Vyzkoušejte netradiční vánoční cukroví! | e15.cz

Vyzkoušejte netradiční vánoční cukroví!

ZDROJ: Ženy - E15

časopis F.O.O.D.

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Vánoční cukroví nemusejí představovat jen vosí hnízda, linecká kolečka a vanilkové rohlíčky. Vyzkoušejte nové druhy a potěšte mlsné jazýčky svých ratolestí. Můžete se vsadit, že s těmito recepty budete letos za hvězdu i u tchyně.

Pomerančové pusinky

Porce: 25-30 kousků

Příprava: 50 minut + chlazení

  • 175 g změklého másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu

Na náplň

  • 60 g změklého másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • jemně nastrouhaná kůra z 1/2 biopomeranče

Máslo a oba cukry vyšlehejte v misce dohladka, do směsi zapracujte mouku a škrob a ještě důkladně prošlehejte. Těsto přemístěte do zdobicího sáčku s velkou hubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky velké 2 až 2,5 cm v průměru. Pusinky pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut a pak je nechte zcela vychladnout. Všechny ingredience na náplň smíchejte a důkladně prošlehejte do hladkého krému, který dejte vychladit do ledničky alespoň na 2 hodiny. Potom jím slepujte pusinky vždy po dvou k sobě. Uchovejte v chladu a suchu.

Čokoládové placičky

Porce: 40-50 kousků

Příprava: 50 minut

  • 350 g mouky,
  • 70 g kakaa,
  • 2 lžičky prášku do pečiva,
  • špetka soli,
  • 250 g změklého másla,
  • 225 g krupicového cukru,
  • 125 g hnědého cukru,
  • 2 vejce,
  • 50 g tmavé čokolády nasekané na malé kousky,
  • 50 g bílé čokolády nasekané na malé kousky,
  • 250 g sušených třešní nebo jiného sušeného ovoce

Mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl promíchejte. Máslo a oba cukry důkladně utřete dohladka, přidejte vejce a nakonec do másla zapracujte kakaovou směs. Přidejte kousky čokolády a sušené ovoce a zlehka promíchejte. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte z těsta placičky a pečte je 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové cukroví uchovejte v chladu a suchu.

Marcipánové hrudky

Porce: 30-40 kousků

Příprava: 55 minut

  • 170 g jemně nastrouhaného marcipánu,
  • 10 g smetany 33%,
  • 1 vejce,
  • špetka soli,
  • 60 g tmavé čokolády na vaření,
  • 50 g změklého másla,
  • 60 g hladké mouky,
  • 50 g mletých oříšků,
  • 5 bílků Na polevu
  • 100 g moučkového cukru,
  • 1 bílek

Z marcipánu, smetany, vejce a soli umíchejte hladkou hmotu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Máslo vyšlehejte do pěny, vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a zapracujte do marcipánové hmoty. Přidejte mouku a oříšky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a velmi zlehka ho po částech vmíchejte do těsta. Z něj tvarujte hrudky na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte dorůžova asi 8-10 minut. Z bílku a prosátého cukru utřete hustou polevu, přendejte ji do igelitového sáčku, kterému ustřihněte růžek tak, aby vznikl jen malý otvor. Vychladlé hrudky ozdobte polevou, nechte ji zaschnout a hotové cukroví uchovejte v chladu a suchu.

Piniové kuličky

Porce: 40 kousků

Příprava: 40 minut

  • 100 g mletých piniových oříšků,
  • 150 g moučkového cukru,
  • 50 g marcipánu,
  • 1/2 lžičky vanilkové esence,
  • 1 vejce, 100 g hladké mouky,
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva,
  • 1 špetka soli

Na ozdobu 100 g piniových oříšků Mleté oříšky, moučkový cukr, marcipán a vanilkovou esenci zpracujte v elektrickém hnětači. Do těsta vmíchejte vejce, mouku a sůl s práškem do pečiva. Důkladně propracujte, dokud nevznikne hladké těsto. Z něj vlhkýma rukama tvarujte kuličky, které obalte piniovými oříšky. Hotové kuličky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 až 12 minut. Hotové kuličky uchovejte v chladu a suchu.

Citronové kroužky

Porce: 25-30 kousků

Příprava: 60 minut + chlazení

  • 125 g hladké mouky,
  • 50 g mletých lískových oříšků,
  • 30 g moučkového cukru,
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry,
  • 90 g změklého másla,
  • 1 žloutek

Na polevu 60 g moučkového cukru 3-4 lžičky citronové šťávy

Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s ořechy, cukrem a citronovou kůrou, přidejte žloutek a kousky másla, všechno promačkejte vidličkou a potom rukama zpracujte vláčné těsto, které zabalte do fólie a nechte aspoň hodinu v ledničce. Odleželé těsto rozdělte na 4 stejné díly, vyválejte z nich válečky a z těch odkrajujte stejně velké kousky, které v prstech ještě rozválejte na tenčí válečky a spojte do kroužků. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C dorůžova přibližně 5 až 8 minut. Po upečení je nechte vychladnout. Připravte si polevu: do menší misky prosejte cukr, přilijte k němu citronovou šťávu a 2 lžičky horké vody a třete, dokud nebude poleva hladká. Potom jí potírejte kroužky a před uskladněním je nechte důkladně zaschnout. Uchovávejte v chladu a suchu.

Pomerančové kostky

Porce: 35-40 kousků

Příprava: 70 minut + odležení

  • 200 g hladké mouky,
  • 100 g mletých mandlí,
  • 1 lžička mleté skořice,
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 1 sáček vanilkového cukru,
  • 100 g změklého másla,
  • 100 g hery,
  • tuk a hrubá mouka na vymazání

Na náplň

  • 1 sklenička pomerančové marmelády
  • 1 lžíce pomerančového likéru (pokud nemáte, nahraďte tuzemákem)

Na polevu

  • 200 g moučkového cukru
  • 3 lžíce pomerančového likéru (pokud nemáte, nahraďte tuzemákem)

Na ozdobu

  • pomerančové želé v cukru

Smíchejte mouku s mandlemi, skořicí, kůrou a oběma cukry. Přidejte máslo i tuk a vypracujte hladké těsto. Rozetřete je na vymazaný a vysypaný plech do vrstvy silné asi 1,5 cm a pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 20 minut. Upečený plát nechte vychladnout, překrojte ho na poloviny, které k sobě slepte marmeládou rozmíchanou s likérem (tuzemákem). Pláty zabalte do fólie, zatěžkejte a nechte 2 dny odležet. Z cukru, alkoholu a 2 lžiček horké vody utřete vařečkou polevu, potřete jí odleželý korpus a nechte důkladně zaschnout. Potom ostrým nožem krájejte na řezy a každý ozdobte kouskem želé.

Článek vyšel v časopise F. O. O. D. - VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Autor: časopis F.O.O.D.

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video