Voňavé horké nápoje

Zázvorový punč s jablky – bez alkoholu
4 porce - příprava: 25 minut
* 2 chemicky neošetřené citrony
* 30 g čerstvého zázvoru
* 2 menší jablka
* 2 tyčinky skořice
* 2 sáčky bílého čaje
* 3–4 lžíce agávového sirupu
Citrony omyjte v horké vodě, osušte, svrchní kůru oloupejte a vymačkejte šťávu. Zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky. Jablka omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte. Několik kousků jablek vložte do misky s vodou a trochou citronové šťávy, ostatní společně se zázvorem, skořicí, zbylou citronovou šťávou a kůrou vložte do hrnce a zalijte 1 l vody. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a povařte asi 5 minut. Odstavte, vložte sáčky s čajem a nechte 3 minuty louhovat. Hotový nápoj přeceďte do džbánu, oslaďte podle chuti agávovým sirupem. Podávejte ve skleničkách s kousky jablka.
Svařené víno s mandlemi – s alkoholem
4 porce - příprava: 20 minut + odležení
* kousek zázvoru
* 5 zrníček kardamomu
* 2 tyčinky skořice
* 4 hřebíčky
* 750 ml červeného vína
* 250 ml brusinkového džusu
* 100 g třtinového cukru
* 100 g rozinek
* 100 ml tuzemáku
* 80 g loupaných mandlí
Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tobolku kardamomu přeřízněte a vyjměte semínka. Všechno koření i zázvor vložte do čajového sítka a dejte do nerezového hrnce. Přilijte víno a džus, přidejte cukr s rozinkami a zahřejte na plotně. Nevařte. Nakonec vlijte ještě tuzemák. Nechte zchladnout, zakryjte fólií a nechte přes noc odležet v chladu. Druhý den vyjměte koření, přidejte mandle, ohřejte a podávejte.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.