Velikonoční nádivka krok za krokem
Nádivka
na 4–6 porcí - příprava: 50 minut
* 8 housek
* smetana na vaření 12% podle potřeby
* 100 g másla
* zázvor
* kurkuma
* muškátový květ a oříšek
* 4 vejce
* 400 g vařeného uzeného masa (nejlépe libovějšího bůčku) nebo velmi kvalitní klobásy
* hrst lístků mladých kopřiv (nebo špenátových listů) či jiných dostupných bylinek
* máslo nebo sádlo na vymazání pekáčku
* sůl a pepř na dochucení
1. Starší housky (nebo rohlíky) nakrájejte na kostky. Zalijte je směsí vlažné, lehce osolené smetany a vlahého másla, zázvoru, kurkumy a muškátového květu a nechte je co nejvíc nasáknout. Do základu přilijte lehce prošlehané žloutky a promíchejte, aby se pečivo rozmělnilo na hladkou hmotu.
2. Přidejte na kostičky pokrájené maso.
3. Potom vmíchejte spařené a najemno nasekané kopřivové listy a vše důkladně promíchejte a dochuťte.
4. Nakonec opatrně zapracujte dotuha ušlehaný sníh z bílků.
5. Vzniklou hmotu přendejte do pekáčku vymazaného tukem a v troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 35 až 40 minut krásně dozlatova.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.