Vánoční pečení: Jak uplést vánočku - postup krok za krokem
Vánočka
Ingredience: Na 1 kus, Příprava: 70 minut + kynutí
- 750 g polohrubé mouky
- lžička soli
- 150 g krupicového cukru + 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- 1 1/2 kostky droždí
- 150 g másla
- 3 žloutky + 1 vejce, prošlehané na potření
- po 1 lžičce mletého anýzu a fenyklu
- kůra z dobře omytého citronu
- rum
- rozinky a vlašské ořechy
Postup přípravy:
1) Do mísy prosejte mouku s většinou cukru a cukrem vanilkovým a lehce ji osolte. V části vlažného mléka rozpusťte zbylý cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
2) K mouce přidejte citronovou kůru, koření a žloutky, kvásek, zbylé mléko a asi 3 lžíce rumu. Lehce promíchejte a poté vlijte vlahé rozpuštěné máslo. Zpracujte vařečkou (nebo v kuchyňském robotu) na hladké, pružné těsto, které se nechytá vařečky ani stěn mísy.
3 ) V závěru ho vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hnětení dokončete ručně. V této fázi do něj zapracujte ořechy a rozinky předem namočené v rumu.
4) Těsto přemístěte zpět do mísy, lehce posypte moukou a nechte na teplém místě kynout.
„TIP: Vánočku můžete připravit také z hladké mouky. Kvásek nemusíte připravovat zvlášť. Droždí rozdrobte do mouky s cukrem, kořením a žloutky, pak přilijte tekuté suroviny. Těsto na vánočku je hodně tučné, takže počítejte s dobou kynutí 3 až 4 hodiny.“
5) Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů.
6) Rozválejte je na válečky. První čtyři poskládejte tak, jak vidíte na obrázku v galerii a zaplétejte je od prostředka směrem zprava doleva nejdřív jednu stranu, pak otočte o 90°, a splétejte druhou stranu.
7+8 ) Upletený díl přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech a hranou dlaně udělejte uprostřed důlek. Přidejte patro spletené jako cop ze tří válečků a okraje podhrňte.
9) Nakonec dejte horní vrstvu, stočenou ze dvou válečků. Na třech místech zpevněte špejlemi, potřete prošlehaným vejcem a nechte ještě asi půl hodiny kynout na plechu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Asi po deseti minutách snižte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte jestě zhruba 40 minut. Kdyby začala na povrchu rychle tmavnout, zakryjte ji alobalem. Hotovou vychladlou vánočku poprašte směsí moučkového a vanilkového cukru.