Velikonoční nádivka 3x jinak. Vyzkoušíte klasiku nebo alternativy? | E15.cz

Vše o vizionářích

Vše o vizionářích Vstoupit do speciálu

Velikonoční nádivka 3x jinak. Vyzkoušíte klasiku nebo alternativy?

mk

Velikonoční nádivka patří k Velikonocům stejně neodmyslitelně jako vejce, mazanec nebo beránek. Obdobně jako velká část tradičních jídel má různá krajová pojmenování a mnoho variant. My vám dnes přinášíme tři recepty, jimiž se můžete nechat inspirovat.

Velikonoční nádivka nazývaná také hlavička, velikonoční svítek, či sekanice se tradičně podává na Bílou sobotu k večeři. Její neodmyslitelnou součástí jsou zelené bylinky, které symbolizují jaro.

Podle starých receptů se nádivka připravovala bez pečiva - svařením mléka a krupice na hustou nesladkou kaši, do které se přidávala vejce, nasekané maso a čerstvé kopřivy. Poté se pekla na plechu jako svítek.

Velikonoční tradice? Prozradíme vám, na co nezapomenout!

Jak připravit nádivku - 3 rady šéfkuchaře

Ať se již při přípravě velikonočního menu rozhodnete pro kteroukoli z alternativních variant velikonoční nádivky (někde se přidává kuřecímaso nebo vnitřnosti, králičí maso ale existují také nádivky bez masa např. s houbami) nebo tradiční nádivku s uzeným masem a mladými čerstvými kopřivami doplněnou vejci, u všech je pár věcí, na které byste si měli dát pozor, chcete-li, aby se Vám nádivka zaručeně povedla. O několik dobrých rad se s námi podělil poradil Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda:

  • Základem nadýchané nádivky je dobře vyšlehaný sníh z bílků. Ten se do směsi opatrně vmíchává až nakonec. Kvalitní sníh se pozná tak, že je v něm velké množství malých bublinek. Pokud jsou bubliny příliš velké, popraskají a nádivka pak nezíská správnou konzistenci.
  • Bílky šlehejte pomalu. Pokud člověk připravuje sníh v robotu, měl by začít na nejpomalejším stupni a zhruba po třech minutách pomalu přidávat rychlost. Sníh pak vydrží nadýchaný a nádivka během pečení nespadne. Dobré je přidat k vaječným bílkům špetku soli nebo kapku citronové šťávy, sníh se pak lépe vyšlehá
  • Pečivo přidávané do nádivky by nemělo být čerstvé, protože příliš rychle nasaje mléko a stane se z něj kaše. Ideální je pečivo staré zhruba tři dny. Před zpracováním je možné pečivo nakrájené na kostičky opražit na másle. Nádivce dodá příjemnou máslovou chuť a má i lepší vzhled
  • Bylinky můžete nahradit také syrovým nebo blanšírovaným špenátem. Použít lze také jednoduché hráškové pyré, které se do nádivky přidá nebo libeček, který nádivce dodá zajímavou chuť. Netradiční náhražkou je dýňové pyré s bazalkou.

Radek David nám zároveň prozradil i dva recepty, kterémůžete využít jako zajímavou alternativu ke klasické nádivce. Tradiční recept, který jsme převzali z časopisu F.O.O.D, zde naleznete také včetně obrazového postupu krok za krokem

Recepty:

TRADIČNÍ VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

8 housek, 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť, 100 g másla, smetana na vaření (12%) podle potřeby, 400 g vařeného uzeného masa (nejlépe libovějšího bůčku) nebo velmi kvalitní klobásy, hrst lístků mladých kopřiv (nebo špenátových lístků) či jiných dostupných bylinek, muškátový květ a oříšek, zázvor a kurkuma, máslo nebo sádlo na vymazání pekáče, sůl a pepř na dochucení

Starší žemle (nebo veku) nakrájejte na drobné kostky. Zalijte je směsí vlažné, lehce osolené smetany a vlahého másla, zázvoru, kurkumy a muškátového květu a nechte je co nejvíc nasáknout voňavou tekutinou. Do základu přilijte lehce prošlehané žloutky a promíchejte, aby se pečivo rozmělnilo na hladkou hmotu.

Přidejte na kostičky pokrájené maso, spařené a najemno nasekané kopřivové lístky a vše důkladně promíchejte a dochuťte. Nakonec opatrně zapracujte dotuha ušlehaný sníh z bílků.

Vzniklou hmotu přemístěte do pekáčku dobře vymazaného tukem a v troubě předehřáté na 180°C pečte asi 35 až 40 minut krásně dozlatova.

NÁDIVKA S HRÁŠKOVÝM PYRÉ

5 rohlíků nebo celá veka, 2 vejce, sáček mraženého hrášku, slanina, 120 gramů másla, 250 mililitrů mléka, sůl, pepř

Rohlíky nakrájejte na kostičky a opražte na troše másla. V mléce rozmíchejte žloutky a vylijte na rohlíky. Přilijte rozehřáté máslo a přidejte na kostičky nakrájenou slaninu.

Ve vodě uvařte hrášek, osolte a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte ke směsi. Nakonec opatrně přidejte sníh z vyšlehaných bílků. Pečte 30 minut na 180 °C.

NÁDIVKA S DÝNÍ A BAZALKOU

5 rohlíků nebo celá veka,
2 vejce, 120 gramů másla, 250 mililitrů mléka, sůl, pepř, 1 středně velká dýně hokkaidó,
2–3 stroužky česneku, olivový olej, bazalka

Dýni oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na kostky. Ty dejte na plech, zastříkněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby rozpálené na 220 °C a pečte asi 30 minut do měkka. Mezitím v mléce rozmíchejte žloutky a vylijte na nakrájené rohlíky. Přilijte rozehřáté máslo.

Upečenou dýni nechte zchladnout, pak ji rozmačkejte a přidejte prolisovaný česnek a bazalku. Přidejte ke směsi. Nakonec opatrně přidejte sníh z vyšlehaných bílků. Pečte 30 minut na 180 °C.

Další velikonoční recepty najdete na webu RECEPTY.CZ

- Recepty z vajec

Autor: mk
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!