Vyzkoušejte sladké pokušení, kterému nelze odolat

Recept na panna cottu by si milovníci dezertů rozhodně neměli nechat ujít, naše panna cotta je navíc doplněna o omáčku z kiwi a máty. Moučníky ze zeleniny zažívají v poslední době boom, přinášíme vám proto také recept na dort z mrkve, který vám svou chutí jistě učaruje.
Panna cotta s kiwi-mátovou omáčkou
Ingredience:
• 500 ml 33% smetany
• 400 ml polotučného mléka
• 150 g moučkového cukru
• vanilkový lusk (popř. vanilkový cukr)
• 2 balíčky plátkové želatiny
Na omáčku:
• kiwi
• mátové listy
• cukr
• citrónová šťáva
• lžička vanilkového pudinku
Postup:
1. Želatinu namočíme do studené vody.
2. Smetanu, mléko a cukr s vanilkou zahřejeme na 65 °C. (Nesmíme přivést k varu, po vychladnutí by se nám vytvořil škraloup.)
3. Do zahřívané směsi přidáme želatinu a mícháme, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Směs přelijeme do pohárků a dáme vychladit/ztuhnout do lednice.
Jak na omáčku:
1. Oloupané kiwi nahrubo nastrouháme a společně s cukrem a pokrájenými mátovými listy přivedeme k varu. Povaříme 2 minuty.
2. Lžičku vanilkového pudinku rozmíchaného se 2 lžícemi vody přidáme k omáčce a znovu přivedeme k varu. Ihned poté omáčku stáhneme z plotny, rozmixujeme a ochutíme citrónovou šťávou.
Panna cottu před podáváním zalijeme omáčkou a můžeme ještě dozdobit nastrouhanou čokoládou.
Mrkvový dort s rozinkami
Ingredience:
• 100 g rozpuštěné hery
• 300 g moučkového cukru
• 60 g medu
• 100 g mandlových plátků
• 450 g nastrouhané mrkve
• 250 g hladké mouky
• 1 lžička mleté skořice
• špetka soli
• 4 vejce
• 1 balíček kypřicího prášku
• rozinky
Na polevu:
• 1 zakysaná smetana
• cukr
• 1 vanilkový cukr
• kůra a šťáva z pomeranče
• špetka skořice
Postup:
1. Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a vytvoříme řidší těsto, které nalijeme do vymazané a vysypané formy.
2. Pečeme v předehřátě troubě na 165 °C přibližně 50–60 minut.
3. Zatímco nám dort chladne, ochutíme zakysanou smetanu cukrem, kůrou a šťávou z pomeranče a špetkou skořice.
4. Dort po vychladnutí potřeme polevou a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
TOP HOTEL Praha je rozsahem svých služeb zcela unikátní. Stojí uprostřed zahrady a svým hostům nabízí ubytování ve více než 800 pokojích a apartmá, kapacitu až 5 tisíc míst v 5 kongresových sálech a 16 saloncích. Je tak největším kongresovým hotelem v Evropě. Součástí komplexu je jedinečná japonská zahrada s vodopádem, jezírkem a zpívající fontánou. Pod jednou střechou naleznete i 5 restaurací a barů a širokou škálu wellness služeb. Samozřejmostí je rozlehlé parkoviště.