Valentýn - menu ke svátku lásky | E15.cz

Valentýn - menu ke svátku lásky

Valentýn - menu ke svátku lásky
ZDROJ: Ženy - E15

Eva Všetíčková

Každý rok se 14. února slaví svátek všech zamilovaných – Valentýn. Co s ním? Jak ho můžete oslavit vy? Co třeba některou z netradičních rafinovaných, do rudého hávu zahalených pochoutek, které najdete na následujících stránkách?

K oslavě svátku zamilovaných jsme totiž přistoupili v duchu americké gastronomické ikony Julie Child, která říká, že vaření je jako láska a je třeba ho prožívat bez zábran, nebo vůbec! A když poté v oparu růžových bublinek předáte své lásce malý dárek, možná se dočkáte sladké odměny…

Vařený humr

Na 2 porce, Příprava: 20 minut

  • humr chlazený, o váze asi 500–600 g
  • 2 cibule, oloupané, přepůlené
  • 4 bobkové listy
  • hrst soli
  • 200 ml suchého bílého vína (není nutné)
  • směs salátových lístků a jadérek
  • granátového jablka k podávání
  • trochu kvalitní majonézy k podávání
  • nasucho opečené plátky bílého pečiva k podávání
  • citronová šťáva na zakapání
  • sůl na dochucení

Ve větším kastrolu dostatečného průměru přiveďte k varu osolenou vodu. Přidejte cibuli, koření, můžete přilít také sklenku suchého bílého vína a přiveďte opět k varu. Nechte zhruba pět minut vařit. Do vroucí vody vložte humra a vařte ho maximálně 10 minut, což humrovi vážícímu něco přes půl kilogramu zcela stačí. Nesmí se převařit, protože by jeho maso ztuhlo.

Uvařeného humra vyndejte, na kuchyňském prkénku mu odlomte nejprve přední nožky s obrovskými klepety, poté hlavu a ocas. Tělo rozřízněte ostrým nožem, odstraňte střívko a vyndejte nádherně bílé maso. Nožky můžete rozstříhnout nůžkami a maso vybrat, klepeta rozlomte (doma vám poslouží i louskářek na ořechy) a také vyberte maso. Lehce je osolte a podávejte pokapané citronovou šťávou se salátem, pečivem a majonézou.

Carpaccio s pistáciovými oříšky

Na 2 porce, Příprava: 10 minut + chlazení

  • 200 g hovězí svíčkové
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • hrst salátových lístků nebo rukoly
  • hobliny parmazánu a pistáciové oříšky

Maso omyjte, osušte a zabalte do potravinové fólie. Asi na 20 minut vložte do mrazáku. Poté ho nakrájejte ostrým nožem na velice tenké plátky. Vložte mezi dvě vrstvy kuchyňské fólie
a plochou stranou paličky na maso opatrně ještě ztenčete. Osolte, opepřete, pokapejte olejem, ozdobte salátovými lístky, sýrem a ořechy.

Gazpacho z červené řepy

Na 2 porce, Příprava: 50 minut

  • 3 červené řepy zhruba o velikosti tenisového míčku
  • 1 malá salátová okurka, oloupaná
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 chilli papričky
  • 2 lžíce ořechového oleje
  • sůl, pepř a vinný ocet na dochucení
  • lístky řeřichy na ozdobení

Omyté řepy zabalte do alobalu a v troubě předehřáté na 180 °C je pečte asi 30 až 40 minut. Zchladlé je pak oloupejte, pokrájejte na menší kousky a rozmixujte spolu s nakrájenou okurkou, česnekem, chilli papričkou a většinou oleje. Podle potřeby zřeďte vodou, dochuťte octem, solí a pepřem. Rozdělte na dva talíře, pokapejte zbylým olejem, posypte řeřichou a podávejte.

Noky na šalvěji s brusinkovou omáčkou

Na 4 porce, Příprava: 40 minut

  • 4 velké brambory
  • hladká mouka podle potřeby
  • 1 vejce, sůl
  • máslo a šalvějové lístky
  • parmazán k podávání

na brusinkovou omáčku

  • 1 1/2 lžíce cukru
  • 200 ml červeného vína
  • 1 brusinkový kompot
  • sůl a růžový pepř na dochucení

Na omáčku nechte na pánvi zkaramelizovat cukr. Zalijte vínem a nechte odvařit. Přidejte brusinkový kompot a přiveďte k varu. Dochuťte růžovým pepřem a osolte.

Na noky uvařte brambory ve slupce, oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle. Osolte, přidejte vejce a postupně přisypávejte mouku. Zpracujte v těsto, které není moc husté, ale nelepí se. Na pomoučněném válu z něj vyválejte váleček o průměru asi 3 cm, odkrajujte noky, vidličkou je stlačte a vkládejte do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, vařte je ještě asi 2 minuty.

Děrovanou naběračkou je vylovte a promíchejte s rozpuštěným máslem a šalvějovými lístky. Podávejte s omáčkou, posypané hoblinami sýra.

Autor: Eva Všetíčková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!