Vejce z koledy? Poradíme vám, co s nimi!
Malajská laksha s krevetami a vejci
4 porce - příprava: 20 minut
* 250 g širších rýžových nudlí
* 1 lžíce arašídového oleje
* 1 lžička zázvoru
* ½ lžičky mleté kurkumy
* ½ červené chilli papričky
* 1 kafírový list
* 1 lžička rybí omáčky
* špetka třtinového cukru
* kůra z ½ limetky
* 200 ml kokosového mléka
* 500 ml rybího vývaru
* 2 rajčata
* 8 velkých krevet
* sůl a pepř
* 2 natvrdo uvařená vejce
* ½ salátové okurky
* hrst mungo výhonků
* čerstvý koriandr
Nudle uvařte. Na pánvi v horkém oleji zpěňte nastrouhaný zázvor, kurkumu a nasekanou chilli papričku. Přidejte kafírový list, rybí omáčku, cukr a limetkovou kůru, zalijte kokosovým mlékem a vývarem, přidejte pokrájená rajčata a 5 minut provařte. Vyndejte kafír, přiveďte k varu, vložte krevety a asi 5 minut vařte. Nudle zalijte vývarem. Ozdobte krevetami, pokrájenými vejci, plátky okurky, mungo výhonky a koriandrem.
Salát s jablky a řapíkatým celerem
4 porce - příprava: 10 minut
* 8 natvrdo uvařených vajec
* 2 menší červená jablka
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 75 ml zakysané smetany
* 75 ml majonézy
* sůl a pepř
Vajíčka oloupejte, jablka omyjte, zbavte jádřinců a vše nakrájejte na kostičky. Stonky celeru omyjte, odřízněte jim konce a nakrájejte na kousky. Vše promíchejte se zakysanou smetanou a majonézou a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s pečivem nebo v tortillách.
Gratinovaná vejce
4 porce - příprava: 25 minut
* 4 natvrdo uvařená vejce
* 2 lžíce másla
* 800 g čerstvého špenátu
* 50–60 g ementálu
* 100 g ricotty
* muškátový oříšek
* sůl a pepř
* 2 lžíce parmazánu
* máslo na vymazání formy
OMÁČKA:
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce hladké mouky
* 175 ml smetany 12%
* muškátový oříšek
* sůl a bílý pepř
Troubu zapněte na 220 °C. Na másle spařte špenát a nasekejte ho nahrubo. Smíchejte s ementálem, ricottou a dochuťte kořením. V pánvi rozehřejte máslo, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku, do které zašlehejte smetanu. Když omáčka zhoustne, okořeňte ji. Formu vymažte tukem. Na špenát poklaďte řezem dolů poloviny vajec a polijte bešamelem. Posypte parmazánem a dejte na pár minut zapéct do trouby.
Vaječné kroketky
4 porce - příprava: 50 minut
* 3 lžíce másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 180 ml plnotučného mléka
* muškátový oříšek
* sůl a pepř
* 1–2 lžíce dijonské hořčice
* 70 g šunky od kosti
* 6 vajec uvařených natvrdo
* pažitka nebo petrželka
* hladká mouka
* 2 vejce a strouhanka na obalení
* rostlinný olej na smažení
Rozpusťte máslo, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Vmíchejte mléko a dochuťte. Přidejte hořčici, pokrájenou šunku, vejce a pažitku a promíchejte. Z vychlazené hmoty tvořte válečky a obalte je v trojobalu. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.