Zabaleno na kolo
Domácí müsli tyčinky
1 menší plech, příprava: 45 minut + chlazení
* 2 hrnky ovesných vloček
* 1 hrnek strouhaného kokosu
* 12 sušených datlí
* 3 lžíce goji
* 3 lžíce chia semínek
* 3 lžíce dýňových semínek
* 12 sušených banánů
* 3 lžíce rozinek
* 120 ml kokosového oleje
* 100 ml pomerančového džusu
* 100 ml medu
* 100 ml agávového sirupu
Smíchejte ovesné vločky s kokosem, přidejte nasekané datle, goji a chia semínka. Vmíchejte dýňová semínka, banány a rozinky. Do suché směsi nalijte rozehřátý kokosový olej, pomerančový džus, med a agávový sirup. Pořádně promíchejte a rozprostřete na menší plech vyložený pečicím papírem. Pečte dozlatova, asi 25 minut. Poté nechte vychladnout, můžete dát i do ledničky. Teprve potom nakrájejte na dílky.
Těstovinový salát s kuřecím masem
4 porce, příprava: 30 minut
* 300 g těstovin
* 2 jarní cibulky
* 250 g cherry rajčátek
* 2 červené papriky
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 střední kuřecí prsa
* sůl a pepř
* mix salátů
* 300 g bílého jogurtu
* citronová šťáva
* pažitka a petrželka
Těstoviny uvařte na skus. Rozdělte je do sklenic a přidejte k nim na kolečka nakrájenou cibulku, cherry rajčátka a kousky paprik. Rovnoměrně zastříkněte lžící oleje, vložte grilovaná, osolená, opepřená a natrhaná kuřecí prsa. Přidejte saláty. Zalijte zálivkou z bílého jogurtu smíchaného s olivovým olejem, citronovou šťávou, bylinkami, solí a pepřem.
Tvarohová svačinka s ovocem
4 porce, příprava: 10 minut
* 80 g müsli
* 400 g měkkého tvarohu
* 200 g zakysané smetany
* 2 banány
* 2 lžíce medu
* dětské piškoty
* jahody, maliny a borůvky
Na dno skleniček vložte müsli (můžete použít i rozdrobené müsli tyčinky, viz recept na předchozí straně). Navrch rozdělte tvaroh rozmixovaný se smetanou, medem a banány. Ozdobte čerstvým ovocem a dětskými piškoty.
Náš TIP: Místo běžných dětských piškotů můžete přidat jemné rýžové.
Smažené zeleninové jarní závitky
8 závitků, příprava: 25 minut
* 4 šalotky
* olej na smažení
* 2 mrkve
* 1/4 hlávkového bílého zelí
* 1/4 hlávkového červeného zelí
* 100 g bambusových výhonků
* 2 chilli papričky
* 2 hrsti koriandru
* pepř a sůl
* 8 rýžových papírů
ZÁLIVKA
* 50 ml vinného octa
* chilli paprička
* 1 hrst koriandru
Na oleji osmahněte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte na tenké plátky nakrájenou mrkev, zelí, bambusové výhonky, nasekané chilli papričky, koriandr, krátce orestujte. Osolte a opepřete. Zeleninovou směs vyndejte z pánve a nechte okapat. Rýžové papíry namočte do teplé vody a nechte podle návodu změknout, pak je přendejte na čistou utěrku, na každý papír přendejte směs, stočte do závitku, konce promáčkněte dovnitř a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova ze všech stran. Podávejte se zálivkou z vinného octa, chilli papričky a koriandru.
Sendviče s řízečky z vepřové panenky
4 porce, příprava: 40 minut
* 500 g vepřové panenky
* sůl a pepř
* 4 lžíce plnotučné hořčice
* hladká mouka na obalení
* 2 vejce
* 1 lžíce smetany a strouhanka
* olej na smažení
* 200 g majonézy
* 150 g bílého jogurtu
* šťáva z limetky
* 1 chilli paprička
* hrst nasekané pažitky
* 4 bagety
* 2 baby saláty
* 100 g cherry rajčátek
* 50 g ředkviček
Vepřovou panenku nakrájejte na plátky, osolte a opepřete. Potřete ji asi 2 lžícemi hořčice a nechte odpočinout. Poté ji obalte v hladké mouce, vejcích smíchaných se smetanou a nakonec ve strouhance. Osmažte řízky na oleji dozlatova. Smíchejte majonézu s jogurtem, přidejte 2 lžíce hořčice, šťávu z limetky, nasekanou chilli papričku a pažitku. Osolte, opepřete. Bagety rozkrojte, potřete dipem, vložte listy salátu, na plátky nakrájená cherry rajčátka, ředkvičky a řízky. Přiklopte.
Bramborové muffiny se zeleninou
4 porce, příprava: 30 minut
* olivový olej na vymazání formiček
* 4 větší brambory typu B
* 4 menší mrkve
* 12 fazolových lusků
* 6 vajec
* 100 g 33% smetany
* sůl a pepř
* 2 hermelíny
* 4 sušená rajčata v oleji
* slunečnicová semínka na posypání
Vymazané formičky vyložte podél vnitřní části tenkými plátky brambor. Dovnitř vložte nadrobno nakrájenou mrkev a fazolky, zalijte směsí z vajec a smetany dochucenou solí a pepřem. Navrch rozložte plátky hermelínu a sušená rajčata. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.
NÁŠ TIP: Sýry s modrou plísní, to je vděčná alternativa hermelínu. Niva, rokfór, gorgonzola – respektujte své chutě.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.