Variace na topinky | E15.cz

Inspirativní rozhovory

Inspirativní rozhovory Vstoupit do speciálu

Variace na topinky

Jana Trundová

Co dobrého bychom si ještě dali? Bruschetty, crostini nebo české topinky, všechno má stejný základ. Opečené křupavé pečivo.

Bruschetta s uzenou mozzarellou

4 porce, příprava: 15 minut + grilování

* 0,5 bagety
* 4–5 keříčkových rajčat
* 200 g uzené mozzarelly
* sůl
* hrubě drcený černý pepř
* 80 g vařené šunky
* lístky bazalky na ozdobu

Troubu předehřejte na program „grilování“. Bagetu nakrájejte šikmo na plátky. Na tenké plátky nakrájejte rajčata a mozzarellu, poté je rozložte na pečivo, osolte a opepřete a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Ten vložte na 5–10 minut pod gril. Šunku srolujte a nakrájejte na tenké proužky a spolu s bazalkou přidejte na bruschettu.

Bruschetta s uzenou mozzarellouBruschetta s uzenou mozzarellouAutor:

Crostini s rajčaty a ančovičkami

4 porce, doba přípravy: 15 minut

* 6 masitých rajčat
* 2 šalotky
* 1 hrst lístků bazalky
* 5 lžic olivového oleje
* 0,5 bagety (může být i celozrnná)
* 24 ančoviček
* hrubá mořská sůl
* balzamikový ocet

Rozpůlená rajčata a šalotku nakrájejte najemno. Lístky bazalky nasekejte na tenké proužky. Vše smíchejte s olivovým olejem. Bagetu nakrájejte na tenké plátky a nasucho je z obou stran opečte. Potřete rajčatovou směsí, poklaďte ančovičkami a posypte hrubou mořskou solí. Jemně zastříkněte balzamikem.

Crostini s rajčaty a ančovičkamiCrostini s rajčaty a ančovičkamiAutor:

Bruschetta s mandlovým pestem

4 porce, doba přípravy: 20 minut

* 80 g sušených rajčat v oleji
* 50 g loupaných mandlí
* sůl a pepř
* 0,5 bagety (nejlépe s mákem)
* 50 g sýra pecorino

Vložte rajčata do cedníku a do misky nechte odkapat olej. Do mixéru dejte mandle a začněte mixovat, po chvíli přidejte rajčata a poté postupně zapracujte 3–4 lžíce odkapaného rajčatového oleje tak, aby pesto zvláčnělo, ale konzistence zůstala hustá. Dochuťte solí a pepřem. Bagetu šikmo nakrájejte na plátky, potřete je pestem a posypte hoblinkami pecorina.

Bruschetta s mandlovým pestemBruschetta s mandlovým pestemAutor:

Náš TIP: Sýr pecorino ladí nejen s mandlemi, ale také s vlašskými ořechy. Ořechové pesto se proto přímo nabízí. Pokud ale potřebujete vykouzlit bleskové pohoštění, stačí plátky pečiva poklást tence nakrájeným sýrem, posypat hrubě nasekanými vlašskými ořechy a zapéct pod grilem (dokud se sýr nezačne rozpouštět).

Bruschetta se třemi druhy sýrů

4 porce, příprava: 10 minut + grilování

* 4–5 keříčkových rajčat
* 80 g gorgonzoly
* 2 bochánky mozzarelly (po 125 g)
* 50 g strouhaného parmazánu
* 4 velké plátky žitného chleba
* sůl a pepř
* 4 lžíce pesta

Troubu předehřejte na program „grilování“. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky, gorgonzolu na kousky. Na krajíce chleba rozložte rajčata, přidejte gorgonzolu a nakonec parmazán. Lehce osolte a opepřete, potřete pestem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte jej doprostřed trouby a grilujte 5–10 minut.

Bruschetta se třemi druhy sýrůBruschetta se třemi druhy sýrůAutor:

Náš TIP: Když chcete předložit bruschetty, opečte krajíce chleba nebo příčně nakrájené bagety. Originální crostini jsou asi centimetr silná kolečka nakrájená ze štíhlejší bagety. Většinou se opékají, lze je ale zdobit i bez opečení.

Bruschetta s pancettou a medem

4 porce, příprava: 20 minut

* 12 cherry rajčátek
* sůl a pepř
* 100 g plátků pancetty
* 8 plátků bagety
* drcený kmín
* 2–3 lžíce medu
* bazalka

Rajčátka spařte vroucí vodou a ochlaďte ledovou. Oloupejte, rozpulte, zbavte semen a dužninu rozmělněte. Osolte a opepřete. Pancettu nakrájejte na proužky a opečte na suché pánvi. Plátky chleba překrojte napůl a opečte je nasucho. Potřete rajčatovým pyré, poklaďte slaninou. Posypejte kmínem a zakapejte medem. Bazalku nasekejte na proužky a chléb ozdobte.

Bruschetta s pancettou a medemBruschetta s pancettou a medemAutor:

Náš TIP: Jednou jako základ použijte pyré, jindy pečená rajčata. Stačí je rozpůlit, zastříknout olivovým olejem a červeným vínem, osolit, opepřit, posypat oreganem a tymiánem. Rozložte na plech, upečte v troubě a nadrobno nasekejte.

Bruschetta s kalamáry a slaninou

4 porce, příprava: 15 minut + grilování

* 200 g kroužků kalamárů
* 3 stroužky česneku
* 2 šalotky
* 5 rajčat
* 3 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 2 lžičky citronové šťávy
* 0,5 bagety
* 8 plátků prorostlé slaniny

Troubu předehřejte na program „grilování“. Kalamáry opláchněte, dobře osušte a nasekejte na kousky. Česnek nakrájejte na plátky, šalotku nadrobno. Rajčata spařte vroucí vodou, ochlaďte ledovou a oloupejte. Zbavte je semen a dužninu nakrájejte na drobné kostky. Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm změknout česnek s šalotkou (česnek nesmí zhnědnout), přidejte kalamáry a opečte je z obou stran. Ke konci přidejte rajčata a směs prohřejte, krásně se spojí. Mezitím příčně nakrájejte bagetu na 8 plátků, navrstvěte směs s kalamáry. Na každý z nich přidejte plátek slaniny a bruschetty opečte pod grilem.

Bruschetta s kalamáry a slaninouBruschetta s kalamáry a slaninouAutor:

Dýňové crostini

4 porce, příprava: 20 minut

* 250 g dýně
* sůl a pepř
* 8 plátků toustového chleba
* 1 – 2 lžíce medu
* 0,5 chilli papričky
* 2 lžíce dýňových semínek
* dýňový olej (máte-li, lanýžový)

Troubu rozehřejte na 180 oC a klínky dýně upečte do poloměkka na plechu vyloženém pečicím papírem. Vyjměte a místo ní v troubě upečte dýňová semínka. Vychladlou dýni nahrubo nastrouhejte, osolte, opepřete. Pečivo z obou stran opečte na suché pánvi, lehce zakápněte medem, zasypte dýní, jemně sekanou papričkou a dýňovými semínky. Zakápněte olejem a dejte na 2 minuty pod gril. Ihned podávejte.

Dýňové crostiniDýňové crostiniAutor:

Autor: Jana Trundová
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!