a cukr šlehejte asi 2 minuty, pak jedno po druhém přidejte vejce a žloutky a ještě asi minutu šlehejte. Vmíchejte citronovou šťávu (směs bude hrudkovitá, ale nebojte se, při tepelné úpravě se krásně spojí). V kastrolu se silnějším dnem ji pomalu zahřívejte, až získá hladkou konzistenci. Mírně zvyšte teplotu a za stálého míchání prohřívejte do zhoustnutí asi 15 minut. Odstavte, vmíchejte citronovou kůru, přendejte do čistých skleniček a nechte vychladnout.
Pak vložte do ledničky, kde vám v zavřené nádobě vydrží až týden. Krém v chladu ještě zhoustne. Na vafle oloupejte zázvor a nastrouhejte ho najemno. Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem, zašlehejte vejce. Pak vmíchejte zázvor, mouku s práškem do pečiva a mléko. Předehřejte vaflovač, potřete olejem a naneste těsto. Pečte dozlatova a po dvou spojujte citronovým krémem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.