Vneste do své kuchyně trochu asijské exotiky! | e15.cz

Vneste do své kuchyně trochu asijské exotiky!

mk

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Asijská kuchyně je v evropských zemích, včetně té naší, stále oblíbenější. Pro neobvyklé ingredience a přitom harmonickou vyváženost chutí ji spousta lidí považuje za opravdové umění. Její příprava navíc není až tak moc složitá, jak by se na první pohled zdálo. Ani méně tradičních ingrediencí se bát nemusíte, ty již seženete ve specializovaných prodejnách ve větších městech i u nás.

Tři originální pokrmy asijské kuchyně vám nyní přinášíme ve spolupráci s restaurací Café Buddha Balbínova. Jejich indonéský šéf kuchař Ketut a thajská kuchařka „pí Juj“ pro vás zpracovali trojici asijských receptů, na nichž si určitě pochutnáte.

Thajská kokosová polévka "Tom Kha"

Doba přípravy: 45 min

Na porci pro 4 osoby budeme potřebovat:

• 1 l kokosového mléka Aroy´d (s vysokým obsahem kokosového krému)
• 250 g kuřecích prsíček
• 150 g krevet dle chuti
• 5 stonků Citrónové trávy
• 1 velký kořen Galangal
• 10 ks kafrového listu tzv. lemon leaf
• 25 g čerstvého koriandru
• 2-5 ks Chilli • 2 limety
• 250 g hub - hlíva ústřičná, žampion, shitake
• sůl nebo rybí omáčka dle chuti
• cukr dle chuti
• 250 ml Zeleninového / kuřecího vývaru
• 3 - 5 Stonku thajského koriandru „Pak Chee Farrang“

Postup:

Do větší nádoby na vaření vlijeme kokosové mléko, které pomalu přivedeme k varu. Poté, co lehce zpění – zhoustne, ztlumíme plamen a přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso.

Po pěti minutách přidáme na jemno či hrubo nakrájené asijské bylinky - citrónovou trávu, galangal, citrónový list, koriandr a chilli. Polévku necháváme pomalu probublávat.

Pokud se vám zdá příliš hustá, přidáme zeleninový vývar. Posléze polévku ochutíme cukrem, rybí omáčkou (sůl), přidáme šťávu z vymačkaných limet a postupně ochucujeme dle naší představy. Nakonec lehce spaříme houby a můžeme servírovat.

Tip: Pokud chcete mile překvapit své známé či rodinu, spolu s houbami přidejte tygří krevety, které v polévce vařte maximálně 3 minuty.

Smažené sushi v tempuře New Style California

Na porci o třech rolkách (24 ks) budeme potřebovat:

Rolka:

• řasa Nori • wasabi
• zázvor • sojová omáčka Kikkoman • tempura mouka • hladká mouka • slunečnicový olej
• zralé avokádo
• okurka nakrájená na tenké plátky bez jadřince
• křepelčí majonéza
• japonská krabí tyčinka s obsahem masa 68% (lze nahradit 40g lososa)

Sushi rýže (dochucujeme rýži v poměru 1:4):

• 120g sushi rýže • rýžový ocet
• cukr • sůl • voda

Sushi rolky New Style CaliforniaAutor: Ženy - E15

Příprava sushi rýže:

Sushi rýži poznáme podle toho, že je kulatá a krátkozrnná (žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou). V průběhu její přípravy nikdy neodklápíme poklici z hrnce.

Před vařením rýži několikrát propláchneme vodou a necháme okapat v cedníku cca 10 minut. Poté ji vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množství vody v poměru 1:1. Rýži prudce zahřejeme, přikryjeme poklicí a na nízkém stupni teploty necháme 12 - 15 minut vařit, až v hrnci nebude žádná voda. Potom ji necháme ještě cca 10 minut odstát bez odklopení pokličky.

Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce a vložíme do velké mísy. Ještě teplou ji ochutíme nálevem Sushi Su z octu, cukru a soli a opatrně promícháme krájivými pohyby (nehněteme). Důležité je nálev přimíchávat postupně, nikoliv najednou, a zároveň vějířem rýži chladit. Rýže nesmí být ani rozvařená ani tvrdá a musí mít lepivou konzistenci.

Příprava rolky:

Sushi rohož, na které budeme rolku připravovat, zabalíme do fólie a potřeme křepelčí majonézou. Na řasu nori rozprostřeme rýži, vrstva má být tak 3-4 mm silná a s 3 mm přesahem nad řasu. Poté řasu obrátíme rýží dolů a do jejího středu vkládáme jako náplň avokádo, okurku, křepelčí majonézu a krabí tyčinku. Vše zabalíme pomocí rohože do úhledné rolky, kterou dobře utáhneme.

Rozehřejeme si olej, ve kterém budeme rolku smažit.

Poté si připravíme hustou směs vody a tempura mouky, kterou lehce okořeníme a osolíme. Jakmile je vše připraveno, obalíme rolku v hladké mouce, poté jí obalíme v tempura mixu a opatrně vkládáme do vroucího oleje.

Rolku smažíme po dobu tří až čtyř minut, dokud nezíská křupavou krustu. Následně ji nakrojíme na 8 kusů a servírujeme s wasabi a zázvorem. Pokud jste kreativní, vytvořte si i dresing smíchaním wasabi, majonézy a špetky vody.

Indonéská tradiční polévka Soto Ayam

Na porci pro 4 osoby budeme potřebovat:

• 3 rajčata • 250g brambor
• 1 kuře • 150g skleněných nudlí
• 100g řapíkatého celeru • 4 vařená vejce
• 10 g koriandru
• chilli
• 250 ml kokosového mléka
• Zázvor
• Bílá cibule
• Česnek
• Citronová tráva
• Limetové listy
• Sůl
• Pepř
• Kurkuma (kari)
• celer

Polévka Soto AyamAutor: Ženy - E15

Postup:

Omáčka soto ayam (přidává se do polévky)

V hmoždíři smícháme zázvor, bílou cibuli, česnek, rajčata, chilli, citronovou trávu, limetové listy, sůl a pepř.

Soto ayam vývar

Připravíme si tradiční vývar, do kterého přidáme kurkumu (kari), obrané kuřecí maso, kokosové mléko, celer, brambory a domácí omáčku soto ayam. Až bude vše uvařeno, vyndáme trochu rajčat a kousky masa, brambor a celeru na pozdější servírování. Poté vše rozmixujeme a vaříme po dobu 30 minut.

Servírujeme:

Do polévkové misky si nakrájíme rajčata s brambory, masem a celerem, přidáme skleněné nudle. Zalijeme vše polévkou a na ozdobu umístíme rozpůlené vejce.

Autor: mk

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video