Víkendový oběd ve venkovském stylu | e15.cz

Víkendový oběd ve venkovském stylu

ZDROJ: Ženy - E15

časopis F.O.O.D.

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Chystáte se s rodinou na chalupu? Připravte si rustikální menu s vůní domácích bylinek včetně poctivé polévky, domácích hranolků i voňavého koláče. Drůbková polévka je grunt, pečená kuřecí stehýnka se jen rozsýpají, rajčatový salát osvěží a koláč s opilými višněmi je tou nejsladší tečkou.

Drůbková polévka

4 porce - příprava: 45 minut

* 500 g kuřecích drobů
* 250 g kuřecích krků
* 2 mrkve
* celý pepř
* nové koření
* 1 lžička soli
* 100 g másla
* 4 lžíce hladké mouky
* 1 malá růžička brokolice
* 1 lžíce nasekané petrželky
* sůl a pepř

Kuřecí srdíčka a žaludky očistěte. V hrnci je zalijte asi litrem vody. Přidejte krky, jednu oloupanou mrkev a koření. Osolte a vařte asi 30 minut.

Mezitím v jiném hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm mouku. Jíšku nechte zchladnout. Do vychladlé jíšky sceďte vývar z drobů. Polévku metličkou rozšlehejte dohladka a nechte 10 minut provařit.

Droby nakrájejte nadrobno a přidejte do polévky. Druhou mrkev a brokolici očistěte a nakrájejte na kousky. Přidejte ji do polévky dvě minuty před koncem přípravy. Dochuťte solí a pepřem.

Rajčatový salát s mátou

4 porce - příprava: 20 minut

* 600 g různých druhů zralých rajčat (2 velká červená rajčata, směs barevných cherry rajčat)
* 1 červená cibule
* 1 šalotka
* 4 lžíce olivového oleje
* 3 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce hnědého cukru
* 1 snítka máty
* sůl a pepř

Rajčata omyjte a nakrájejte. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na slabé proužky. Nakrájenou cibuli dejte do misky, přelijte vroucí vodou a nechte chvilku stát. Pak vodu slijte a cibuli smíchejte s rajčaty.

Šalotku oloupejte a nasekejte na velmi jemno nebo umixujte. Pak ji smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou a cukrem. Prošlehejte, aby se cukr rozpustil a ingredience spojily.

Připravenou zálivkou přelijte rajčata s cibulí. Přidejte lístky máty a dochuťte solí a hrubě mletým pepřem. Nechte vychladit.

Kuřecí stehýnka s domácími hranolky a tatarkou

4 porce - příprava: 60 minut

* 4 kuřecí stehna
* 1 lžička mleté sladké papriky
* 2 lžíce kvalitního oleje
* 2 biocitrony
* 1 palička česneku
* 4 snítky tymiánu
* 4 velké brambory
* 300 ml řepkového oleje na smažení
* 250 g majonézy
* 3 lžíce jogurtu
* 1/2 červené cibule
* 3 kyselé okurky
* sůl a pepř

Stehna omyjte a osušte. Potřete směsí z papriky, oleje, lžičky strouhané citronové kůry, šťávy z jednoho citronu, soli a pepře. Vložte s nakrájeným citronem, česnekem rozebraným na stroužky a tymiánem do pekáče a pečte 40 minut při 200 °C.

Brambory nakrájejte, namočte na 30 minut do vody, osušte a smažte dozlatova. Majonézu smíchejte s jogurtem, nakrájenou cibulí a strouhanými okurkami. Dochuťte. Pečená stehýnka podávejte s domácími hranolky a tatarkou.

Višňový koláč s čokoládou

forma o Ø 26 cm - příprava: 55 minut

* 300 g višní
* 50 g krupicového cukru
* 100 ml rumu
* 6 vajec
* 100 g moučkového cukru
* 50 g hořké čokolády
* 100 g másla
* špetka soli
* 100 g plátků loupaných mandlí
* 100 g strouhanky
* tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Višně omyjte a vypeckujte. Dejte je do misky, promíchejte s cukrem a pokropte rumem. Nechte odležet.

Oddělte žloutky od bílků. Do mísy ke žloutkům prosejte cukr a třete do zhoustnutí. Máslo rozpusťte. Čokoládu nastrouhejte. Bílky ušlehejte se špetkou soli dotuha. Do utřených žloutků vmíchejte strouhanou čokoládu a polovinu mandlí. Přilijte zchladlé máslo a promíchejte. Pak přidejte část strouhanky a sněhu. Vmíchejte zbylou strouhanku a nakonec opatrně zapracujte sníh.

Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy. Navrch rozložte marinované višně a posypte zbylými plátky mandlí. Pečte v troubě při 180 °C 30 minut.

Sýrové košíčky s rajčaty

4 porce - příprava: 30 minut

* 300 g listového těsta
* 1 vejce
* 250 g kozího sýra s bílou plísní (váleček)
* 2 malá soudkovitá rajčátka
* 2 snítky tymiánu

Listové těsto rozválejte, vykrojte 8 větších koleček. Do čtyř vykrojte středy o průměru sýra. Plná kolečka potřete vejcem a položte na ně vykrojená kolečka. Dejte je na plech s pečicím papírem.

Sýr rozkrojte na 4 menší kolečka a rozdělte do košíčků. Rajčata rozpulte a vmáčkněte do středu sýra. Z tymiánu otrhejte lístky a posypte sýr. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Upečené koláčky sundejte z plechu a podávejte.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: časopis F.O.O.D.

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video