Víkendové menu pro přátele | e15.cz

Víkendové menu pro přátele

David Skokan

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Až přijdou podzimní plískanice, neseďte doma sami. Pozvěte kamarády, třeba na sobotní večeři, která může klidně trvat do nedělního rána.

Kuřecí cassoulet s fazolemi a klobásou

Tohle je geniální pokrm z jednoho hrnce. Nechte hosty, ať si sami nandají, kolik chtějí. Zatímco se bude cassoulet dusit v troubě, můžete připravovat kobližky.

4 porce, příprava: 55 minut + namáčení fazolí

Potřebujeme:

  • 400 g fazolí
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 kuřecí stehna
  • 4 klobásky
  • 3 lžíce oleje
  • 400 g sterilovaných krájených rajčat
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 4 snítky tymiánu sůl a pepř

Postup:

Fazole namočte předem na 12 hodin do studené vody. Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek podrťte.

Kuřecí stehna opláchněte, osušte a ve velkém kloubu rozdělte na horní a dolní díl.

Klobásky nakrájejte na kolečka. V kastrolu na oleji orestujte slaninu a pak ji vyjměte z hrnce. Vložte do něj cibuli a nechte ji na tuku zesklovatět. Přidejte kuřecí stehna i klobásky a opékejte. Do hrnce vraťte orestovanou slaninu.

Přidejte česnek, rajčata a tymián. Osolte, opepřete a krátce orestujte. Do kastrolu vmíchejte fazole, zalijte vývarem, zaklopte poklicí a vložte do trouby. Duste při 200 °C asi 40 minut. Podávejte s dušenou zeleninou.

Dušená zelenina ke cassouletu

4 porce příprava: 15 minut

Potřebujeme:

  • 4 minicukety
  • 4 minililky
  • 4 bílé minililky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla (20 g)
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce vinného octa

* 1 lžička krupicového cukru

  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 stonky tymiánu
  • 1 stonek rozmarýnu

Dušená zelenina ke cassouletuAutor: Ženy - E15

Postup:

Zeleninu očistěte. Cukety nechte v celku, větší bílé lilky rozpulte. Česnek oloupejte. V hluboké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte zeleninu a česnek, osolte a opepřete.

Na mírném ohni restujte asi 4 minuty. Orestovanou zeleninu pokapejte octem a vmíchejte cukr. Nechte na mírném plameni dusit, až se ocet zredukuje. Zalijte vývarem a přidejte bylinky. Částečně zaklopte a na velmi mírném ohni duste doměkka.

Kobližky s jablečnou omáčkou

4 porce, příprava: 40 minut + kynutí

Potřebujeme:

  • 125 ml polotučného mléka
  • 20 g droždí 50 g moučkového cukru
  • 25 g másla
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce tuzemáku
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • olej na smažení

OMÁČKA

  • 2 jablka
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžičky mleté skořice
  • 2 hvězdičky badyánu

Kobližky s jablečnou omáčkouAutor: Ženy - E15

Postup:

Mléko ohřejte tak, aby se v něm dal udržet prst. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek.

Zbylý cukr, máslo, žloutky a rum utřete. Pak do směsi prosejte mouku se solí a přidejte kvásek. Vymíchejte hladké těsto. Poprašte ho moukou a nechte pod utěrkou kynout alespoň 40 minut. Pak těsto rozválejte na plát. Vykrájejte z něj kolečka a nechte na pomoučněném válu kynout zakrytá utěrkou 30 minut. Pak kobližky pomalu smažte v oleji.

Jablka zbavte středů a nakrájejte. Dejte je do kastrůlku s cukrem a kořením. Podlijte asi 200 ml vody a duste doměkka. Omáčku podávejte k osmaženým kobližkám.

NÁŠ TIP Kobližky můžete upéct i na plechu v troubě. Udělejte jich klidně dvojnásobné množství, sníte je na posezení.

Uzený losos se zázvorem

4 porce, příprava: 15 minut

  • 8 plátků čerstvého zázvoru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • 8 listů zeleného salátu (dubový list)
  • 200 g plátků uzeného lososa
  • 100 g marinovaného zázvoru
  • kerblík a kopr

Uzený losos se zázvoremAutor: Ženy - E15

Postup:

Plátky zázvoru krátce osmažte na olivovém oleji. Vyndejte je na ubrousek. Olivový olej, na kterém se zázvor smažil, smíchejte s citronovou šťávou. Na talíře rozdělte listy salátu a pokapejte je olejem s citronem.

Na salát vyrovnejte porce uzeného lososa a ozdobte je plátky osmaženého zázvoru. Na talíř ke každé porci přidejte kopeček marinovaného zázvoru a ozdobte lístky kerblíku a kopru.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: David Skokan

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video