Vyzkoušejte s námi ty nejlepší podzimní recepty!

Dříve začalo radostné období oddechu a oslav dožínkami na konci srpna či září, pokračovalo posvícením a končilo bujarými tancovačkami na svátek svaté Kateřiny 25. listopadu.
Potom už přicházel advent, čas klidu a rozjímání. Všechny tyto slavnosti byly samozřejmě spojeny s dobrým jídlem. I když už se dnes na většině míst tyto tradiční svátky neoslavují, podzim stále poskytuje mnoho příležitostí k ochutnávání lahodných pokrmů a setkávání se s přáteli. Už jenom proto, že dny začínají být nevlídné a večery se stále prodlužují. Ideální příležitost najít si čas a uvařit si něco dobrého.
Základem každé poctivé kuchyně jsou samozřejmě prvotřídní suroviny.
V obchodě je můžete poznat třeba podle národní značky kvality KLASA. Také my jsme z nich při přípravě našich receptů vycházeli.
Pojďte s námi vyzkoušet pestrou paletu podzimních chutí! Ať už se jedná o zelňačku jako od babičky, pikantní pivovarský kotlík, nebo například sladký vrstvený jablečný koláč, na jazyku se budou rozplývat všechny. Pro lepší orientaci uvádíme i názvy výrobků, které jsme použili. Přejeme vám dobrou chuť!
Kuřecí medailonky se švestkovou omáčkou a slaninovými šnečky
Potřebujeme:
- 800 g Kuřecích prsou,
- Vodňanská drůbež, a.s.,
- steakové koření,
- olej
omáčka:
- 400 g Švestek balených, CZ FRUIT, odbytové družstvo,
- 1 lžíce másla, Mlékárna Hlinsko, a.s.,
- 2 lžičky Polohrubé mouky pšeničné, PENAM, a.s.,
- 2 lžíce rumu Božkov tuzemský, STOCK Plzeň-Božkov s.r.o.,
- 2 lžíce Cukru krystal, Cukrovar Vrbátky a.s. /dle chuti i více/,
- sůl,
- citronová kůra,
- mletá skořice a zázvor dle chuti
Šnečci:
- 100 g Anglické slaniny Moravan - masná výroba s.r.o.,
- 2 lžíce rumu Božkov tuzemský, STOCK Plzeň-Božkov s.r.o,
- 1 lžíce másla, Mlékárna Olešnice, a.s.,
- 8 sušených švestek,
- 8 napichovátek
Postup: Sušené švestky na šnečky namočíme přes noc do rumu. Příprava omáčky: švestky nakrájíme na kousky a rozvaříme na kaši /pokud ještě zbudou kousky, můžeme pak rozmixovat/.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou vmícháme do švestek, pak přidáme koření, citronovou kůru, sůl a cukr. Omáčku dochutíme a necháme chvilku provařit. Kuřecí prsa naporcujeme na menší kousky, naklepeme a posypeme steakovým kořením. Opékáme je jako minutku na oleji. Hotové dáme na pekáček dojít na chvíli do horké trouby.
Příprava šnečků je jednoduchá. Švestky z rumu necháme okapat, obalíme je plátkem slaniny, spíchneme párátkem a rychle opékáme na másle. Podáváme s domácími bramborovými penízky: brambory naplátkujeme, vložíme na plech s pečicím papírem, pokapeme olejem a zapékáme s občasným promícháním na 200 °C asi 30 minut. Před dopečením osolíme.
Podzimní recepty naleznete na webových stránkách národní značky kvality KLASA – www.eklasa.cz.
Národní značka kvality KLASA je udělována ministrem zemědělství již od roku 2003. Tuto prestižní značku spravuje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). V současnosti mohou spotřebitelé nalézt národní známku kvality KLASA na obalech celkem 1 184 produktů od 226 českých a moravských výrobců.
Další informace o národní značce kvality KLASA a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.