Vánoční pečení: Jak uplést vánočku - postup krok za krokem | e15.cz

Vánoční pečení: Jak uplést vánočku - postup krok za krokem

Eva Všetíčková

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct ji směli jen pekařští mistři. Dnes je nejlepší ta, kterou si upečete vy sami. A jak na ni?

Vánočka

Ingredience: Na 1 kus, Příprava: 70 minut + kynutí

  • 750 g polohrubé mouky
  • lžička soli
  • 150 g krupicového cukru + 1 vanilkový cukr
  • 250 ml mléka
  • 1 1/2 kostky droždí
  • 150 g másla
  • 3 žloutky + 1 vejce, prošlehané na potření
  • po 1 lžičce mletého anýzu a fenyklu
  • kůra z dobře omytého citronu
  • rum
  • rozinky a vlašské ořechy

Postup přípravy:

1) Do mísy prosejte mouku s většinou cukru a cukrem vanilkovým a lehce ji osolte. V části vlažného mléka rozpusťte zbylý cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

2) K mouce přidejte citronovou kůru, koření a žloutky, kvásek, zbylé mléko a asi 3 lžíce rumu. Lehce promíchejte a poté vlijte vlahé rozpuštěné máslo. Zpracujte vařečkou (nebo v kuchyňském robotu) na hladké, pružné těsto, které se nechytá vařečky ani stěn mísy.

3 ) V závěru ho vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hnětení dokončete ručně. V této fázi do něj zapracujte ořechy a rozinky předem namočené v rumu.

4) Těsto přemístěte zpět do mísy, lehce posypte moukou a nechte na teplém místě kynout.

TIP: Vánočku můžete připravit také z hladké mouky. Kvásek nemusíte připravovat zvlášť. Droždí rozdrobte do mouky s cukrem, kořením a žloutky, pak přilijte tekuté suroviny. Těsto na vánočku je hodně tučné, takže počítejte s dobou kynutí 3 až 4 hodiny.

5) Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů.

6) Rozválejte je na válečky. První čtyři poskládejte tak, jak vidíte na obrázku v galerii a zaplétejte je od prostředka směrem zprava doleva nejdřív jednu stranu, pak otočte o 90°, a splétejte druhou stranu.

7+8 ) Upletený díl přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech a hranou dlaně udělejte uprostřed důlek. Přidejte patro spletené jako cop ze tří válečků a okraje podhrňte.

9) Nakonec dejte horní vrstvu, stočenou ze dvou válečků. Na třech místech zpevněte špejlemi, potřete prošlehaným vejcem a nechte ještě asi půl hodiny kynout na plechu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Asi po deseti minutách snižte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte jestě zhruba 40 minut. Kdyby začala na povrchu rychle tmavnout, zakryjte ji alobalem. Hotovou vychladlou vánočku poprašte směsí moučkového a vanilkového cukru.

Autor: Eva Všetíčková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video