Vneste do své kuchyně trochu asijské exotiky!
Tři originální pokrmy asijské kuchyně vám nyní přinášíme ve spolupráci s restaurací Café Buddha Balbínova. Jejich indonéský šéf kuchař Ketut a thajská kuchařka „pí Juj“ pro vás zpracovali trojici asijských receptů, na nichž si určitě pochutnáte.
Thajská kokosová polévka "Tom Kha"
Doba přípravy: 45 min
Na porci pro 4 osoby budeme potřebovat:
• 1 l kokosového mléka Aroy´d (s vysokým obsahem kokosového krému)
• 250 g kuřecích prsíček
• 150 g krevet dle chuti
• 5 stonků Citrónové trávy
• 1 velký kořen Galangal
• 10 ks kafrového listu tzv. lemon leaf
• 25 g čerstvého koriandru
• 2-5 ks Chilli
• 2 limety
• 250 g hub - hlíva ústřičná, žampion, shitake
• sůl nebo rybí omáčka dle chuti
• cukr dle chuti
• 250 ml Zeleninového / kuřecího vývaru
• 3 - 5 Stonku thajského koriandru „Pak Chee Farrang“
Postup:
Do větší nádoby na vaření vlijeme kokosové mléko, které pomalu přivedeme k varu. Poté, co lehce zpění – zhoustne, ztlumíme plamen a přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso.
Po pěti minutách přidáme na jemno či hrubo nakrájené asijské bylinky - citrónovou trávu, galangal, citrónový list, koriandr a chilli. Polévku necháváme pomalu probublávat.
Pokud se vám zdá příliš hustá, přidáme zeleninový vývar. Posléze polévku ochutíme cukrem, rybí omáčkou (sůl), přidáme šťávu z vymačkaných limet a postupně ochucujeme dle naší představy. Nakonec lehce spaříme houby a můžeme servírovat.
Tip: Pokud chcete mile překvapit své známé či rodinu, spolu s houbami přidejte tygří krevety, které v polévce vařte maximálně 3 minuty.
Smažené sushi v tempuře New Style California
Na porci o třech rolkách (24 ks) budeme potřebovat:
Rolka:
• řasa Nori
• wasabi
• zázvor
• sojová omáčka Kikkoman
• tempura mouka
• hladká mouka
• slunečnicový olej
• zralé avokádo
• okurka nakrájená na tenké plátky bez jadřince
• křepelčí majonéza
• japonská krabí tyčinka s obsahem masa 68% (lze nahradit 40g lososa)
Sushi rýže (dochucujeme rýži v poměru 1:4):
• 120g sushi rýže
• rýžový ocet
• cukr
• sůl
• voda
Příprava sushi rýže:
Sushi rýži poznáme podle toho, že je kulatá a krátkozrnná (žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou). V průběhu její přípravy nikdy neodklápíme poklici z hrnce.
Před vařením rýži několikrát propláchneme vodou a necháme okapat v cedníku cca 10 minut. Poté ji vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množství vody v poměru 1:1. Rýži prudce zahřejeme, přikryjeme poklicí a na nízkém stupni teploty necháme 12 - 15 minut vařit, až v hrnci nebude žádná voda. Potom ji necháme ještě cca 10 minut odstát bez odklopení pokličky.
Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce a vložíme do velké mísy. Ještě teplou ji ochutíme nálevem Sushi Su z octu, cukru a soli a opatrně promícháme krájivými pohyby (nehněteme). Důležité je nálev přimíchávat postupně, nikoliv najednou, a zároveň vějířem rýži chladit. Rýže nesmí být ani rozvařená ani tvrdá a musí mít lepivou konzistenci.
Příprava rolky:
Sushi rohož, na které budeme rolku připravovat, zabalíme do fólie a potřeme křepelčí majonézou. Na řasu nori rozprostřeme rýži, vrstva má být tak 3-4 mm silná a s 3 mm přesahem nad řasu. Poté řasu obrátíme rýží dolů a do jejího středu vkládáme jako náplň avokádo, okurku, křepelčí majonézu a krabí tyčinku. Vše zabalíme pomocí rohože do úhledné rolky, kterou dobře utáhneme.
Rozehřejeme si olej, ve kterém budeme rolku smažit.
Poté si připravíme hustou směs vody a tempura mouky, kterou lehce okořeníme a osolíme. Jakmile je vše připraveno, obalíme rolku v hladké mouce, poté jí obalíme v tempura mixu a opatrně vkládáme do vroucího oleje.
Rolku smažíme po dobu tří až čtyř minut, dokud nezíská křupavou krustu. Následně ji nakrojíme na 8 kusů a servírujeme s wasabi a zázvorem. Pokud jste kreativní, vytvořte si i dresing smíchaním wasabi, majonézy a špetky vody.
Indonéská tradiční polévka Soto Ayam
Na porci pro 4 osoby budeme potřebovat:
• 3 rajčata
• 250g brambor
• 1 kuře
• 150g skleněných nudlí
• 100g řapíkatého celeru
• 4 vařená vejce
• 10 g koriandru
• chilli
• 250 ml kokosového mléka
• Zázvor
• Bílá cibule
• Česnek
• Citronová tráva
• Limetové listy
• Sůl
• Pepř
• Kurkuma (kari)
• celer
Postup:
Omáčka soto ayam (přidává se do polévky)
V hmoždíři smícháme zázvor, bílou cibuli, česnek, rajčata, chilli, citronovou trávu, limetové listy, sůl a pepř.
Soto ayam vývar
Připravíme si tradiční vývar, do kterého přidáme kurkumu (kari), obrané kuřecí maso, kokosové mléko, celer, brambory a domácí omáčku soto ayam. Až bude vše uvařeno, vyndáme trochu rajčat a kousky masa, brambor a celeru na pozdější servírování. Poté vše rozmixujeme a vaříme po dobu 30 minut.
Servírujeme:
Do polévkové misky si nakrájíme rajčata s brambory, masem a celerem, přidáme skleněné nudle. Zalijeme vše polévkou a na ozdobu umístíme rozpůlené vejce.