Vyzkoušejte svěží salátové pokrmy!

Vyznáte se v různých druzích salátů?
Křehké lístky, ať už zelené nebo načervenalé, jsou báječné v nekonečném množství lehkých jídel. Vybrali jsme několik zajímavých kombinací!
1. Salát hlávkový Tento jarní fešák z tuzemských záhonků chutná nejen samotný, ale také promíchaný s plátky ředkviček, karotky, jarní cibulkou a smetanovou zálivkou.
2. Řepné lístky Zkombinujte je s nudličkami pečené řepné bulvy a promíchejte se solí, pepřem, citronovou šťávou, petrželkou a olivovým olejem.
3. Salát ledový Zkuste jeho celoročně dostupné lístky rozmělnit na čerstvý koktejl, který má po ránu povzbudivé účinky, takže zdravě nahradí váš obvyklý (a nezdravý) šálek kávy.
4. Polníček Zkuste ho připravit po švýcarsku - s na kousky nakrájeným natvrdo uvařeným vejcem, opepřený a přelitý kostičkami dokřupava osmažené slaniny.
5. Rukola setá Její příjemně nahořklé lístky jsou spolu s olivovým olejem, solí, pepřem a parmazánem naprosto skvělým doplňkem hovězího carpaccia.
6. Lollo biondo/rosso Natrhané lístky promíchejte s vařeným kuskusem, rajčátky a jarní cibulkou. zakapejte dresinkem z oleje, vinného octa, citronové šťávy, soli a bílého pepře.
7. Radichio Tuto červenou odrůdu čekanky můžete zkombinovat třeba s plísňovým sýrem, např. gorgonzolou, hruškou a vlašskými ořechy. Dobře ladí také s kozím sýrem.
8. Salát římský Připravte jej nasladko -natrhané lístky promíchejte s rozinkami, hroznovým vínem a jablkem, solí, cukrem, citronovou šťávou a jogurtem a posypte nasekanými oříšky.
6 skvělých receptů na salát
Těstoviny s klobáskou, pórkem a salátem
Příprava: 20 minut
Na 4 porce:
* 500 g italských klobásek nebo mletého masa (drůbeží a/nebo vepřové)
* 2 pórky, očištěné a podélně rozkrojené, pak nakrájené na půlkolečka
* 120 ml suchého bílého vína
* 2 lžíce másla
* kulaté těstoviny, například ouška či mušličky
* na kousky natrhaný zelený salát
* strouhaný parmazán k podávání
* sůl a pepř na dochucení
Masovou hmotu z klobásek vymačkejte a utvořte z ní menší kuličky, mleté maso osmažte a podrťte. Vmíchejte pórek a ještě chvíli společně smažte. Podlijte vínem a asi 2 minuty promíchávejte, až se tekutina téměř odpaří. Přidejte máslo, osolte, opepřete a nechte stranou.
Těstoviny uvařte na skus, sceďte, trochu vody z vaření si ponechte. Promíchejte s masovou omáčkou, vmíchejte natrhaný salát a tolik vody z uvařených těstovin, aby vznikla krémovitá omáčka. Podávejte s parmazánem.
Těstoviny s masem a čerstvou křupavou zeleninou, kde hraje velkou roli svěží zelený salát? Lehký oběd nebo večeře za pár korun je na světě. Nezapomeňte na pikantní sýr!
Grilovaný salát s krémovou zálivkou
Příprava: 10 minut
Na 4 porce:
* 2 lžíce olivového oleje
* 1/3 hrnku podmáslí
* 3 lžíce majonézy
* 2 lžičky bílého vinného octa
* 2 lžíce sekaných lístků bazalky
* 1 lžíce sekané pažitky
* 4 krajíce chleba
* 1 malý stroužek česneku, oloupaný
* 2 malé saláty (srdíčka), rozkrojené na poloviny
* extra panenský olivový olej
* sůl a pepř na dochucení
Gril rozehřejte na střední teplotu a potřete jej trochou oleje.
V misce prošlehejte podmáslí, majonézu a ocet, vmíchejte bylinky a dochuťte. Krajíce chleba potřete olejem a ogrilujte, očesnekujte a nakrájejte na kostičky. Půlky salátu také ogrilujte, aby chytly barvu (získají krásně sytou kouřovou chuť), a přelijte je zálivkou.
Know-how: V asijské kuchyni je používání zeleného salátu jako právoplatné zeleniny samozřejmostí. Někdy poslouží jako jedlá miska, jindy přímo jako přísada, například s další zeleninou do polévky.
Zelených listových salátů je řada, kromě nejběžnějšího hlávkového je oblíbený křupavý ledový, frisée s kadeřavými okraji či s vykrajovanými listy, zvaný dubáček. Báječný je pevný a šťavnatý římský salát s podlouhlou hlávkou a jako salát používáme i takzvané čínské a pekingské zelí (pak čoi).
U některých druhů jsou běžné i načervenalé nebo nafialovělé odrůdy, které jídlu dodají také krásnou barvu a zajímavou strukturu. Ani v evropské kuchyni nejsou teplé úpravy salátu úplnou výjimkou, známá je například máslová polévka se salátem, na Moravě je častá horká slaninová zálivka.
Salátové košíčky s nudlemi po asijsku
Příprava: 20 minut + marinování
Na 4 porce:
* 2 kuřecí prsní řízky
* 1/2 hrnku sójové omáčky
* 1 lžíce rostlinného oleje na potření pánve
* tenké vaječné nebo rýžové nudle
* 1/2 hrnku pražených sekaných arašídů
* jarní cibulka, pokrájená na delší kousky
* 1 menší okurka, nakrájená na tenké plátky
* listy salátu, omyté a zbavené zbytků vody
Na omáčku:
* 1 celý stroužek česneku
* kousek zázvoru, oloupaný
* chilli omáčka
* 7 lžic arašídového másla
* 3 lžíce cukru
* arašídový olej
* šťáva z 1 limetky
Maso nechte marinovat asi hodinu v sójové omáčce. Pak zprudka orestujte na rozpálené grilovací pánvi lehce potřené olejem z obou stran. Nechte vychladnout a pak jej rozdělte na vlákna.
V mixéru prošlehejte česnek, zázvor, chilli omáčku, arašídové máslo, 3 lžíce sójové omáčky, cukr, trochu arašídového oleje, limetkovou šťávu a trošku vody. Dejte stranou.
Nudle uvařte, propláchněte a promíchejte s trochou arašídové omáčky. Připravte všechny ostatní ingredience. Do každého salátového listu si hosté mohou sami namíchat kombinaci nudlí, masa, arašídů, omáčky a zeleniny.
Kotleta na hrášku a zeleném salátu
Příprava: 10 minut
Na 4 porce:
* 1 lžíce másla
* 1 menší červená cibule, najemno pokrájená
* 100 g slaniny, nakrájené na nudličky
* 150 g mraženého nebo konzervovaného hrášku
* zeleninový vývar na podlití
* 1 lžička francouzské hořčice
* hrst salátových lístků
* 4 kotlety nebo plátky jiného vepřového masa
* sůl a pepř na dochucení
Na másle osmažte cibuli a nakrájenou slaninu. Přidejte hrášek, podlijte trochou vývaru a krátce poduste. Dochuťte trochou hořčice a přidejte najemno nakrájený salát. Nechte ho zavadnout.
Podávejte ke grilovaným vepřovým kotletám/steakům.
Sendviče se salátem
Příprava: 10 minut
Na 4 porce:
* několik listů salátu (efektní je lollo biondo a lollo rosso)
* lístky tymiánu a bazalky
* jedlé květy
* hrst slunečnicových semínek
* plátky celozrnného toastového nebo žitného chleba k podávání
Na zálivku:
* olivový olej
* citronová šťáva
* trocha hořčice
* sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Listy salátů, lístky bylinek, květy a semínka promíchejte, zakapejte zálivkou prošlehanou z oleje, citronové šťávy, případně hořčice. Osolte, opepřete a podávejte s tmavým chlebem.