Vyrobte si doma vlastní čerstvý sýr! Poradíme vám, jak na to
1. Co potřebujete?
Než se dáte do díla, kupte si litr kvalitního plnotučného mléka a sadu na výrobu sýra, kterou seženete v prodejnách lokálních potravin Sklizeno (seznam obchodů na www.sklizeno.cz).
Sada, kterou připravili sýraři z Ježkova statku, obsahuje zkumavky s mléčnou kulturou a syřidlem a stojí 59 korun.
2. Na teplotě záleží!
Do zkumavky s mléčnou kulturou nalijte 10 ml studené vody, protřepejte a nechte rozpustit. Mléko nalijte do hrnce a mírně zahřejte na (+/–0,5 °C).
Do něj nalijte mléčnou kulturu, promíchejte a udržujte při stejné teplotě asi 45 minut. Pak do zkumavky se syřidlem nalijte vodu a za intenzivního míchání vlijte do mléka.
3. Nechte okapat
Nechte mléko 1,5–2 hodiny v klidu – bude v něm probíhat enzymatické srážení. Vznikne z něj křehká sraženina. Tu rozkrájejte na kousky 1,5 x 1,5 cm a nechte odstát, dokud se neuvolní syrovátka. Asi za hodinu opatrně přeneste sýřeninu do cedníku a nechte okapat, po hodině otočte a proces opakujte.
Pak sýr uložte do ledničky a dopřejte mu čas na „odpočinek“ do druhého dne. Podávejte s čerstvým chlebem jen tak nebo si udělejte domácí pomazánku. Třeba s pažitkou, cibulkou a dijonskou hořčicí.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.