Víkendové menu pro dva | e15.cz

Víkendové menu pro dva

David Skokan

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Představte si, že máte s partnerem den jen pro sebe. Překvapte ho v sobotu či v neděli něžným obědem, za který vás bude ještě víc milovat.

Cibulačka se sýrovými krutony

2 porce - příprava: 35 minut

* 200 g cibule
* 50 g másla
* mletý pepř
* 1 snítka tymiánu
* 1 lžíce krupicového cukru
* 100 ml bílého vína
* 1 lžíce hladké mouky
* 500 ml kuřecího vývaru nebo vody
* sůl
* 4 kolečka bagety
* 2 lžíce nastrouhaného sýra gruyère
* nasekaná petrželka

Cibuli oloupejte, překrojte na polovinu a nakrájejte na měsíčky. V hrnci rozehřejte máslo. Vsypte pepř a lístky tymiánu. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte do zlatohněda. Zasypte cukrem a ještě krátce opékejte. Potom zalijte bílým vínem a nechte ho vyvařit. Zaprašte moukou a opět chvíli restujte. Nakonec zalijte vývarem nebo vodou a na mírném ohni nechte vařit 15 minut. Dosolte.

Kolečka bagety opečte nasucho na pánvi. Posypejte nastrouhaným sýrem a krátce zapečte v troubě pod grilem. Podávejte s horkou polévkou.

Dušené telecí s houbovým ragú

2 porce - příprava: 30 minut

* 2 plátky telecí pečeně
* sůl
* špetka barevného pepře
* 50 g másla
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 2 stroužky česneku
* 100 ml kuřecího vývaru
* 2 lžíce nasekané petrželky
* 200 g čerstvých hub
* 1 šalotka

Dušené telecí s houbovým ragúAutor: Ženy - E15

Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. V hluboké pánvi rozehřejte máslo s olejem a plátky na něm opečte z obou stran. Jeden stroužek česneku rozmáčkněte a přidejte k masu. Podlijte teplým vývarem, zaklopte a duste asi 20 minut doměkka. Nakonec přidejte petrželku.

Houby očistěte. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. Zbylý stroužek česneku oloupejte a nasekejte nadrobno. V kastrůlku rozpusťte zbylé máslo, vsypejte šalotku s česnekem. Nechte zesklovatět a přidejte houby. Osolte a duste 5 minut. Plátky masa na talíři doplňte houbovým ragú, pokapejte šťávou vydušenou z masa.

Náš tip: Jako přílohu podávejte fazole se zeleninou či parmazánové pyré (viz níže), špecle nebo dušenou rýži.

Fazole se zeleninou a parmazánové pyré

2 porce - příprava: 30 minut

NA FAZOLE SE ZELENINOU:

* 200 g vařených fazolí
* 1/2 mrkve
* 1/2 stonku řapíkatého celeru
* 1/2 malé cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 plátky pancetty
* 5 rozkrojených cherry rajčátek
* 100 ml kuřecího vývaru

NA PARMAZÁNOVÉ PYRÉ:

* 4 střední brambory
* sůl
* 100 ml smetany
* 25 g másla
* 50 g parmazánu na ozdobu
* zelená nať cibulky
* plátky parmazánu

Fazole se zeleninou a parmazánové pyréAutor: Ženy - E15

Fazole si předem uvařte doměkka. Zeleninu, cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. V kastrolu rozehřejte olej a orestujte na něm nakrájenou pancettu s česnekem a cibulí. Přidejte zeleninu a opékejte dozlatova. Nakonec vsypte vařené fazole a rajčátka. Podlijte vývarem a duste doměkka, až se vše spojí do husté konzistence.

Na pyré oloupejte brambory a nakrájejte na kousky. V hrnci je zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka. Uvařené brambory slijte. Do hrnce s bramborami přidejte smetanu a máslo. Krátce zahřejte a rozmixujte na hladké pyré. Vmíchejte parmazán. V misce ozdobte natí zelené cibulky.

Pusinky s malinovou omáčkou

4 kousky - příprava: 75 minut + chladnutí

* 2 bílky
* 50 g krupicového cukru
* 50 g moučkového cukru
* 50 g jemně mletých mandlí
* 2 lžičky citronové šťávy

NA OMÁČKU:
* 100 g malin
* 25 g krupicového cukru

Pusinky s malinovou omáčkouAutor: Ženy - E15

Bílky s krupicovým cukrem vyšlehejte na pevný sníh. Pak do něj opatrně vmíchejte moučkový cukr s mandlemi a citronovou šťávou. Troubu předehřejte na 120 °C. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte ze sněhové hmoty čtyři kopečky. Lehce je lžící rozetřete a do středu udělejte důlek. Pečte při 120 °C asi 60 minut. Pak troubu vypněte a pusinky v ní nechte do vychladnutí.

Většinu malin vložte do kastrůlku s cukrem a rozvařte je na omáčku. Pusinky dejte na talíře, do důlku vlijte omáčku a ozdobte je zbylými čerstvými malinami.

Náš tip: Místo malin můžete použít jiné ovoce, podle chuti a fantazie, nebo pusinky naplnit kakaovým krémem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: David Skokan

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video