Ve jménu vepřové kotlety | E15.cz

Ve jménu vepřové kotlety

Markéta Zindulková

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Šťavnaté maso, které je důkazem, že vepřové nemusí být jen tučnou kalorickou bombou. Kotletám propůjčuje jejich typickou silnou chuť a vůni už jen to, že jsou od kosti.

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

4 porce, příprava: 40 minut

* 3 cibule
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl
* rostlinný olej
* 100 g prorostlé anglické slaniny
* 50 g vlašských ořechů
* 4 vepřové kotlety (800 g)
* sůl a pepř
* 3 lžíce sádla

Cibule nakrájejte na tenké kroužky, promíchejte s osolenou moukou a na oleji restujte asi 15 minut, dokud nebude cibule křehká a světle hnědá. Poté cibuli vyndejte a nechte okapat v cedníku nebo usušte na papírové utěrce. Na pánvi orestujte nadrobno nakrájenou slaninu a na poslední chvilku přidejte nasekané ořechy, osušte. Cibulku smíchejte se slaninou a ořechy a použijte jako posyp na kotlety. Maso osolte, opepřete a zprudka orestujte na sádle, přibližně 6 minut z každé strany. Podávejte s drobenkou.

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkouAutor: Ženy - E15

Kotlety s houbovou omáčkou

4 porce, příprava: 80 minut

* 4 vepřové kotlety (800 g)
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 1 jablko
* 250 g lišek
* 4 šalotky
* 3 stroužky česneku
* 1 lžička kmínu
* 50 g másla

KROKETY

* 600 g vařených brambor typu B nebo C
* 20 g bramborového škrobu
* 60 g polohrubé mouky
* 3 žloutky
* sůl hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení
* olej na smažení

Kotlety osolte, opepřete a zprudka zatáhněte na olivovém oleji, asi 1 minutu z každé strany. Na výpeku orestujte nasekanou cibuli s jablkem, přidejte lišky, nahrubo nakrájené šalotky, česnek a kmín, přendejte do pekáčku, přidejte kotlety a máslo a pečte v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut, osolte, opepřete. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, přidejte škrob, mouku, žloutky a dochuťte solí. Těsto mokrýma rukama vytvarujte v malé koule o průměru asi 2 cm, obalte je v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažte je ponořené v oleji dozlatova.

Kotlety s houbovou omáčkouAutor: Ženy - E15

Pečené kotlety na rajčatech

4 porce, příprava: 70 minut

* 4 kotlety s kostí (800 g)
* 2 lžíce sádla
* 1 cibule
* 250 g cherry rajčátek
* 2 snítky rozmarýnu
* 1 palice česneku
* sůl a pepř

Kotlety osolte a zprudka je orestujte na sádle z obou stran dozlatova. Na vzniklém výpeku orestujte nadrobno nasekanou cibuli, přidejte celá rajčátka, rozmarýn,
rozpůlenou palici česneku a opečte. Orestovanou směs přendejte do pekáčku, přidejte kotlety a přiklopené pečte při 180 °C za občasného podlití vodou do změknutí kotlet, přibližně 45 minut.

Pečené kotlety na rajčatechAutor: Ženy - E15

NÁŠ TIP: Kotlety v troubě podlijte suchým červeným vínem.

NA JISTOTU

* Mladé maso má jemnější vlákna a méně intenzivní aroma než maso starší. Je vhodné pro všechny, kterým nesedí síla vepřového.

* Opečte nejprve okraj s vrstvou tuku, potom teprve opékejte plochu kotlet. Na silný okraj s vyšší vrstvou tuku stačí minuta.

* Nepoužívejte k obracení vidličku, jinak přijdete o šťávu.

* Ideálně připravené kotlety mají narůžovělý střed s křupavým okrajem.

Autor: Markéta Zindulková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video