Vyzkoušejte artyčoky
Artyčoková pěna s pancettou
4 porce, příprava: 30 minut
* 8 mražených artyčokových srdíček
* 300 ml vývaru
* 100 g mascarpone
* 1 stroužek česneku
* sůl a pepř
* 2 lžíce citronové šťávy
* 6 plátků pancetty
Srdíčka podle potřeby rozmrazte, ke sterilovaným artyčokům můžete přidat bílou část z půlky pórku, aby se chuť nálevu zneutralizovala. Rozmražené artyčoky vařte v zeleninovém vývaru doměkka. Slijte, ponechte si jen asi 70 ml vývaru. Přidejte mascarpone a rozmixujte na pyré. Dochuťte česnekem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Pancettu nakrájejte a orestujte dokřupava na suché pánvi. Pěnu podávejte ozdobenou pancettou.
Plněné artyčoky
4 porce, příprava: 75 minut
* 2 artyčoky
* 1 plátek staršího bílého chleba
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 400 g mletého masa
* 1 vejce
* 2 lžičky hořčice
* 2 snítky tymiánu + na ozdobu
* sůl a pepř
* 50 ml rajského protlaku
* 30 g parmazánu
* 2–3 lžíce italské strouhanky
Artyčoky uvařte. Chleba zbavte kůrky a namočte do vlažné vody. Cibuli a česnek nasekejte, smíchejte s masem a vejcem. Dochuťte hořčicí, tymiánem, solí a pepřem. Zapracujte protlak. Do vydlabaného středu dejte masovou směs a posypte parmazánem a strouhankou. Pečte asi 30 minut při 190 °C. Podávejte ozdobené čerstvým tymiánem.
Artyčoky se zeleninou a slaninou
4 porce, příprava: 65 minut
* 2 artyčoky
* 1 plátek citronu
* sůl a pepř
* 2–3 stonky řapíkatého celeru
* 2 mrkve
* 4 šalotky
* 1 červená cibule
* velká hrst sušených hub
* 1 hrst tymiánu
* 2 lžíce másla
* 100 g slaniny
* 60 g zelených oliv
* 60 g černých oliv
* 250 ml zeleninového vývaru
* 100 ml suchého bílého vína
Artyčoky omyjte. Horní čtvrtinu odřízněte, stejně tak je zbavte stonku. Řezné plochy potřete citronem. Vařte asi 15 minut v osolené vodě doměkka. Nechte chvíli zchladnout, odtrhejte vnější listy a nakrájejte na čtvrtiny. „Seno“ u středu artyčoku rovněž odstraňte. Zeleninu očistěte. Celer nakrájejte na kousky, mrkev nasekejte najemno. Šalotku nakrájejte na kolečka. Červenou cibuli nakrájejte nahrubo. Houby spařte vroucí vodou (čerstvé nakrájejte na plátky). V hluboké pánvi rozehřejte máslo a šalotku orestujte s na kostičky nakrájenou slaninou dohněda. Přidejte slité houby a orestujte. Vmíchejte všechny zbylé suroviny a podlijte vývarem a vínem. Duste asi 5–7 minut doměkka. Dochuťte solí a pepřem, přidejte artyčoky a podávejte.
Náš TIP: Vegetariáni mohou maso nahradit nasekaným tofu. Pikantní příchuť získá uzené tofu špetkou uzené červené papriky. Bílé tofu lze ochutit například solí, čtyřbarevným pepřem, sladkou paprikou a oreganem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.