Vyrobte si doma vlastní čerstvý sýr! Poradíme vám, jak na to | e15.cz

Vyrobte si doma vlastní čerstvý sýr! Poradíme vám, jak na to

Ondřej Košík

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Vyrobit si doma vlastní čerstvý sýr není zas taková věda. Poradíme vám, jak na to. Nepotřebujete k tomu žádné speciální náčiní, bude vám stačit hrnec o objemu 1,5 l, teploměr na vaření (my jsme použili ten, co slouží zároveň jako vařečka) a cedníček s menšími oky, případně plátýnko a gázu.

1. Co potřebujete?

Než se dáte do díla, kupte si litr kvalitního plnotučného mléka a sadu na výrobu sýra, kterou seženete v prodejnách lokálních potravin Sklizeno (seznam obchodů na www.sklizeno.cz).

Základem je kvalitní plnotučné mlékoAutor: Ženy - E15

Sada, kterou připravili sýraři z Ježkova statku, obsahuje zkumavky s mléčnou kulturou a syřidlem a stojí 59 korun.

2. Na teplotě záleží!

Do zkumavky s mléčnou kulturou nalijte 10 ml studené vody, protřepejte a nechte rozpustit. Mléko nalijte do hrnce a mírně zahřejte na (+/–0,5 °C).

Teplotu udržujte kolem 30 °CAutor: Ženy - E15

Do něj nalijte mléčnou kulturu, promíchejte a udržujte při stejné teplotě asi 45 minut. Pak do zkumavky se syřidlem nalijte vodu a za intenzivního míchání vlijte do mléka.

3. Nechte okapat

Nechte mléko 1,5–2 hodiny v klidu – bude v něm probíhat enzymatické srážení. Vznikne z něj křehká sraženina. Tu rozkrájejte na kousky 1,5 x 1,5 cm a nechte odstát, dokud se neuvolní syrovátka. Asi za hodinu opatrně přeneste sýřeninu do cedníku a nechte okapat, po hodině otočte a proces opakujte.

Autor: Ženy - E15

Pak sýr uložte do ledničky a dopřejte mu čas na „odpočinek“ do druhého dne. Podávejte s čerstvým chlebem jen tak nebo si udělejte domácí pomazánku. Třeba s pažitkou, cibulkou a dijonskou hořčicí.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: Ondřej Košík

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newslettery