Večeře od pondělí do pátku
PONDĚLÍ:
Vepřová panenka s houbami a jablky
4 porce - příprava: 20 minut
* 600 g vepřové panenky
* 2 lžíce řepkového oleje
* 200 g žampionů
* 2 větší jablka
* sůl a pepř
* rozmarýn
* 500 g bramborových halušek
Vepřovou panenku osolte, opepřete a v celku orestujte ze všech stran na oleji dozlatova. Poté ji přendejte do pekáčku společně s rozmarýnem a pečte v troubě při 180 °C asi 10 minut.
Houby a jablka nakrájejte na plátky a orestujte je krátce, asi 3 minuty, na pánvi s výpekem od panenky, podle potřeby podlijte troškou vody.
Panenku nakrájejte na plátky, na talíři ozdobte houbami a jablky a zalijte šťávou. Podávejte s bramborovými haluškami uvařenými podle návodu na obalu.
ÚTERÝ:
Pstruzi s mandlemi a bramborovým pyré
4 porce - příprava: 30 minut
* 4 menší pstruzi
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 citron
* majoránka a tymián
* 80 g loupaných mandlí
* 400 g brambor typu B
* 40 g másla
* 150 ml plnotučného mléka
* sůl a pepř
* petrželka na ozdobu
Ryby omyjte, osušte a kůži nakrojte do tvaru mřížky. V misce smíchejte olej se šťávou a kůrou z citronu, nasekanou majoránkou, tymiánem, solí a pepřem.
Potřete pstruhy z obou stran i uvnitř a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Ke konci ozdobte ryby plátky mandlí a nechte propéct.
Mezitím oloupejte a nakrájejte na kousky brambory a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté slijte a rozšťouchejte s máslem a mlékem na pyré. Ozdobte petrželkou.
STŘEDA:
Špagety po uhlířsku
4 porce - příprava: 20 minut
* 500 g špaget
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka
* 4 stroužky česneku
* 200 g sušené šunky
* 4 vejce
* 80 g parmazánu
* 2 lžíce plnotučného mléka
* sůl a pepř
* tymián na ozdobu
Těstoviny uvařte na způsob al dente (na skus) v osolené vodě. Mezitím nasekejte šalotku a česnek a orestujte je na oleji. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou sušenou šunku a krátce společně restujte.
V míse smíchejte vejce, nastrouhaný parmazán, mléko, sůl a pepř. Směs vmíchejte v hrnci do slitých a ještě horkých špaget, vejce a parmazán se krásně rozpustí a lehce tepelně upraví. Poté smíchejte se šunkou, cibulkou, česnekem a olejem z pánve. Na talíři ozdobte tymiánem.
ČTVRTEK:
Omeleta s cibulí a pórkem
2 porce - příprava: 15 minut
* 4 vejce
* 60 g eidamu
* 100 ml smetany na vaření
* 1 červená cibule
* 1 menší pórek
* sůl a pepř
* tymián na ozdobu
* olej na pánev
Vejce rozklepněte do větší mísy, zlehka smíchejte s nastrouhaným sýrem, smetanou, solí a pepřem. Potřete pánev olejem, vlijte vaječnou směs a navrch ozdobte na kolečka nakrájenou cibulí a pórkem. Při nižší teplotě omeletu opečte dozlatova. Nakonec ji ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte s pečivem.
PÁTEK:
Salát s červenou čočkou
4 porce - příprava: 15 minut
* 400 g červené čočky
* 300 g mix salátu (čekanka, ledový a římský salát, mrkev)
* 1 citron
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce dijonské hořčice
* sůl a pepř
* petrželka
Červenou čočku dejte vařit do dvojnásobného množství vody na 8 minut. Přidejte trošku šťávy z citronu pro zachování barvy. Poté slijte a vmíchejte do mísy se salátovou směsí.
Připravte si dresink z oleje, šťávy a kůry z citronu, medu, hořčice, soli, pepře a natrhané petrželky. Zlehka vmíchejte do salátu.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.